Η Κατερίνα Λέχου άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων «Λιλεχάμερ 2016»

To ταξίδι της για τη Νορβηγία ξεκίνησε  η Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων «Λιλεχάμερ 2016».

 

 

Η Αφής της Φλόγας έγινε σε μία λιτή αλλά συμβολική, με πολλά μηνύματα τελετή που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η Φλόγα άναψε με τον παραδοσιακό τρόπο, στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, η οποία την παρέδωσε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον αθλητή χιονοδρομίας Γιώργο Καρακάση, ενώ στη συνέχεια την παρέλαβαν για τη Λαμπαδηδρομία εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου οι αθλήτριες Runa Møller Tangstad, Μαρία Ευαγγελοπούλου και Grace Bullen.

Πριν ανάψει η Φλόγα, είχε προηγηθεί χορευτικό από τις Ιέρειες με τίτλο «Κόρες» που εμπνεύστηκε η Χορογράφος των Τελετών της Φλόγας, Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, ενώ τους Εθνικούς και τον Ολυμπιακό Ύμνο απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

Στο τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε το σύμβολο του Ολυμπισμού στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Λιλεχάμερ 2016», και Siri Hatlen, ολοκληρώνοντας την Τελετή που παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, το μέλος της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κατσιαδάκης και πολλά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ.

Η λιτή τελετή έλαβε χώρα παρουσία Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων


Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής κατά τον χαιρετισμό του τόνισε: «Πέρα από το εορταστικό και πανηγυρικό μέρος της Τελετής, γίνεται σήμερα μία υπόμνηση, ότι αυτός ο τόπος γέννησε τα πιο υψηλά ιδανικά, τις πιο μεγάλες αξίες του Ολυμπισμού στην πιο υπέρτατη μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μία υπόμνηση προς όλους, ότι αυτός ο τόπος, παρά τις δυσκολίες, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το παρόν και ατενίζει με ελπίδα το μέλλον. Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι και μία μεγάλη χαρά για την παγκόσμια αθλητική κοινωνία, για τον κόσμο όλο. Σήμερα που οι κοινωνίες δοκιμάζονται από τον τυφλό ρατσισμό, από ακρότητες, από ιδεολογίες βίας και εξόντωσης, τα ιδανικά που γεννήθηκαν εδώ, τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της κοινής προσπάθειας, του ευ αγωνίζεσθαι, σήμερα δίνουν ένα άλλο νόημα, σε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και είναι ακόμα μεγαλύτερη χαρά, ότι πρόκειται για Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά από διαφορετικές πατρίδες να ανταμώσουν, να συναγωνισθούν και να συνεργαστούν, στέλνοντας το μήνυμα της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο. Δίνουμε σήμερα τη Φλόγα στους φίλους μας τους Νορβηγούς και τους ευχόμαστε από καρδιάς, όχι μόνο να πετύχουν στη διοργάνωση, αλλά να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις εγκαταστάσεις που δημιούργησαν με τόσο κόπο και προσπάθεια. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, να έχετε καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.»

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Με μεγάλη μας χαρά παραδίδουμε σήμερα τη Φλόγα, εδώ, στο ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο, για να ξεκινήσει το ταξίδι της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που θα φιλοξενηθούν το 2016 στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας. Η χαρά μας είναι πραγματικά μεγάλη, επειδή η γέννηση της Ιερής Φλόγας και το ταξίδι της θα στείλουν και πάλι σε κάθε γωνία του πλανήτη μας, τα πανανθρώπινα και διαχρονικά μηνύματα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών. Μηνύματα ιδιαίτερα επίκαιρα, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με όσα τραγικά συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό σε πολλά μέρη του κόσμου και που καθιστούν και πάλι επίκαιρες τις Ολυμπιακές αξίες, που όλοι εμείς, στην Ολυμπιακή οικογένεια, πιστεύουμε ότι είναι η απάντηση στα αδιέξοδα της ανθρωπότητας. Τα μηνύματα αυτά, μαζί με την βαθιά πίστη ότι ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, μέσω πρωτοβουλιών που προωθούν και ενισχύουν το διάλογο, τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη, είναι τα στοιχεία που κάνουν κάθε φορά την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας ξεχωριστή και μοναδική. Όσοι αθλητές και αθλήτριες ταξιδέψουν ως το Λιλεχάμερ και βιώσουν τη μοναδική εμπειρία των Αγώνων, θα γίνουν στη συνέχεια οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ολυμπισμού στη χώρα τους, κάτι που συνέβη και με όσους συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στην Σιγκαπούρη το 2010, στο Ίνσμπρουκ το 2012 και στη Νανζίνγκ το 2014. Όπως κάθε φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, από την αναβίωσή τους το 1896 μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα θα είναι και πάλι παρούσα στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού, με αθλητές και αθλήτριες που είμαι βέβαιος ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Την τελετή παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, ο Γ.Γ. Αθλητισμού και πολλά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ


Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Λιλεχάμερ 2016», κα Siri Hatlen είπε: «Η Νορβηγία είχε την τιμή να έχει τη Φλόγα για δύο Ολυμπιακούς Αγώνες. Την πρώτη φορά στο Όσλο το 1952 και τη δεύτερη φορά στο Λιλεχάμερ το 1994. Και τις δύο φορές, οι λαμπαδηδρομίες ήταν αξιομνημόνευτες και υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αναφέρουν τη λαμπαδηδρομία του 1994 ως ένα εκπληκτικό πολιτιστικό γεγονός. Έχουμε το προνόμιο και την τιμή να φιλοξενήσουμε την Ολυμπιακή Φλόγα για τρίτη φορά. Και όπως λέει και η παροιμία: όλα τα καλά συμβαίνουν τρεις φορές. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων του Λιλεχάμερ το 2016 θα συγκεντρώσουν πάνω από 1100 αθλητές από 70 έθνη από τις 12 έως 21 Φεβρουαρίου. Πριν η Φλόγα ανάψει στο Λιλεχάμερ, την ημέρα της τελετής έναρξης, θα επισκεφθεί και τις 19 κομητείες της Νορβηγίας κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας επί νορβηγικού εδάφους. Σε κάθε κομητεία, ένας νέος έχει επιλεγεί να ανάψει και να μεταφέρει τη δάδα στο νορβηγικό έδαφος. Αυτοί οι αξιόλογοι νέοι έχουν επιλεγεί λόγω της θετικής επιρροής που έχουν ως πρότυπα προς μίμηση στις κομητείες τους και στον αθλητισμό.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ