Ειδομένη: 22χρονος Μαροκινός νεκρός από ηλεκτροπληξία - Επεισόδια ανάμεσα σε μετανάστες -έρχονται στην Αθήνα

Το πρωί της Πέπτης επικράτησε εκ νέου ένταση, όταν μετανάστες άρχισαν να πετούν πέτρες σε Σύρους πρόσφυγες, καθώς διαμαρτύρονται ότι εκείνοι περνούν και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όσοι μετανάστες προέρχονται από άλλες χώρες, μένουν πίσω. 

Το πρωί της Πέμπτης ένας 22χρονος πρόσφυγας από το Μαρόκο έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία όταν ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου μένουν ακινητοποιημένες οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ. Μόλις διαπιστώθηκε ο θάνατος του Μαροκινού ξέσπασαν νέα επεισόδια όταν οι άλλοι μετανάστες επιχείρησαν και κατόρθωσαν να αποσπάσουν το σώμα του νεκρού από τους αστυνομικούς. Κάποιοι από τους μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη τοποθέτησαν το άψυχο σώμα πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο και σκεπάζοντάς το μ' ένα μαύρο πανί, το περιέφεραν και φώναζαν συνθήματα. 

Τελικά η σορός του 22χρονου παραδόθηκε σε δύο τραυματιοφορείς και στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που περίμενε να την παραλάβει. Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή καθώς από χθες το βράδυ, απαγορεύτηκε η διέλευση σε όλους τους πρόσφυγες. Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, ομάδα περίπου 500 μεταναστών που βρίσκονται εδώ και μέρες «εγκλωβισμένοι» στην περιοχή, προσπάθησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα από μη περιφραγμένο σημείο με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να «απαντήσουν» με περιορισμένη χρήση χημικών.

Εξοργισμένοι οι περίπου 2.500 μετανάστες, στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση, κάθισαν μπροστά στο σημείο διέλευσης, με αίτημα να μην περάσει κανείς -ούτε οι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Συρία στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση, αν δεν επιτραπεί σε όλους η είσοδος. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, σήμερα το πρωί, όταν πρόσφυγες πιάστηκαν στα χέρια με τους διαμαρτυρόμενους μετανάστες και ακολούθησε πετροπόλεμος, ενώ ξηλώθηκαν και οι δοκοί στήριξης των συρματοπλεγμάτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σήμερα στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 6000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 2500 είναι από εθνικότητες που απαγορεύεται η διέλευση.

Έφτασε η αμαξοστοιχία που θα τους μεταφέρει στην Αθήνα

Σε συνέχεια όσων ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στην Ειδομένη έφτασε σήμερα μια αμαξοστοιχία και τέσσερα λεωφορεία τα οποία αναμένεται να μεταφέρουν πίσω στην Αθήνα τους μετανάστες που δεν προέρχονται από την Συρία και οι οποίοι -σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις - δεν μπορούν να πάρουν άσυλο από τις ευρωπαϊκές χώρες προορισμούς.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερώσει τους πρόσφυγες ότι έχουν χρόνο τριών ημερών για να επιβιβαστούν στο τρένο και στα λεωφορεία για να μεταφερθούν στην Αθήνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν οι μετανάστες αρνηθούν να μετακινηθούν στην Αθήνα, αφού ήδη -σύμφωνα με πληροφορίες- δηλώνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν διεκδικώντας το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ