Πρωτότυπη εφαρμογή 19χρονου φοιτητή: Δες πόσο κοντά είναι οι φίλοι σου

Ένας πρωτοετής φοιτητής Πληροφορικής ανέπτυξε μόνος τους μια ιδιαίτερη εφαρμογή που ακούει στο όνομα «Near - Check Who's Nearby».

Η ιδέα για την ανάπτυξη της εφαρμογής προέκυψε στο νεαρό Βαλεντίνο Τζέκα μέσα από την καθημερινότητά του, καθώς προσπαθούσε να βρει πιο εύκολους τρόπους να κανονίζει συναντήσεις με τους φίλους του, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει στα check-ins του Facebook. Το Near αποτελεί στην ουσία ένα έξυπνο μέσο, το οποίο παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να εντοπίζει στο χάρτη ποιος βρίσκεται κοντά του σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Ο 19χρονος φοιτητής μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ και εξήγησε πως κατάφερε, έπειτα από πολύ προσπάθεια και πείσμα, να κάνει την ιδέα του πραγματικότητα.

Περίγραψε με μία πρόταση τι είναι το Near.

Στην εποχή της αποξένωσης, το Near - Check Whos Nearby έχει σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, χωρίς να χάνουν χρόνο σε μηνύματα, κλήσεις και check' ins!

Τι είχες στο μυαλό σου όταν αποφάσισες να ξεκινήσεις αυτό το εγχείρημα; Πίστευες από την αρχή ότι θα κατάφερνες να το ολοκληρώσεις ή υπήρχαν στιγμές που σκεφτόσουν να τα παρατήσεις;

Η ιδέα ήρθε μια μέρα το καλοκαίρι! Μετά τις πανελλήνιες, καθώς πηγαίναμε με το τρένο στη θάλασσα κατά εκατοντάδες, όλοι, όταν φτάναμε, ήμασταν μπροστά στο ίδιο δίλλημα... δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε σε ποιο beach bar θα πάμε! Οπότε μόλις φτάναμε κάναμε τηλεφωνήματα, στέλναμε μηνύματα και ψάχναμε τα check'ins ώστε να δούμε ποια ενδιαφέρον άτομα υπήρχαν σε κάθε μαγαζί ώστε να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή! Τις περισσότερες φορές δεν βγάζαμε άκρη και χάναμε πολύ χρόνο! Οπότε, σκέφτηκα γιατί να μην μπορείς όλες αυτές τις πληροφορίες να τις έχεις κατευθείαν στο κινητό, στο χέρι σου και να κάνεις την καλύτερη επιλογή κατευθείαν! Έτσι με το Near - Check Whos Nearby μπορείς να δεις ποια άτομα υπάρχουν κοντά σου, σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων ώστε να μην χρειάζεται να χάνεις τον χρόνο σου! Υπήρχαν πολλές φορές που κυριολεκτικά έσπαγα το κεφάλι μου ώστε να βρω λύσεις σε κάποια προβλήματα! Τίποτα δεν είναι εύκολο γι'αυτό δεν πρέπει να τα παρατάς! Η επιτυχία δεν είναι ολονύκτια. Πάντα φτάνεις σε καταστάσεις που λες θα τα παρατήσεις αλλά εκεί είναι που πρέπει να πιέσεις παραπάνω, εκεί φαίνεται το πόσο πολύ το θες!

Περίμενες ποτέ ότι η εφαρμογή που ανέπτυξες θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία και μάλιστα ήδη από τις πρώτες ημέρες της διάθεσής της;

Δεν θα έλεγα πως είναι κάτι επιτυχημένο ακόμα! Μέχρι τώρα έχω πάρει πολλές σωστές αποφάσεις γι' αυτό βρίσκομαι όπου βρίσκομαι τώρα! Όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι χρήστες αλλά και τα προβλήματα που έχεις να λύσεις! Εκεί έρχεται και η πίεση! Σε αυτή την κατάσταση φαίνεται επίσης το πόσο πολύ το θες και ποιος είσαι πραγματικά! Τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμα!

Το Near είναι στην ουσία μια εφαρμογή για τον εντοπισμό των φίλων. Δεν θεωρείς ότι ίσως αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των λάθος ανθρώπων;

Όλα τα αντικείμενα έχουν 2 όψεις όπως και ένα μαχαίρι, το Facebook, το Google! Όλα! Μέχρι τώρα δεχόμαστε πολλά θετικά σχόλια από χρήστες που βρίσκουν το Near πάρα πολύ χρήσιμο! Εμείς για αυτούς δουλεύουμε καθημερινά ώστε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία! Ελπίζουμε να δοκιμάσουν την εμπειρία του Near περισσότεροι!

Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά μυαλά, με ζωντανό παράδειγμα εσένα. Θεωρείς πως στην παρούσα φάση και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας υπάρχουν ευκαιρίες για νέα άτομα σαν εσένα να επιτύχουν επαγγελματικά στην Ελλάδα;

Ευκαιρίες υπάρχουν απλά πρέπει να υπάρχει μεγάλη όρεξη και τρέλα! Πιστεύω δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, οπότε δεν θα έπρεπε να μιλήσουμε για αυτό! Καλύτερα να μιλήσουμε για τα πολλά προγράμματα που γίνονται περί των startups που ενθαρρύνουν τους νέους να ξεκινήσουν μια δικιά τους επιχείρηση! Επίσης, κάθε μήνα υπάρχουν διάφορα events που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος και να μάθει αρκετά! Τέλος, οι σωστές γνωριμίες που θα έρθουν μέσα από αυτά τα events θα βοηθήσουν κάθε νέο και όχι μόνο να ξεκινήσει από το μηδέν με ευκολία! Οπότε, ευκαιρίες υπάρχουν στην Ελλάδα! Η θεωρία από την πράξη απέχει όμως οπότε θα συμβούλευα τον καθένα, την ιδέα που έχει τόσο καιρό στο μυαλό του, να ξεκινήσει να την υλοποιεί! Είναι συναρπαστική εμπειρία!

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σου σκέφτεσαι να φύγεις για κάποια χώρα του εξωτερικού ή θα παραμείνεις στην Ελλάδα;

Σίγουρα θα ήθελα να βγω προς το εξωτερικό ώστε να πάρω μια γεύση από τα μέρη που γίνεται όλη η δράση! Το αν θα με κερδίσει κάποια άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα, είναι δύσκολο! Ας βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της!

Στις ημέρες μας τα κοινωνικά μέσα αποτελούν μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας κι ίσως ακόμα μεγαλύτερο στη ζωή ενός εφήβου. Πιστεύεις ότι όντως παίζουν σημαντικό ρόλο στις ζωές μας;

Είναι αλήθεια ότι αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας! Είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία απλά πρέπει να υπάρχει μέτρο! Η τεχνολογία πρέπει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, προς το όφελος του! Για αυτό όταν είμαστε έξω καλό είναι να ζούμε την στιγμή διότι κανένας δεν ζει δυο φορές! Ας ελπίσουμε πως η δικιά μου προσπάθεια με το Near, ώστε να φέρω τους ανθρώπους πιο κοντά, θα πετύχει τον σκοπό της!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ