Πούτιν προς Γάλλους: Δώστε μου χάρτη με τις περιοχές που δεν θέλετε να βομβαρδίζω

Στις συζητήσεις που είχαν την Πέμπτη στη Μόσχα, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν την ανταλλαγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες ανταρτών, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των αεροπορικών επιδρομών που κάνουν οι δύο χώρες στη Συρία.

«Μας ζήτησε να σχεδιάσουμε ένα χάρτη δυνάμεων που δεν είναι τρομοκρατικές και μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Δεσμεύθηκε ότι μόλις του τον δώσουμε, δεν θα τις βομβαρδίζει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, στο RTL, ο οποίος ήταν μαζί με τον Ολάντ στη Μόσχα.

Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι στοχεύει κυρίως τις ομάδες των ανταρτών που υποστηρίζονται από δυτικές χώρες και οι οποίες μάχονται ενάντια στον Μπασάρ αλ Ασαντ και όχι το Ισλαμικό Κράτος.

«Υπάρχει ένα ζήτησμα στο οποίο όλοι συμφωνούν και αυτό είναι η καταστροφή του Ισλαμικού Κράτος. Νομίζω ότι κάνουμε πρόοδο σε αυτό», είπε ακόμη ο Φαμπιούς, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές, τις επόμενες εβδομάδες, είναι η απελευθέρωση της Ράκα, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους, όπως και τα «χτυπήματα» στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ελέγχει η τρομοκρατική οργάνωση.

«Είναι το νευραλγικό κέντρο του ISIS, από το οποίο προήλθαν οι επιθέσεις, ιδιαίτερα εκείνες στη Γαλλία», πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Παρόλα αυτά, η τύχη του Μπασάρ αλ Ασαντ παραμένει ένα εμπόδιο. Ο πρόεδρος της Συρίας είναι σύμμαχος της Ρωσίας, αλλά οι Δυτικές χώρες τον κατηγορούν για τον εμφύλιο πόλεμο που κρατά σχεδόν πέντε χρόνια και θέλουν να πετύχουν την απομάκρυνσή του από την εξουσία.  

«Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία ελεύθερη ενωμένη Συρία, δεν μπορεί να είναι ο Ασαντ ο μέλλον του λαού του», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ