Η Αίτνα ξύπνησε ξανά! Το υψηλότερο ηφαίστειο της Ευρώπης γέμισε σκόνη τον ουρανό με τη "βρώμικη" ανάσα του

Ένα σύννεφο ηφαιστειακής σκόνης συνυπάρχει με αρκετές αστραπές, με το σόου της φύσης να εντυπωσιάζει.

 
Εντυπωσιακά πλάνα που μοιάζουν με ζωγραφιά κατέγραψε ο φακός από μία επονομαζόμενη «βρώμικη καταιγίδα», κατά τη διάρκεια έκρηξης σε έναν από τους κρατήρες του ηφαιστείου της Αίτνας, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ του BBC, πρόκειται για το σπάνιο φαινόμενο της «βρώμικης καταιγίδας» (dirty thunderstorm), το οποίο συνδέεται με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις.
 

Όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, η σύγκρουση των σωματιδίων ηφαιστειακής τέφρας προκαλεί ηλεκτρικά φορτία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αστραπών.
Με ύψος 3.350 μέτρων, η Αίτνα αποτελεί το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη.

Η ονομασία Αίτνα ενδέχεται να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano».Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Παράλληλα, ο Γίγαντας Εγκέλαδος φέρεται να καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, αποτελώντας την αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με το ηφαίστειο να εντάσσεται τον Ιούνιο του 2013 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ