Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Δύο επιτροπές για ασφαλιστικό και Σύνταγμα πρότεινε ο Τσίπρας

Επισήμως, η ατζέντα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση «καίγεται» για το πρώτο θέμα, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη τις διαθέσεις τους, με συνέπεια και η κυβέρνηση να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών.

 

 

 

Πρόταση Τσίπρα για δύο επιτροπές

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη συζήτηση που γίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό μία και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η πρόταση του πρωθυπουργού είναι αυτές οι επιτροπές να στελεχωθούν από έναν εκπρόσωπο του κάθε κόμματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσκεψη, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» και στις δύο επιτροπές. Οσο για το Ποτάμι, κι αυτό με τη σειρά του είναι αρνητικό στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, ενώ αφήνει ένα «παράθυρο» όσον αφορά την επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον μέσα στο 2016 ψηφιστεί νέος εκλογικόες νόμος. 

Λεβέντης: Μην πετροβολάτε τον Τσίπρα

Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να «μην πετροβολούν τον Τσίπρα, γιατί ακόμα δεν έχει φυγει το Grexit από το τραπέζι».

Και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες υπουργούς. Δεν νοείται να μην είναι μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία».

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 12:15, ενώ λίγο μετά από τις 14:30 οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν ένα διάλειμμα. Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να βγάλουν κοινό ανακοινωθέν μετά από την ολοκλήρωση του συμβουλίου στο οποίο- σύμφωνα με πληροφορίες- πιθανότατα θα γίνεται αναφορά μόνο στο προσφυγικό.

 

Επεισόδιο Γεροβασίλη- Κουμουτσάκου

Οταν έκλεισαν οι πόρτες, στις 12:15, προκειμένου να ξεκινήσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, έξω έμειναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Εκεί εκτυλίχθηκε και ένα επεισόδιο ανάμεσα στην Ολγα Γεροβασίλη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε στους δημοσιογράφους με ποιες θέσεις προσέρχεται η κυβέρνηση στη συζήτηση- σημειώνοντας πως δεν υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία για το ασφαλιστικό και τονίζοντας «για τον εθνικό διάλογο δεν θα ενημερώσουμε την Τρόικα»- όταν παρενέβη ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η δημιουργία κλίματος είναι υπονομευτική. Πρέπει να σεβαστούμε την υπό εξέλιξη διαδικασία, ερχόμαστε για να ακούσουμε», είπε φανερά εκνευρισμένος, ενώ σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Τέρενς Κουίκ, αναφέροντας χαρακτηριστικά- επίσης σε έντονο ύφος- «είναι τραγική αυτή η συμπεριφορά από έναν διπλωμάτη», με τον κ. Κουμουτσάκο να του απαντά «Σε παρακαλώ μην με διακόπτεις».

Η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι ενημέρωνε για τα ήδη εξαγγελθέντα και συμπλήρωσε «Δεν έκανα προσπάθεια χαλιναγώγησης των δημοσιογράφων, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου ούτε το επεδίωκα».

 

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δύο συνεργάτες του, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά.


Λίγα λεπτά πριν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο επικεφαλής του Ποταμιού έγραψε στο Facebook τώρα μου λένε «Μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε»
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη:

Αμέσως μετά έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ακολούθησαν o Βασίλης Λεβέντης και ο Πάνος Καμμένος.

Τελευταίος προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαιρετά τους αρχηγούς κομμάτων πριν πάρει τη θέση του στο τραπέζι της συζήτησης. Λίγα λεπτά αργότερα, μπήκε στην αίθουσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκινήσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία δεν μετέχει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς το ΚΚΕ αρνήθηκε να πάρει μέρος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ