Οικογένεια Τσέντσι: Τα φρικαλέα εγκλήματα του γνωστού κόμη και η γενναία μα τραγική αυτοθυσία της 16χρονης Βεατρίκης

Βασισμένη σε ένα έργο - ορόσημο για το λεγόμενο «Θέατρο της Σκληρότητας», μια πραγματική ιστορία του 16ου αιώνα ζωντανεύει στο σήμερα, μέσα από το έργο «Οικογένεια Τσέντσι», που παρουσιάζεται σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τα πάθη της οικογένειας των Τσέντσι, τα φρικαλέα εγκλήματα του κόμη Τσέντσι και η γενναία και τραγική αυτοθυσία της 16χρονης Βεατρίκης, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κορυφαίους ποιητές, στοχαστές και ζωγράφους, μεταφέρονται στη θεατρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης έως τις 10 Ιανουαρίου 2016.

Τα πραγματικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν στη Ρώμη του 1599. Ο κόμης Τσέντσι είναι ο πλουσιότερος άντρας της εποχής. Είναι έξυπνος, ασεβής και κυνικός. Είρωνας και σκωπτικός. Οι φήμες για εκείνον οργιάζουν. Λέγεται πως οι φρίκες του δεν έχουν προηγούμενο και πως οι ορέξεις του, παρά την ηλικία του, δεν έχουν μέτρο.  Ένα βράδυ, δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Στο μέγαρό του, καταφτάνει ο απεσταλμένος διαπραγματευτής του Πάπα, Σινιόρ Καμίλο. Ο κόμης δυσκολεύεται να βρει το καλό στις προθέσεις του απρόσκλητου επισκέπτη και η βροχή, που τον συνοδεύει, δεν μοιάζει με καλό οιωνό. Ο Σινιόρ Καμίλο, λέει στον Τσέντσι, πως, αν επιθυμεί να παραμείνουν άγνωστα τα μέχρι τώρα εγκλήματά του, οφείλει άμεσα να παραχωρήσει στο Βατικανό το ένα τρίτο της περιουσίας του. Ο γέρο - Τσέντσι, παρά τις αντιρρήσεις του, έκπληκτος από την πρόταση της Ιεράς Εξέτασης να φιμωθεί με τον ίδιο του τον χρυσό, αποφασίζει να συνθηκολογήσει. Στο όνομα, όμως, αυτής της συνθηκολόγησης - και αφού το χρυσάφι που παραχωρεί μοιάζει αρκετό για μερικά εγκλήματα ακόμα - σχεδιάζει το ανομολόγητο: ένα τεράστιο όργιο, όπου θα σκοτώσει τους δυο του γιους και θα σπιλώσει την τιμή της μονάκριβης κόρης του, Βεατρίκης.

Η ατιμασμένη Βεατρίκη είναι η μόνη σε ολόκληρη τη Ρώμη, που έχει το θάρρος να τον εκδικηθεί για τα ανομήματά του. Η εξουσία, όμως, είναι μια δύναμη χωρίς δικαιοσύνη και επιστρέφεται σε όποιον την πολεμά. Το ικρίωμα, που την περιμένει, είναι ζεστό.

Γραμμένη την περασμένη άνοιξη, η «Οικογένεια Τσέντσι» (εκδόσεις «Κάπα Εκδοτική»), η οποία βασίζεται δραματουργικά στο θεατρικό έργο «Οι Τσέντσι» του Αρτώ και στην πραγματική ιστορία από το ομώνυμο χρονικό του Σταντάλ, αποπειράται να παρουσιάσει αυτήν την ιστορία στο σήμερα, με έναν τρόπο διαμεσολαβημένο και χωροταξικά περιορισμένο, τοποθετώντας τους ήρωες εγκλωβισμένους σε μια ιδεατή βιτρίνα, η οποία τους προσδίδει κύρος, αλλά τους αφαιρεί κάθε διέξοδο φυγής. Το έργο του Αρτώ θεωρήθηκε κείμενο υψηλής δραματουργικής δύναμης και μεγάλης επιρροής σε πολλαπλά πεδία και κινήματα των τεχνών του 20ού αιώνα. Στο πρώτο ανέβασμα του έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Αρτώ, στις 7 Μαΐου του 1935, η παράσταση κρίθηκε ως αποτυχία από κοινό και κριτικούς κι έμεινε στη σκηνή μόνο για 17 βράδια. Τον ρόλο του κόμη Τσέντσι ερμήνευε ο ίδιος ο Αρτώ, ο οποίος, μετά την οικονομική καταστροφή του εγχειρήματος, απογοητεύτηκε τόσο, που αποφάσισε πως δεν θα σκηνοθετήσει για το θέατρο ποτέ ξανά. Ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας Τσέντσι, ο Φράνκο Τσέντσι, είναι σήμερα 57 ετών και ζει στη Ρώμη ως καλλιτέχνης. Τα περισσότερα έργα του αφορούν στη Βεατρίκη Τσέντσι, στην οποία αφιέρωσε και την μεγάλη του έκθεση το 2013, στην Acta International Gallery.

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη - σκηνοθεσία - μετάφραση πρωτότυπων κειμένων: Ιόλη Ανδρεάδη, κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη -  Άρης Ασπρούλης, σκηνογραφία - κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, ήχος: Ερατώ Α. Κρεμμύδα, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, κατασκευές: Περικλής Πραβήτας - Βικτώρια Νταρίλα, βοηθός φωτισμών: Μαριάντζελα Σεφεριάν, φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ, αφίσα: Κώστας Τσακαλάκης. Ερμηνεύουν: Μιλτιάδης Φιορέντζης, Ελεάνα Καυκαλά, Μαρία Προϊστάκη.
 
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος: Πειραιώς 206 - Ταύρος, τηλ.: 210 3418579. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Ιδρύματος, Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 - Στοά Πεσματζόγλου (Δευτέρα και Τετάρτη: 9:00 - 17:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 9:00 - 20:00, Σάββατο: 10:00 - 14:00), επιλεγμένα καταστήματα Forthnet (Πειραιά, Καλλιθέας - Θησέως, Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης), ηλεκτρονικά: mcf.gr.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ