Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Το μποζόνιο του Higgs - σωματίδιο του Θεού - υπάρχει!!

Ένα νέο σωματίδιο, που ταιριάζει πολύ στην περιγραφή του μποζονίου του Χιγκς, γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού, ανακάλυψαν οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών (CERN), έξω από τη Γενεύη.


Ένα νέο σωματίδιο, που ταιριάζει πολύ στην περιγραφή του μποζονίου του Χιγκς, γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού, ανακάλυψαν οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών (CERN), έξω από τη Γενεύη.

«Πρόκειται σίγουρα για μποζόνιο, και πολύ πιθανό για το μποζόνιο του Χιγκς. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνέχεια», είπαν σήμερα οι ερευνητές. Η ανακοίνωσή τους στο αμφιθέατρο του CERN έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συναδέλφους τους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο Πίτερ Χιγκς, ο βρετανός φυσικός, που έδωσε το όνομά του στο επίμαχο σωματίδιο τη δεκαετία του '60. «Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί αυτό όσο ζω», δήλωσε συγκινημένος ο Χιγκς.

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι απόδειξη του ταλέντου και της ικανότητας των ερευνητών. Είπα στην οικογένειά μου να βάλει την σαμπάνια στην κατάψυξη», δήλωσε ο βρετανός επιστήμονας, που παρακολούθησε συγκινημένος την ανακοίνωση μέσα στο αμφιθέατρο του CERN, του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών.

Μαζί του βρίσκονταν στο CERN για την ανακοίνωση και τρεις ακόμα επιστήμονες που βοήθησαν στη διατύπωση της θεωρίας για το μποζόνιο του Χιγκς τη δεκαετία του '60.

Οι ειδικοί πάντως, επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί οριστικά η ανακάλυψη πριν από τον Οκτώβριο, καθώς ο επιταχυντής σωματιδίων του εργαστηρίου πρέπει να κλείσει για εργασίες συντήρησης.

«Αν δεν ήμουν ειδικός, θα σας έλεγα ότι το βρήκαμε. Ως επιστήμονας όμως, πρέπει να τονίσω ότι πρέπει να περιμένουμε για να το επιβεβαιώσουμε απόλυτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραλφ-Ντίτερ Χόαγιερ, γενικός διευθυντής του CERN.

«Για να καταλάβετε τη σημασία του μποζονίου του Χιγκς, αν δεν υπήρχε αυτό, δε θα υπήρχατε ούτε εσείς», τόνισε ο Χόαγιερ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη σημασία του σωματιδίου του Θεού.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι η έρευνα για το μποζόνιο εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμεναν, χάρη και στην εκπληκτική απόδοση των ανιχνευτών και επιταχυντών του CERN που κατασκευάστηκαν μετά από γενιές εμπειρίας και τεχνογνωσίας, αλλά και στην απίστευτη δουλειά του τμήματος που αναλύει τα δεδομένα στους υπολογιστές.

H παρουσίαση και η συνέντευξη Τύπου των αποτελεσμάτων έγινε σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο του CERN στη Γενεύη.

Παρά την απαγόρευση δηλώσεων που είχε επιβληθεί στους ερευνητές, ανεπίσημες δηλώσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα αποκάλυψαν ότι οι ανιχνευτές ATLAS και CMS, κατέγραψαν ίχνη ενός σωματιδίου που μοιάζει με το μποζόνιο του Χιγκς.

Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το Χιγκς.

Πηγή: www.tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ