Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Μοσκοβισί: Υποχρεωτική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα  

Απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογραφική αποστολή από την Ελλάδα στο γραφείο του στις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι υποχρεωτική, απαντώντας εμμέσως στις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, τόνισε ότι η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε ολοκλήρωση της λεγόμενης πρώτης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος έως τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύνδεση του 3ου ελληνικού προγράμματος ή του ασφαλιστικού και πιθανής ελάφρυνσής του με το προσφυγικό.

Ξεκόβει τα σενάρια για «έξοδο» του ΔΝΤ το Βερολίνο
Νερό στο μύλο της νέας οξυνόμενης κόντρας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με αφορμή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δίνουν Αθήνα και Βερολίνο, με τον Σόιμπλε να καλύπτεται ωστόσο πλήρως τόσο από τη γερμανική Καγκελαρία, όσο και από την Κομισιόν.

Ο κοινοτικός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί διαμήνυσε ότι δεν θέλει να δει «μια διαμάχη σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα» και ξεκαθάρισε ότι «η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι απαραίτητη».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου απαραίτητη, απάντησε: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείσα κατά πόσο οι δηλώσεις Σόιμπλε για τη... στάμνα αποτελούσαν απειλές αρκέστηκε να απαντήσει πως «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου -επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα».

«Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη δόση του προγράμματος βοήθειας. Πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα ολοκληρωθούν όλα αυτό το χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά θα πάμε στον επόμενο χρόνο. Το ίδιο το ΔΝΤ έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα ανακοινώσει τότε, με αυτή την αξιολόγηση, την απόφασή του. Δεν θέλω να μπω σε εικασίες τώρα, ας περιμένουμε» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε.

Παράλληλα, το πρωί της Τετάρτης διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η κυβέρνηση επανέλαβε - σε χαμηλότερους τόνους - το δόγμα που υιοθετεί απέναντι στο ΔΝΤ, τονίζοντας πως η Ευρώπη μπορεί να φροντίσει μόνη της τα ζητήματά της και δεν χρειάζεται η συμμετοχή του Ταμείου, αρνούμενη την ίδια ώρα πως η κυβέρνηση στήνει σκηνικό σύγκρουσης με τους δανειστές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση απάντησε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών «όπως του αρμόζει», υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να ρυθμίζει τα ζητήματά της με τους δικούς της θεσμούς».

Στο κυβερνητικό επιτελείο την ίδια ώρα εκφράζουν έντονες ανησυχίες για κλιμακούμενη προβοκάτσια, την οποία επιχειρεί να στήσει ο Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας για να επαναφέρει το σενάριο προσωρινού Grexit που αποτράπηκε το καλοκαίρι.

Μόνο τυχαία δεν είναι εξάλλου η επαναφορά του σεναρίου από τη Deutsche Welle, σύμφωνα με την οποία ο Σόιμπλε δεν αποκλείεται να ξαναρίξει στο τραπέζι το προσεχές διάστημα το ενδεχόμενο προσωρινού Grexit.

Αυτό υπαινίχθηκε εξάλλου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, τονίζοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε επιλέγει την πιο κρίσιμη φάση μιας διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για να επιτεθεί στην ελληνική κυβέρνηση». «Το ότι αποφάσισε, χθες, ο κ. Σόιμπλε να παρέμβει προσωπικά για να σχολιάσει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και να μιλήσει ακόμη και για ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και για το χρόνο που επέλεξε να κάνει αυτές τις δηλώσεις» πρόσθεσε.

Το Βερολίνο, εξηγεί η σε άλλο ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου όχι μόνο για αμιγώς οικονομικούς λόγους, αλλά επίσης -και για ορισμένους είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος- για την τεχνογνωσία του, για τις πιέσεις που ασκεί και την εμμονή του στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Κομισιόν, που θεωρείται ο πιο «ελαστικός» και ευπροσάρμοστος κρίκος των Θεσμών.

Σε μια περίοδο, που το ΔΝΤ , ιδιαίτερα στο ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίζεται ως σύμμαχος της Ελλάδας, σε πολλούς προξένησε μεγάλη απορία ο πόλεμος που ανοίγει το Μέγαρο Μαξίμου. Η θέση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται με μια άκρως σκληρή στάση σε ζήτημα που αυτή τη στιγμή καίνε στην κυριολεξία την ελληνική κυβέρνηση. Στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό.

Στο ασφαλιστικό το ΔΝΤ είναι ανένδοτο για την μεγάλη περικοπή των συντάξεων και αντίθετο σε οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση εργοδοτικών εισφορών, ενώ δεν αποδέχεται και τις προτάσεις με διάφορα πολιτικά τρικ που προτείνονται από την κυβέρνηση για να μετατεθεί το πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες. Αντίθετα οι Ευρωπαίοι δανειστές, προεξάρχοντος του κ. Ντέκλαν Κοστέλο εκπροσώπου της Κομισιόν, φαίνεται να κρατούν ηπιότερη στάση και να δέχονται κάποιες από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά το εργασιακό, οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές και ακόμη πιο σκληρά νεοφιλελεύθερες και εστιάζονται στην πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, με δικαιολογία την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Έτσι, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων που πλέον δεσμεύονται χρονικά για την έναρξη της συζήτησης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους στις αρχές του 2016, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τα δεδομένα και επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες, επιτιθέμενη στην Ουάσιγκτον που πιέζει ασφυκτικά για «αιματηρά» μέτρα στη διακεκαυμένη ζώνη του Ασφαλιστικού και των εργασιακών.

 

Το ΔΝΤ μένει -Οπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση

Μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα σε Βερολίνο και Αθήνα με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί αποχώρησης του Ταμείου, η κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω. Η Γερμανία ξεκαθάρισε χθες πως δεν τίθεται καμία περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ.

Ενδεικτικό είναι πως χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη, ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».

Γεροβασίλη: Η Αθήνα γνωρίζει πως το Ταμείο είναι στη συμφωνία έως τον Μάρτιο
Σήμερα ήταν σειρά της κυβέρνησης -μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη- να ξεκαθαρίσει πως το ΔΝΤ συμμετέχει σίγουρα έως τον Μάρτιο, αλλά ενδεχομένως και μετά, στο ελληνικό πρόγραμμα. Τόνισε όμως πως η κυβέρνηση μπορεί να εκφράζει απόψεις για τον ρόλο του Ταμείου.

Η κα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Star, αναφερόμενη στο ΔΝΤ, είπε:

«Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα και αυτό δεν ήταν ευχάριστο για κανέναν. Ξαφνικά εμείς δεν αλλάξαμε στάση για το ΔΝΤ και τον ρόλο του. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της συζήτησης. Το άλλο είναι ότι ξέρουμε ότι το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα, αυτό έρχεται από την προηγούμενη συμφωνία. Και η καινούργια συμφωνία που υπεγράφη το καλοκαίρι έχει το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο έως τον Μάρτιο, οπότε το ίδιο θα αποφασίσει την περαιτέρω πορεία του. Αυτή είναι η πραγματικότητα». 

«Αλλο οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο ΔΝΤ και άλλο να λέμε την άποψή μας»
Σημείωσε πάντως πως «είναι άλλο οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα έναντι του ΔΝΤ, τις οποίες γνωρίζει. Ενδεχομένως το ΔΝΤ να συμμετάσχει και σε αυτό το πρόγραμμα, και αυτό είναι κάτι που το ξέρει η κυβέρνηση, όμως είναι άλλο να λέει η κυβέρνηση την άποψή της για τον ρόλο του ΔΝΤ».

Τι είπε για την κόντρα Τσίπρα - Σόιμπλε
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στην αντιπαράθεση που προέκυψε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε: «Δεν ξεκινήσαμε καμία κόντρα με τον κ. Σόιμπλε. Απαντήσαμε σε δημοσιεύματα και απαντήσαμε σε δηλώσεις του ίδιου. Προηγήθηκαν όλα αυτά». 

Η κα Γεροβασίλη ανέφερε πως δεν θα μπορούσε ασφαλώς να έρθει η κυβέρνηση και να πει ξαφνικά ότι το ΔΝΤ είναι καλοδεχούμενο στην Ευρώπη, διότι γνωρίζει ότι έχει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις, όπως και γνωρίζει ότι κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη θέλουν αυτές οι απόψεις να επιβληθούν στην Ελλάδα, «γιατί αυτά που ζητάνε στην Ευρώπη δεν έχουν συμβεί σε καμία χώρα της Ευρώπης και αυτοί οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι θα είχαν μεγάλη δυσκολία αυτά να τα επιβάλουν στην Ελλάδα, διότι δεν θα τα επέτρεπε η Ευρώπη».

«Χρησιμοποιούν λοιπόν ως άλλοθι το ΔΝΤ για να επιβάλουν μέτρα στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη», επέμεινε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Υπογράμμισε δε ότι «κάθε φορά που κάποιος θα βγαίνει στο εξωτερικό και θα στρέφεται κατά της χώρας και του ελληνικού λαού, θα παίρνει και την απάντηση που του αξίζει».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 


2nd family summit

 

2nd family summit