Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 



Βρέθηκαν στα στομάχια τους- οι καρχαρίες τρώνε συστηματικά τα φαγητά που πετάμε: Μοσχαρίσιο & κατσικίσιο κρέας

Οι καρχαρίες βαθέων υδάτων και άλλα οστεώδη ψάρια στη δυτική Μεσόγειο τρέφονται με τα τρόφιμα που απορρίπτουν οι άνθρωποι με φρενήρη ρυθμό. Οι ερευνητές μελέτησαν την κατανάλωση των καρχαριών και των άλλων ψαριών αλιεύοντας 445 ζωντανά ψάρια και αναλύοντας τα περιεχόμενα των στομαχιών τους.
 

Σκοπός της μελέτης ήταν ο προσδιορισμός της επιρροής των ανθρώπινων απορριμμάτων στις τροφικές αλυσίδες των βαθέων υδάτων. Τα υπολείμματα που καταναλώνουν οι καρχαρίες μεταξύ της Βαρκελώνης και των Βαλεαρίδων Νήσων, περιλαμβάνουν κάθε είδους τρόφιμο, από βόειο και κατσικίσιο κρέας, έως λαχανικά και φρούτα, έδειξε η έρευνα. «Βρήκαμε πολλά πλαστικά και ίχνη από δίχτυα, αλλά σε μικρό ποσοστό της συνολικής διατροφής, συνήθως λιγότερο από δύο τοις εκατό του συνολικού βάρους», δήλωσε ο Ζοάν Κάρτες, επικεφαλής της μελέτης, στο περιοδικό New Scientist.
Αν και η ποσότητα των ανθρωπίνων τροφίμων ήταν ανησυχητικά υψηλή σε βαθμό 6 τοις εκατό, τα άλλα νεκρά ψάρια και ζώα ακόμα αποτελούν ακόμα την πλειονότητα της τροφής των καρχαριών, σε ποσοστό 70 τοις εκατό.


Παρόντα στα στομάχια των μεγάλων ψαριών ήταν μάλιστα και κομμάτια από ψάρια του ίδιου είδους. Οι ερευνητές θεωρούν ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες μεγάλες θάλασσες του πλανήτη. Βέβαια στην «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου, οι επιδράσεις των υπολειμμάτων τροφίμων από την ξηρά είναι πολύ ισχυρότερες από ό,τι στους ωκεανούς. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων στα είδη που ζουν στα βαθέα ύδατα, μέσω των απορριμμάτων των ιχθυοκαλλιεργειών, των μεταβολών των αποθεμάτων αλιείας και της φαλαινοθηρίας. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ