Ορατός ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν - Χρονικό όριο η 17η Δεκεμβρίου για ενεργοποίηση των μέτρων

Σε κρίσιμη παρέμβαση στο Κολέγιο των Επιτρόπων προχώρησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή τα όσα αναφέρονται στον Τύπο για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδος από τη ζώνη Σένγκεν και θέση σε εφαρμογή του άρθρου 26 του Schengen Borders Code αλλά και σε συνδυασμό με τη διαρροή στον βελγικό τύπο επιστολής του Επιτρόπου για θέματα υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις σχετικά με την κατάσταση στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον κ.  Άγγελο Αθανασόπουλος και το tovima.gr, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τον κίνδυνο συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο ενδεχόμενο δημιουργίας της αποκαλούμενης «μικρής Schengen», στην οποία αναφέρθηκε τις προάλλες ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη, παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδος, να αναγνωρισθεί και να στηριχθεί η Ελλάδα στην όλη της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προσφυγική πίεση.
 
Το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδ
α γιατί υπάρχει διάχυτη η εντύπωση, ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και ότι αργοπορεί στην εφαρμογή τους.
 
Ο κίνδυνος είναι ορατός εάν μέχρι το επόμενο Συμβούλιο
δεν έχει επιταχυνθεί η λήψη μέτρων που αφορούν στη καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και στην αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες. Γι' αυτό έχει συμφωνηθεί να συνδράμει άμεσα τη χώρα η FRONTEX όσον αφορά στη καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη FYROM χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να καταθέσει άμεσα σχετικό αίτημα.
 
Ταυτόχρονα αναμένεται η χώρα να ενεργοποιήσει το μηχανισμό πολιτικής προστασίας μέσω του οποίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες στα νησιά.

Επιπλέον, έχει συζητηθεί η ανάπτυξη της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, εφόσον η Κυβέρνηση το αποφασίσει και καταθέσει σχετικό αίτημα συνδρομής (όπως είχε γίνει το 2010 στη περιοχή του Έβρου)
 
Επιπροσθέτως, αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης και θέσης σε λειτουργία των hotspots, η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής  των εισερχόμενων μεταναστών με τη κατάθεση αιτήματος ασύλου ώστε νόμιμα να μεταφέρονται στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη) καθώς και η  δημιουργία των συμφωνηθέντων χώρων προσωρινής φιλοξενίας τους.
 
Την όλη κατάσταση γνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση
και προετοιμάζεται για τα δύο Συμβούλια, Υπουργών Εσωτερικών της Παρασκευής αλλά και της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ