Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!Απόψε στις 9 το ραντεβού Σταθάκη με τους δανειστές: Το κουαρτέτο, τα προαπαιτούμενα & όλη η ατζέντα

Για τις 9 μ.μ. έχει προγραμματισθεί το ραντεβού του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής ελεγκτές των δανειστών.

Κεντρικό θέμα του υπουργείου στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων είναι η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων. Μεγάλο “αγκάθι”, βεβαίως, παραμένει το εάν θα επιτραπεί τελικά η πώληση των στεγαστικών δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα (funds) ή αυτά θα αναλάβουν μόνο τη διαχείρισή τους. Επιπλέον, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι το περιεχόμενο της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2016 οι πρόσφατες αλλαγές στον λεγόμενο “νόμο Κατσέλη”. Σύμφωνα με τη λίστα των προαπαιτούμενων, στις άμεσες υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται τα εξής:

α) Έκδοση υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών στην οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού τους ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου και της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη. Σύμφωνα με τον νόμο 4346/2015 (πρόκειται για το νόμο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη) το Δημόσιο θα μπορεί να καλύπτει για το 2016 μερικώς το ποσό της μηνιαίας δόσης που δεν μπορούν να καταβάλλουν οι οφειλέτες της κατηγορίας εκείνης που θεωρούνται ότι ανήκουν στις πλέον ευάλωτες οικονομικά ομάδες

β) Έκδοση απόφασης από την Τράπεζα της Ελλάδας με την οποία θα ορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και τον προσδιορισμό του ποσού που θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης της κύριας κατοικίας καθώς και για τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών. Με βάση τον νόμο η μεν κοινή υπουργική απόφαση πρέπει να εκδοθεί έως τις 31/12/2015, η δε απόφαση της ΤτΕ έως τις 20/12/2015. Σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενό τους θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές έως τις 18/12/2015.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η λεγόμενη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων προβλέπει τα εξής:

• Ρυθμιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και τη λειτουργία μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2016. Για αργότερα, ωστόσο, παραπέμπεται το ποιες κατηγορίες δανείων και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να πωληθούν σε funds. Οι δανειστές επιθυμούν την πώληση σε funds όλων των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών, κάτι με το οποίο διαφωνεί η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, για τα τέλη Ιουνίου 2016 παραπέμπεται επίσης η δημιουργία του Γραφείου Πίστης και Πλούτου, της ανεξάρτητης αρχής η οποία θα προσδιορίζει την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη. Αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση από την ελληνική κυβέρνηση είναι να παρουσιάζει ένα λεπτομερές σχέδιο. Για αργότερα, εξάλλου, παραπέμπονται και οι αλλαγές στη νομοθεσία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

• Έκδοση Π.Δ. για την ίδρυση δικτύου ενημέρωσης των δανειοληπτών με 30 γραφεία που θα παρέχουν δωρεάν οικονομικές και νομικές συμβουλές στο πρότυπο του ιρλανδικού Money Advice and Budgeting Service.

• Πρόταση συντονιστικού μηχανισμού που θα εποπτεύεται από την ΤτΕ με αρμοδιότητα τον εντοπισμό των οφειλετών με μεγάλα χρέη προς ιδιώτες και Δημόσιο και διαμόρφωση ειδικής πρότασης αντιμετώπισης αυτών των χρεών.

• Τοποθέτηση από την ΤτΕ ενός ειδικού εκκαθαριστή και εισαγωγή ενός συστήματος αμοιβών, βάσει επιδόσεων, για όλους τους εκκαθαριστές σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επίσης, το ΤΧΣ πρέπει να ορίσει ένα μέλος διοικητικού συμβουλίου και μιας εσωτερική ομάδα που θα επιφορτισθούν με την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ