ΕΔΟΕΑΠ: Πού πήγαν τα λεφτά;

Του Τάσου ΤέλογλουΟ εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε έρευνα για τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ (σ.σ. ταμείο των δημοσιογράφων) που βρέθηκε να διαθέτει πριν το «κούρεμα» πάνω από 100 εκ. ευρώ και μετά, μόλις 5 εκ. Ο κ. Πεπόνης πιθανόν να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν του είναι άγνωστο από την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, εκείνο δηλαδή των «ανίδεων διοικήσεων» που διαχειρίζονται μεγάλα ποσά χωρίς να γνωρίζουν ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα διαχειρισθούν.

Του Τάσου Τέλογλου

Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε έρευνα για τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ (σ.σ. ταμείο των δημοσιογράφων) που βρέθηκε να διαθέτει πριν το «κούρεμα» πάνω από 100 εκ. ευρώ και μετά, μόλις 5 εκ. Ο κ. Πεπόνης πιθανόν να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν του είναι άγνωστο από την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, εκείνο δηλαδή των «ανίδεων διοικήσεων» που διαχειρίζονται μεγάλα ποσά χωρίς να γνωρίζουν ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα διαχειρισθούν.

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Το ταμείο δέχεται κούρεμα του αποθεματικού του την ώρα που, εκτός από τα διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, διέθετε στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του protagon, 40 εκ ευρώ σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες. Παρ' όλα αυτά αποφασίζει να ρευστοποιήσει τα ομόλογα του αποθεματικού στην δευτερογενή αγορά φυσικά και να εισπράξει, αντί των 50 εκατομμυρίων που θα εισέπραττε στη λήξη, 25 εκατομμύρια τα οποία τοποθετεί σε εμπορικές τράπεζες. Γιατί να χάσει 25 εκατομμύρια για να τοποθετήσει το προϊόν της εκποίησης των ομολόγων σε καταθέσεις όταν ήδη έχει καταθέσεις τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες του;

Και κάτι ακόμα. Όλοι έχουμε αγοράσει ομόλογα κατά καιρούς και όλοι έχουμε πάρει, όταν τη ζητήσαμε, μια απεικόνιση της τρέχουσας αποτίμησης (mark to market). Αν η ΤτΕ το εκανε αυτό όλα τα χρόνια με τα αποθεματικά των ταμείων, για τα οποία οι διοικήσεις τους πρέπει να ασχολούνται κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα, τότε ίσως συνέβαλε στην εκπαίδευση εκείνων που κακώς εκπλήσσονται σήμερα. Κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν είναι εγγυημένο και μακροπρόθεσμα όλοι θα... πεθάνουμε.

Πηγή: www.protagon.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ