Α. Τάσσος 1914 - 1985: Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του καλλιτέχνη

Το Μουσείο Μπενάκη, η Alpha Bank και η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος διοργανώνουν μεγάλη αναδρομική έκθεση του Α. Τάσσου (1914-1985), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του και 30 χρόνων από τον θάνατό του. Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.

Ο Α. Τάσσος (Τάσσος Αλεβίζος) σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στα εργαστήρια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιάννη Κεφαλληνού. Ήταν ιδρυτικό μέλος της ομάδας Στάθμη και μέλος του ΚΚΕ από το 1930. Την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και, μαζί με άλλους μαθητές του Κεφαλληνού, σχεδίασε αφίσες για την Αντίσταση. Εικονογράφησε βιβλία, λευκώματα και γραμματόσημα, και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού. Η έκθεση αποσκοπεί στην επανεκτίμηση του έργου του Τάσσου από ένα κοινό με διαφορετικό αισθητήριο, από εκείνο της εποχής που δημιουργήθηκε, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά έργα που έφερε στο φως η έρευνα, γνωστά μόνο από τη βιβλιογραφία, αφανή έως σήμερα, καθώς και επιλεγμένο υλικό από τη δουλειά του Α. Τάσσου στις γραφικές τέχνες: βιβλία και λευκώματα εικονογραφημένα με πρωτότυπα χαρακτικά, γραμματόσημα, εξώφυλλα δίσκων, αφίσες.


 
Η έκθεση διαρθρώνεται σε έξι ενότητες γύρω από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά έργα που καθόρισαν την πορεία του (χαρακτικά, προσχέδια, πλάκες ξυλογραφίας, ξυλογραφίες τοίχου):
 
- Σπουδαστικά έργα 1934-1940
- Κατοχή 1940-1946
- Έγχρωμες ξυλογραφίες 1947-1960
- Μαύρο-Άσπρο 1960-1966
- Μαύρο-Άσπρο ΙΙ 1967-1974
- Τελευταία έργα 1975-1985

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από την Alpha Bank, την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, την Εθνική Πινακοθήκη και από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
 
Επιμέλεια έκθεσης & έκδοσης: Ειρήνη Οράτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Παύλος Θανόπουλος
 
Την έκθεση συνοδεύει έκδοση με κείμενα των:  Ειρήνης Οράτη, Κωνσταντίνου Παπαχρίστου, Άννυς Μάλαμα,  Δημήτρη Παυλόπουλου και Δέσποινας Τσούργιαννη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ