Good News: Χριστούγεννα σε όλη την Ελλάδα: Από την Σύρο στα Χανιά & από την Ονειρούπολη της Δράμας στα ξωτικά των Τρικάλων

 Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων φοράει τα «καλά» της και με αφετηρία την κεντρική πλατεία της Ερμούπολης και το δημαρχιακό μέγαρο παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων αγάπης, αλληλεγγύης και αισιοδοξίας.

 Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους συνθέτουν τη φετινή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο νησί. Το περίφημο Θέατρο Απόλλων θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων σπουδαίες παραστάσεις, όπως ο «Καρυοθραύστης», μια κινηματογραφική αναμετάδοση από το μπαλέτο της Royal Opera House του Λονδίνου (16/12, 21.15), καθώς και συναυλίες από τους Σταμάτη Κραουνάκη και Παναγιώτη Μάργαρη (21/12, 21.00), Μίλτο Πασχαλίδη (17/12, 21.30), Σόνια Θεοδωρίδου (26-27/12, 20.30) και Ηρώ Σαΐα (28-29/12, 21.00).

Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν την παράσταση «Ο Καραγκιόζης χορευτής και Καλαντοτραγουδιστής» από τον λαογραφικό - χορευτικό όμιλο «Η σοφία της παράδοσης» (13/12, 18.00), να ξεφυλλίσουν μαζί με τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης τα παλιά αναγνωστικά και να δουν πώς παρουσιάζουν τα Χριστούγεννα (14/12, 18.30), να γράψουν το γράμμα τους στον Αγιο Βασίλη στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη μπροστά στο Ταχυδρομείο (24/12, 19.00). Ανάμεσα στις παιδικές θεατρικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν θα είναι «Το πνεύμα των Χριστουγέννων» σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου (23-14/12, 18.00 και 12.00 αντίστοιχα), «Τα μαγικά μαξιλάρια» από τον θεατρικό όμιλο Σύρου «Ο Σουρής» (3-5/12, 18.00). Παράλληλα, στην Επαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία, η οποία φέτος κλείνει τα 100 της χρόνια, το Σπίτι του Αη Βασίλη θα ανοίξει τις πύλες του από τις 26 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

ΔΡΑΜΑ | Ονειρούπολη

Δώδεκα χρόνια τώρα, έτσι και φέτος, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ο κήπος και η κεντρική πλατεία της πόλης γεμίζουν με χιλιάδες πολύχρωμα φώτα και παραμυθένια ξύλινα σπιτάκια. Στολίδια κρέμονται από τα δέντρα και στις λίμνες επιπλέουν μεγάλα χρωματιστά νούφαρα. Ξωτικά τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις ακολουθώντας τις οδηγίες του Αη Βασίλη. Στην «Ονειρούπολη» της Δράμας, και αυτήν τη γιορτινή περίοδο επιτρέπονται μόνο τα γέλια, τα τραγούδια, οι ευχές, η αγάπη, οι αγκαλιές, τα παιχνίδια και, φυσικά, οι λιχουδιές. Στον Δημοτικό Κήπο και στην πλατεία Ελευθερίας θα φιλοξενηθούν έως και τις 7 Ιανουαρίου 2016 δεκάδες δράσεις και εκδηλώσεις. Στο σπιτάκι του Αη Βασίλη, ο ασπρομάλλης φίλος των παιδιών θα περιμένει να τα υποδεχθεί με ένα καλοκάγαθο χαμόγελο και να τα αγκαλιάσει τρυφερά, στο ατελιέ των ξωτικών οι λιλιπούτειοι επισκέπτες θα διαπιστώσουν ότι το προσωπάκι τους μπορεί να γίνει καμβάς για ζωγραφιές με μπογιές και... σοκολάτα, ενώ στο εργαστήριο του Αη Βασίλη και των ξωτικών θα βρουν τα υλικά για να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικες κατασκευές και στολίδια.

Θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να γίνουν εξερευνητές στη μαγική διαδρομή της «Ονειρούπολης», να μαζέψουν σφραγίδες και να πάρουν το δώρο τους από το σπιτάκι των ξωτικών, ενώ στο ταχυδρομείο μπορούν να γράψουν και να στείλουν το γράμμα τους στον Αη Βασίλη. Θα υπάρχουν, ακόμη, το σπιτάκι των διαδραστικών παραμυθιών και σινεμά ταινιών μικρού μήκους, το σπιτάκι των νέων τεχνολογιών - εκπαιδευτικής ρομποτικής, το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, τα σταθμαρχεία, το σπιτάκι της κυκλοφοριακής αγωγής, το πηγάδι των ευχών και το τούνελ του παραμυθιού.
> Καθημερινά, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις, δρώμενα, χοροί, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές επιδείξεις, συναυλίες με τους Stan (16/12), Γιώργο Παπαδόπουλο (20/12), Γιώργο Σαμπάνη (23/12) και Μελίνα Ασλανίδου (7/1).

ΧΑΝΙΑ | Run Santa, Run!

Ο Αγιος Βασίλης θα τρέξει και φέτος στα Χανιά, για πέμπτη χρονιά, για να προσφέρει δώρα στα παιδιά που έχουν ανάγκη. Το ετήσιο Santa Run, ένας περίπατος μέσα στην πόλη όπου οι συμμετέχοντες φορούν στολές Αη Βασίλη, θα λάβει χώρα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, με σημείο εκκίνησης το 1ο Γυμνάσιο Χανίων και την πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στόχο να ξεπεράσει τις 7.000 συμμετοχές. Στο Santa Run μπορούν να συμμετάσχουν μόνο ενήλικοι, ενώ για άλλη μία χρονιά τα έσοδα αυτής της γιορτής αγάπης και αλληλεγγύης θα δοθούν για την ενίσχυση των συλλόγων ΕΛΕΠΑΠ, Κ.Η.Φ.Α.ΑΜΕΑ, ΚΗΦΑΠ «Η Μεγαλόχαρη» και «Ορίζοντας», που ασχολούνται με παιδιά της πόλης που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Από τις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις έχουν δοθεί στα σωματεία 151.304 ευρώ. Στη γιορτή αναμένεται να δώσουν το «παρών» όλοι οι δημότες των Χανίων, με τους καταστηματάρχες να προσφέρουν κεράσματα και τους Χανιώτες DJs να γεμίζουν με μουσική τη διαδρομή.
> Οσοι επιθυμούν μπορούν να «κλείσουν» τη στολή τους διαδικτυακά στο www.santarunchania.com ή σε επιλεγμένα καταστήματα των σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ σε όλη την Κρήτη. Το κόστος της συμμετοχής είναι 15 € και δηλώσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 20/12.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ | Το δάσος των ευχών

Η κεντρική πλατεία και το χριστουγεννιάτικο δέντρο λάμπουν στο φως που ρίχνουν εκατοντάδες λαμπιόνια, οι μαθητές και τα σχολεία της πόλης στόλισαν το «μικρό δάσος των ευχών» και η πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι έτοιμη να υποδεχθεί και να ψυχαγωγήσει επισκέπτες και κατοίκους. Στις πλατείες και στους πεζόδρομους, στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, στο Πνευματικό Κέντρο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων θα φιλοξενηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις, δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις. Ανάμεσά τους το θεατρικό δρώμενο «Η Μάρω, η Κάλω και τα καλικαντζάρια» (16/12, 11.00, Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη), το δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά από τους εμψυχωτές των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου με θέμα «Το απίθανο μουσείο των Χριστουγέννων» (19/12, 11.00, είσοδος Πνευματικού Κέντρου), η θεατρική παράσταση παντομίμας «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» (21/12, 12.00, πεζόδρομος Μ. Αγγέλου και Γρ. Σακκά). Στις 23/12 από τις 17.30 στους πεζόδρομους της Αγοράς οι άνθρωποι των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, κρατώντας φαναράκια και καλάθια, θα κερνούν γλυκά και θα τραγουδούν αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων θα τραγουδήσει τα κάλαντα στα γηροκομεία, στους δρόμους της πόλης και στο Δημαρχείο.

ΤΡΙΚΑΛΑ | Ο Μύλος των Ξωτικών

Τα Ξωτικά, οι αλευροποντικούληδες Φουρναραίοι, η σταρένια νεράιδα Βιολάντα και οι βοηθοί τους περιμένουν μικρούς και μεγάλους για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στον Μύλο των Ξωτικών. Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2016 στήνεται ένα παραμυθένιο εργαστήριο με οικοδεσπότη τον Αγιο Βασίλη, που προσφέρει παραδοσιακές γεύσεις, χαμόγελα και χαρά σε όλους τους επισκέπτες. Στο κεντρικό κτίριο, οι αλευροποντικούληδες Φουρναραίοι αποκαλύπτουν τη μυστική συνταγή της «αλευροπλαστελίνης» και παρασκευάζουν μπισκότα, σοκολάτες και γευστικά εδέσματα. Στο μικρό πατάρι του Μύλου, τα Ξωτικά με τη βοήθεια της Βιολάντας ετοιμάζουν τις δικές τους λιχουδιές, ενώ στιγμές παιχνιδιού περιμένουν τους επισκέπτες στο δεντροταχυδρομείο, στο κάστρο των ιπποτών, στον αχυρένιο λαβύρινθο και στα εργαστήρια face painting, αναρρίχησης και μανιταριών.
> Ο Μύλος των Ξωτικών λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ