Ραντεβού την Πέμπτη Σαμαρά με Τρόικα!!

Του Άρη Ραβανού Το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής θα αρχίσει στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, παρόντος του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυκτα της Κυριακής.


Του Άρη Ραβανού

Το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής θα αρχίσει στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, παρόντος του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυκτα της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα γίνει από τον κ. Σαμαρά, αλλά η ομιλία του θα είναι σύντομη, λόγω και του γεγονότος ότι βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας μετά την εγχείριση στο δεξί μάτι.

Ο κ. Σαμαράς σταδιακά επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς, προεδρεύει συσκέψεων στην οικία του στην Κηφισιά, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα έχει και την πρώτη του, μικρής διάρκειας, συνάντηση με την τρόικα ως Πρωθυπουργός.

Επίσης, με βάσει τον προγραμματισμό, η ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα θα γίνει το πρωί της προσεχούς Πέμπτης, ενώ μαζί του θα ορκισθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος θα οριστεί υφυπουργός Επικρατείας, αλλά και ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Κ. Τσιάρας, ως υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Παράλληλα αύριο Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθούν και επίσημα οι αρμοδιότητες μεταξύ υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών, καθώς η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να μην χαθεί χρόνος και να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς, ώστε να υπάρξουν και άμεσα αποτελέσματα.

Ήδη, εδώ και ημέρες ο γ.γ. της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου κ. Τ. Μπαλτάκος είχε ζητήσει να σταλούν οι εισηγήσεις των ίδιων των υπουργείων, πριν από την τελική απόφαση Σαμαρά, η οποία ελήφθη χθες βράδυ.
Καταργεί ειδικές γραμματείες

Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει στην πράξη ότι αλλάζει το ύφος της διακυβέρνησης, είναι αποφασισμένος να εξοικονομηθούν άμεσα πόροι και γι' αυτό έχει ζητήσει να προχωρήσουν συγκεκριμένες κινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου η κατάργηση όλων των ειδικών γραμματειών, καθώς και των αμειβομένων επιτροπών του Δημοσίου.

Όλες οι ειδικές γραμματείες και επιτροπές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση και θα συσταθούν όσες πραγματικά χρειάζονται, εάν βέβαια υπάρξει και συγκεκριμένη αιτιολογία για τη χρησιμότητά τους. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωθυπουργικού σχεδίου να δείξει στην τρόικα ότι θα προχωρήσει αποφασιστικά στην περικοπή δαπανών στο δημόσιο τομέα.

Προ ημερών υπήρξε και ειδική οδηγία του Πρωθυπουργού, ότι πλέον θα απαιτείται η άδειά του για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και στο εσωτερικό οι υπουργοί και υφυπουργοί. Ο βασικός λόγος που εκδόθηκε η συγκεκριμένη οδηγία ήταν για να γίνει οικονομία, αλλά και να μην προκαλείται, καθ' οιονδήποτε τρόπο το δημόσιο αίσθημα.

Η ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού είναι:

«Με εντολή του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τους Υπουργούς, καταργούνται όλες οι αμειβόμενες Επιτροπές των υπουργείων καθώς και οι Ειδικές Γραμματείες. 

Η ανασυγκρότηση των όποιων Γραμματειών και Επιτροπών στα υπουργεία θα γίνει  πλέον από μηδενική βάση.

Η απόφαση αυτή δεν ισχύει για Ειδικές Γραμματείες που δεν μπορούν να διακόψουν την λειτουργία τους, όπως  το ΣΔΟΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται σημαντικό ποσό υπέρ των φορολογουμένων και μπαίνει τάξη στον κρατικό μηχανισμό».


Το παρασκήνιο των προγραμματικών

Πριν ληφθεί η απόφαση για ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων την Παρασκευή είχε σταλεί από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη  στον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, η γνωμοδότηση, την οποία είχε ζητήσει η κυβέρνηση, της νομικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με αυτήν την Πέμπτη ολοκληρώνεται η  προθεσμία των 15 ημερών από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, εντός της οποίας θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις προγραμματικές.

Με βάσει τη γνωμοδότηση, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι προγραμματικές μεθαύριο και υπάρχει η δυνατότητα να σταλεί επιστολή από τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Βουλής, ως την Πέμπτη, με την οποία να του ζητά να ορίσει την ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών και εκείνος να την ορίσει για την Παρασκευή, όπως και αποφασίστηκε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου άντλησαν και παραδείγματα από την πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη είχε ξεκινήσει τις προγραμματικές 17 ημέρες μετά την ορκωμοσία του τότε Πρωθυπουργού, ενώ η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε χρειαστεί 18 ημέρες.

Και νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη

Πάντως πλήρης συμφωνία επί των προγραμματικών δηλώσεων δεν έχει ακόμα επιτευχθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, παρά τη δίωρη συνάντησή τους στην πρωθυπουργική κατοικία στην Κηφισιά το απόγευμα της Δευτέρας.

Το μεγάλο αγκάθι είναι το θέμα της εφεδρείας, την οποία υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς, ως αντιπρόταση στην τρόικα που ζητά απολύσεις, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης εμφανίζεται ανένδοτος και στις απολύσεις στο δημόσιο αλλά και στην εφεδρεία.

Ο Πρωθυπουργός είναι σε «ανοικτή γραμμή» με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη και πιθανότατα αύριο θα συναντηθούν εκ νέου στην Κηφισιά.

Ο κ. Σαμαράς έχει ως βασικό επιχείρημα ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση, ενώ έχει αποφασίσει να αναγγείλει ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων που θα ξεπερνά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση, θέλοντας να στείλει ηχηρό μήνυμα στους πιστωτές.

Στη συνάντησή του με την τρόικα θα γίνει μια πρώτη … αναγνωριστική συζήτηση, καθώς, όπως προανήγγειλε το Βήμα από το βράδυ της Δευτέρας, το πραγματικό ντέρμπυ με τους πιστωτές θα ξεκινήσει μεταξύ 24 Ιουλίου και 8 Αυγούστου, στη νέα επίσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο οριοθετείται η έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας. Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζει σε συνομιλητές του την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα έχει ορίζοντα τετραετίας και σημειώνει πως αυτό θα καταγραφεί και στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Είμαι μια χαρά»

Όλο και καλύτερα είναι ο Πρωθυπουργός, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του, οι οποίοι τον συναντούν στην οικία του στην Κηφισιά και συνεργάζονται μαζί του.

Ο ίδιος, θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και να σταματήσουν τα διάφορα σενάρια, ανοίγοντας την πόρτα της οικίας του το βράδυ της Δευτέρας και ξεπροβοδίζοντας, ενώπιον των δημοσιογράφων τον κ. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή του κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον πρωθυπουργικό σύμβουλο κ. Χρ. Λαζαρίδη.

«Είμαι μια χαρά» είπε στους δημοσιογράφους που τον είδαν χωρίς γάζα στο δεξί, εγχειρισμένο, μάτι και επέστρεψε στην κατοικία του για να συνεχίσει τις συσκέψεις.

Ενδεικτικό στοιχείο ότι η υγεία του πηγαίνει όλο και καλύτερα, είναι οι συνεχείς συσκέψεις που έχει στην κατοικία του. Μόλις τη Δευτέρα, συνεργάστηκε με το οικονομικό επιτελείο για δυο ώρες (4-6 μ.μ.), συναντήθηκε για άλλες δυο ώρες (6.15-8.15) με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ξανασυζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή του για άλλη μια ώρα, ενώ είχε και συνεργασία, μετά τις εννέα το βράδυ με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Κ. Μπούρα για άλλες δυο ώρες.

Πηγή: www.tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ