Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους μετανάστες - Που μεταφέρονται οι μετανάστες;

Σήμερα το μεσημέρι θα κλείσει το Τάε Κβον Ντο για τους μετανάστες (χθες στον χώρο βρίσκονταν 1.200 άτομα) και θα λειτουργήσει και πάλι η ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ στο Ελληνικό, όπου εκτιμάται ότι μπορούν να φιλοξενηθούν έως 700 άτομα. 

Την ίδια ώρα, λειτουργεί στην Κόρινθο κέντρο κράτησης μεταναστών, στο οποίο μεταφέρθηκαν ήδη όσοι συνελήφθησαν στα επεισόδια στο Τάε Κβον Ντο.  

Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Αυτό που δεσμευτήκαμε έγινε πράξη
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος, δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Αυτό που δεσμευτήκαμε έγινε πράξη. Δεν ανοίγουν τα τολ της Αεροπορίας, δεν θα είναι κοντά στις κατοικημένες περιοχές η εγκατάσταση. Άρα, όλες οι ανησυχίες εξανεμίζονται πλέον και δεν υφίστανται. Η λειτουργία του χόκεϊ συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο κι αυτό διότι η Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ διέπονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης του χώρου για τη μελλοντική επένδυση». 

Δήμαρχος Γλυφάδας: Οι αγωνίες μας για τη δημόσια ασφάλεια εισακούστηκαν
Από τη μεριά του, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, δήλωσε τα εξής: «Αυτονόητη ήταν η αγωνία μας για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Ευελπιστούμε ότι αυτή η κοινή συνισταμένη στην οποία καταλήξαμε θα δώσει ένα καλό παράδειγμα του πώς η πολιτεία μαζί με την αυτοδιοίκηση μπορούν να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για την κατανομή της πίεσης που υπάρχει παντού στη χώρα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα λέγαμε "ας είναι κάπου αλλού το κέντρο και μακριά από εμάς"».

Το γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό


Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να χρησιμοποιηθεί μόνο η ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ, χωρητικότητας 500 ατόμων, προκειμένου να φιλοξενηθούν κυρίως πρόσφυγες, και οι δύο σκηνές που στήθηκαν πριν από λίγες μέρες μπροστά στο κτίριο, χωρητικότητας 100 ατόμων η καθεμία. 

Τον καθαρισμό, την απολύμανση και την αποκατάσταση των ζημιών στο γήπεδο του χόκεϊ θα αναλάβει η εταιρεία Ελληνικό ΑΕ, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει εκεί η μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων από το γήπεδο Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου.

Στην Κόρινθο οι μετανάστες που συμμετείχαν σε επεισόδια 
Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την αρχή της πρώτης της θητείας να έβαλε λουκέτο στα κέντρα κράτησης μεταναστών τύπου «Αμυγδαλέζας», ωστόσο επέστρεψε σε αυτή τη λύση. Στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου μεταφέρθηκαν τελικά οι περίπου 150 μετανάστες που προκάλεσαν επεισόδια το τελευταίο διάστημα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο και συνελήφθησαν. Πρόκειται για περίπου 150 Μαροκινούς, που πρόκειται να απελαθούν το επόμενο διάστημα. 

Τη λειτουργία του κέντρου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που παραδέχθηκε πως «στην Κόρινθο έχουν οδηγηθεί κάποιοι οικονομικοί μετανάστες προκειμένου να επιστραφούν στη συνέχεια στις χώρες προέλευσής τους».

Συνεχίζουν να καταφθάνουν πρόσφυγες στην Αθήνα

Σχεδόν 2000 πρόσφυγες έφτασαν και σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε από τη Μυτιλήνη και τη Χίο 1953 πρόσφυγες.

Τα hotspots στα νησιά 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει σε Χίο και Λέρο με σκοπό να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών στα hotspots. Είναι γνωστό ότι hotspots λειτουργούν και στα πέντε ελληνικά νησιά (Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο), παρά το γεγονός ότι σε Κω και Σάμο δεν είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

To hotspot στη Λέρο

Το hotspot στη Χίο

Στη Χίο από το προηγούμενο Σάββατο ο Στρατός πραγματοποιεί εργασίες στον χώρο όπου έχει προβλεφθεί να χωροθετηθεί το hotspot του νησιού. Πρόκειται για έκταση 35 στρεμμάτων όπου βρίσκεται παλαιό εργοστάσιο, σε τμήμα της οποίας στεγάζονται οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης του δήμου. 

Κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Λέσβο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ