Μια ξεχασμένη Αμερική στις αποχρώσεις του γκρίζου - Το 25ετές οδοιπορικό του Teri Havens σε περιθωριακά μπαρ

«Όσο πιο περιθωριακό τόσο καλύτερο» γράφει ο φωτογράφος και χαράκτης Teri Havens για τη σειρά φωτογραφιών του "Last Light", την οποία είχε στα σκαριά επί 25 χρόνια. 

Από το 1991 ο Teri Havens ταξίδεψε με το αγαπημένο του Ford Van '88 μέσα στους αγροτικούς δρόμους της Αμερικής αναζητώντας μέρη που φωτίζονται από το φεγγάρι ή το φως της νέον ταμπέλας και του δρόμου, δημιουργώντας το πορτρέτο μιας σχεδόν ξεχασμένης Αμερικής. Ο Havens παρατήρησε ότι μετά τα μπακάλικα, τα ξυλουργεία και τα κουρεία που έκλειναν τα μόνα που απέμεναν ήταν τα μπαρ.

Τα μόνα που δεν είχαν εξαφανιστεί από την αστραφτερή ομοιογένεια της σύγχρονης κοινωνίας. O φωτογράφος και χαράκτης πέρασε πολλές νύχτες παρατηρώντας τα, περιμένοντας το φως, περιμένοντας «εκεί που η μοναχικότητα σε κάνει να αισθάνεσαι ότι όλα  είναι πιθανά».  

Ο Teri Havens ταξιδεύει μόνος, κάνει κύκλους, κοιμάται παράξενες ώρες, έχει περάσει και περνάει πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητό του. Οι διαπιστώσεις του μετά από αυτό το μεγάλο οδοιπορικό στις πόλεις και το χρόνο είναι ότι οπτικά η Αμερική, σύμφωνα με το θέμα της Lifo, αποκτά μια υφή ολοένα και πιο ομογενοποιημένη και αναρωτιέται συχνά αν αυτό συμβαίνει και με τους ανθρώπους, αν η αρχιτεκτονική αντανακλά την κουλτούρα τους. Και ότι υπάρχει πολύ λιγότερη ανοχή προς την ατομικότητα, καθώς όλοι είναι υπερ-συντονισμένοι με τις τάσεις που αναπτύσσονται.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ