Βατερλώ για τη Λεπέν ο δεύτερος γύρος - Δεν κερδίζει καμία περιφέρεια - Δείτε αποτελέσματα

Μετά το σοκ που προκάλεσαν τα αποτελέσματα το α' γύρου των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, ο β΄ γύρος μπορεί να κάνει την Ευρώπη να ανασαίνει ξανά;

Τα πρώτα exit polls του β' γύρου δείχνουν ήττα του ακροδεξιόύ Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν. Η Λεπέν φαίνεται πως δεν κερδίζει καμία περιφέρεια, με το συντηρητικό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί να κερδίζει το έδαφος. Ωστόσο, το FN τριπλασίασε τα ποσοστά τoy. Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναφέρουν πως 5 περιφέρειες πάνε στη δεξιά παράταξη και άλλες 5 στο σοσιαλιστικό κόμμα και την ενωμένη αριστερά. Το αποτέλεσμα σε δύο ακόμη περιφέρειες παραμένει αμφίρροπο ανάμεσα σε σοσιαλιστές και ρεπουμπλικάνους. 
 
Η αυξημένη συμμετοχή – συγκριτικά με την περασμένη Κυριακή- ενίσχυσε σημαντικά τα δημοκρατικά κόμματα έναντι του Εθνικού Μετώπου.
 
Οι "Ρεπουμπλικάνοι" του Νικολά Σαρκοζί και οι κεντροδεξιοί σύμμαχοί τους συγκέντρωσαν ποσοστό 57,5% των ψήφων στο βορρά όπου η Μαρίν Λεπέν έλαβε ποσοστό 42,5%, κατέδειξε το exit poll της Ifop Fiducial για λογαριασμό του Paris Match και Sud Radio.
 
Στα νοτιοανατολικά, όπου η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν ηγείτο του ψηφοδελτίου, οι συντηρητικοί έλαβαν 54,5% και το Εθνικό Μέτωπο 45,5%.
 
Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες ανήλθε άνω του 61%, πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση.
 
Στην ανατολικά, όπου οι Σοσιαλιστές δεν αποσύρθηκαν από την κούρσα, η κεντροδεξιά συγκέντρωσε ποσοστό 48,4% έναντι του Εθνικού Μετώπου με ποσοστό 36,4%, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση του TNS Sofres-One Point.
 
Η Λεπέν επιμένει: "Τίποτα δεν θα μας σταματήσει" 
 
"Τίποτα δεν θα μπορέσει να μας σταματήσει" διαμήνυσε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit poll βάσει των οποίων το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε σε τουλάχιστον τρεις από τις περιφέρειες που στόχευε.
 
Στην ομιλία της ανέφερε χαρακτηριστικά: 
 
"Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Γάλλους που ψήφισαν. Να συγχαρώ ιδιαίτερα τους πολίτες που ψήφισαν τους υποψήφιους του Εθνικού Μετώπου. Ξέρουμε, είναι το κόστος που πρέπει να πληρώσουμε για την αφύπνιση ενός λαού. Οι λίστες μας έφτασαν από το 9% πριν μερικά χρόνια στο 30% σε αυτές τις εκλογές. Τριπλασιάζοντας τον αριθμό των συμβούλων μας, το FN θα είναι η μεγαλύτερη αντιπολίτευση στη χώρα, στις περιφέρειες.

Οι εκλογές αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αποκάλυψη των ψεμμάτων. Πλέον η διαφοροποίηση στην πολιτική δεν θα είναι δεξιά ή αριστερά, αλλά παγκοσμιοποίηση ή πατριωτισμός. Αυτή η διαφορά θα είναι το μεγάλο δίλημμα στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Σας καλώ να μας συναντήσετε στις κοινότητες που θα δημιουργηθούν από το εθνικό μέτωπο σε όλη τη χώρα. Μαζί τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει, ζήτω η γαλλική δημοκρατία, ζήτω το έθνος, ζήτω η Γαλλία". 

Προειδοποιεί ο Βαλς
 
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε πως "απόψε κανείς δεν εφησυχάζει, κανείς δεν θριαμβολογεί. Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς δεν έχει αποτραπεί. Δεν θα ξεχάσω τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου στα χρόνια που θα έρθουν. Χαιρετίζω τους ψηφοφόρους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αριστεράς να δημιουργηθεί ένα μέτωπο στην ακροδεξιά που απόψε δεν κερδίζει καμιά περιφέρεια". 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας όμως έστειλε μήνυμα και στο κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, με αφορμή την απόσυρση των υποψηφίων του κόμματός του σε δύο περιφέρειες προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση του FN: "Οι υποψήφιοι της δεξιάς που εκλέχτηκαν έχουν μια ευθύνη. Να τελειώνουν με τα παιχνίδια. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι από κάθε κατεύθυνση πρέπει να μπορούν να σχηματίζουν μια ενότητα όταν αυτό είναι απαραίτητο".

Νικολά Σαρκοζί: "Οι πολίτες πρέπει να πειστούν πως έχουμε τις απαντήσεις στα προβλήματά τους."

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Νικολά Σαρκοζί έστειλε το δικό του μήνυμα μετά το κλείσιμο της κάλπης. "Συμπατριώτες μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους Γάλλους που ψήφισαν πιο μαζικά. Θέλω να ευχαριστήσω τα εκατομμύρια ψηφοφόρους που ψήφισαν τους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων. Η κινητοποίηση υπέρ των υποψηφίων μας δεν πρέπει να μας αφήσει να ξεχάσουμε τον κίνδυνο. Η ενότητα των δημοκρατών, η συνεργασία με το κέντρο και η απόρριψη των άκρων ήταν εκείνο που έφερε το αποτέλεσμα. Θα ήταν ένα σοβαρό λάθος να περάσουμε από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην άλλη, παριστάνοντας πως οι Γάλλοι δεν μας είπαν τίποτα. Οι πολίτες πρέπει να πειστούν πως έχουμε τις απαντήσεις στα προβλήματά τους. Το καθήκον μας και η ευθύνη μας είναι να δώσουμε σε αυτούς τον καλύτερο εαυτό μας. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για αυτό το σκοπό. Ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ