Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Σοκολατένια Χριστόψωμα

Ένα υπέροχο γλυκό που θα σας συναρπάσει, δοκιμάστε το χωρίς δισταγμούς...

 

Συστατικά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
240 γρ. γάλα χλιαρό
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
360 γρ αλεύρι σκληρό και επιπλέον για το ζύμωμα.
2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 1/2 κ.γ. κανέλα
50 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια και έξτρα για το άλειμμα του ταψιού
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
5 καραμέλες βουτύρου κομμένες σε τετραγωνάκια 3 x 3 χιλιοστά ή σταγόνες καραμέλας
2 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο ή άλλη ανοιχτόχρωμη μαρμελάδα ζελέ
Για την επικάλυψη

2 κ.σ. αλεύρι σκληρό
1 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb

Βουτυρώνουμε ένα βαθύ τετράγωνο ταψάκι 25 εκ.
Βάζουμε την μαγιά, το γάλα και τη μισή ζάχαρη σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να δουλέψει η μαγιά σε ένα ζεστό μέρος για δέκα λεπτά μέχρι να αφρίσει καλά το μείγμα. 
Κάνουμε ένα μείγμα από το αλεύρι, το αλάτι, το κακάο και την υπόλοιπη ζάχαρη και αφού τα περάσουμε από σίτα, τα τοποθετούμε σε ένα ευρύχωρο μπολ.
Προσθέτουμε το βούτυρο στο μπολ και με τα χέρια μας τρίβουμε το βούτυρο με το μείγμα του αλευριού ώστε να πάρουμε ένα μείγμα που θυμίζει ψίχουλα.
Κάνουμε μια γούβα στη μέση του μείγματος αυτιού και ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα καθώς και το χτυπημένο αυγό. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και έπειτα τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο δοχείο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την αδειάζουμε πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. Προσθέτουμε τα κομμάτια καραμέλας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια. Πλάθουμε με τα χέρια μας στρογγυλές μπάλες ζύμης.
Τοποθετούμε τα μπαλάκια αυτά στο ταψάκι. Σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε τα υλικά για την επικάλυψη με 3 κ.σ. κρύο νερό και βάζουμε το μείγμα σε ένα μικρό κορνέ. Με τη βοήθειά του σχηματίζουμε από ένα σταυρό πάνω σε κάθε μπαλάκι ζύμης.
Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Αλείφουμε την μαρμελάδα πάνω τους.  Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
 

Tip
Μπορείτε να βάλετε τα ψωμάκια στην κατάψυξη ώστε να τα έχετε πάντα φρέσκα 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ