Ανατόλι Ζεμλιάνκα: Ο 28χρονος ναζιστής ορθόδοξος Ρώσος που έγινε βασανιστής των τζιχαντιστών

O «Τζιχάντι Τόλικ», όπως έγινε γνωστός ο νέος εκτελεστής των τζιχαντιστών στη Συρία, ήταν κάποτε χριστιανός ορθόδοξος.

Ο Ανατόλι Ζεμλιάνκα για πρώτη φορά εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που τον έδειχνε να αποκεφαλίζει έναν συμπατριώτη του, τον Μαγκομέν Κασίεβ. Έναν Ρώσο που επίσης ασπάστηκε το ισλάμ αλλά στρατολογήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και εστάλη στα εδάφη του ισλαμικού κράτους ως πράκτορας.

«Εδώ, σήμερα, σε αυτά ευλογημένα χώματα, η μάχη εναντίον της Ρωσίας αρχίζει. Θα σκοτώσουμε τα παιδιά σας για κάθε παιδί που σκοτώσατε εδώ» είχε διακηρύξει ο Ανατόλι Ζεμλίάνκα λίγο πριν αποκεφαλίσει τον Κασίεβ. Ο 28χρονος Ανατόλι γεννήθηκε στην Σιβηρία, από ορθόδοξη μητέρα, η οποία διατηρούσε ένα κατάστημα με είδη μαγειρικής για να μεγαλώσει το παιδί της.

Ενας πρώην δάσκαλος στο σχολείο που παρακολουθούσε ο μικρός Ανατόλι, θυμάται ότι το αγόρι που έμελε να γίνει τζιχαντιστής δεν ήταν καλός μαθητής: «Ηταν κακός μαθητής. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας του, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν ήταν ικανοποιητικός.» δηλώνει ένας δάσκαλος σύμφωνα με την Dailymail και προσθέτει: «Δεν ήταν αλήτης. Τουναντίον ήταν σεμνός και απλοϊκός».

Μια φωτογραφία όμως από την εποχή της εφηβείας του, που τον δείχνει να χαιρετά ναζιστικά αποκαλύπτει μια πτυχή της ζωής του που κανένας δεν γνώριζε. Ενας συμμαθητής του δήλωσε σε ρωσικό έντυπο ότι ο Ανατόλι Ζεμλίάνκα είχε εμμονή με τον νεοναζισμό. «Δεν μπορώ να πω ότι ήταν ένας ολοκληρωμένος φασίστας σκίνχεντ, αλλά έδινε μεγάλη σημασία σε αυτά τα πράγματα και μιλούσε για τους σκίνχεντ με σεβασμό. Για παράδειγμα του άρεσε ο ναζιστικός χαιρετισμός Μιλούσε επικριτικά για τους μη- ρώσους, αλλά αργότερα ξαφνικά άλλαξε την συμπεριφορά του».

Αυτή πρέπει να ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Ανατόλι στράφηκε υπέρ του ισλάμ. Μάλιστα ίδρυσε και μια ισλαμική οργάνωση, την Ισχάν, η οποία απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση. Ασχολήθηκε με την ταϊλανδέζικη πάλη.

Ο Ολεγκ Ζίνερ, ο προπονητής του αποκαλύπτει ότι ο νεαρός δεν πήγαινε συχνά στην προπόνηση: «Ερχόταν μερικές φορές. Ηταν όμορφος, ψηλός άνδρας, πολύ γυμνασμένος, αλλά ως αθλητής αποδείχθηκε πολύ αδύναμος. Σκουριασμένος. Δεν ήταν ο χαρακτήρας του μαχητή.»

Οι ρωσικές αρχές άρχισαν να υποψιάζονται ότι ο Ανατόλι έχει ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών, ήδη από το 2013, όταν ταξίδεψε στη Συρία μαζί με μια φίλη του.

Η 53χρονη μητέρα του Ζβετλάνα Ζεμλιάνκα, δηλώνει στην Dailymail ότι επικοινωνεί μερικές φορές με τον γιο της μέσω γραπτών μηνυμάων στο κινητό τηλέφωνο. Αποκαλύπτει ότι ταξίδεψε στην Τουρκία για να τον μεταπείσει να γυρίσει πίσω στη Ρωσία, αλλά ο Ανατόλι ήταν ανένδοτος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ