Σφραγίζει τα σύνορα η Frontex - Επείγουσα βοήθεια ζητάει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμφώνησε σε όλα με την Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα, μετά τις διατυπωθείσες απειλές για έξοδο της χώρας από την Σένγκεν, και έστειλε αίτημα για έκτακτη βοήθεια από την ΕΕ.

Η Frontex ανακοίνωσε ότι θα «σφραγίσει» τα χερσαία, βόρεια σύνορα της Ελλάδας αναπτύσσοντας δύναμη 600 ανδρών ενώ θα γίνεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές, καταγραφή των μεταναστών. Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ στην Ειδομένη χτύπησε «κόκκινο» και στην κυβέρνηση που αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των εταίρων μας ως προς το μεταναστευτικό. Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Frontex.

«Ο οργανισμός Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου ο οργανισμός θα συνδράμει με την καταγραφή των μεταναστών. Η ανάπτυξη των υπαλλήλων του οργανισμού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Με την κοινή επίσκεψη που διεξήχθη μεταξύ των ελληνικών αρχών και εκπροσώπων του Frontex θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης. Η ενίσχυση των λειτουργιών του οργανισμού Frontex στα ελληνικά νησιά και τη βοήθεια στην καταχώριση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της "Οδού των Δυτικών Βαλκανίων" τον Οκτώβριο. Η Frontex βοηθά τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών. Ο οργανισμός έχει σήμερα 195 υπάλληλους στα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, αναλαμβάνοντας την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών. Μόνο στο hotspot της Λέσβου, Frontex αναπτύσσει επί του παρόντος περίπου 83 αξιωματικούς. Τον Οκτώβριο, η Frontex κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν 775 συνοριοφύλακες για τις δραστηριότητές της, με 600 που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει 447 υπαλλήλους».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ