Το Παρίσι τιμά σήμερα τους ήρωες του - θύματα των Τζιχαντιστών της μαύρης Παρασκευής 13ης Νοεμβρίου

Oι Γάλλοι τιμούν σήμερα τους - νέους στην συντριπτική πλειοψηφία- συμπατριώτες τους που έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους, όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χτύπησαν σε διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας την μαύρη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, με μια εθνική τελετή στο Invlaides στο Παρίσι.

Η τελετή - στην οποία θα παρευρεθούν πάνω από 2.000 άτομα - θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και θα λάβει χώρα στο Invalides, ένα συγκρότημα κτιρίων και μουσείων που σχετίζεται με την γαλλική στρατιωτική ιστορία. Στην αρχή θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας, από την προεδρική φρουρά, κατόπιν θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στην συνέχεια θα αναγνωστούν τα ονόματα και οι ηλικίες κάθε θύματος. Ένας τοίχος με τις φωτογραφίες τους θα συνοδεύσει αυτή την στιγμή.

Στις 10.30 (11.30 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει την 20λεπτη ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος. Σύμφωνα με το θέμα του Έθνους, ο Φρανσουά Ολάντ θα αποτίσει φόρο τιμής στην γενιά που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα, αφού όπως προκύπτει το 60% των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων ήταν κάτω των 35 ετών και θα τονίσει ότι δεν χτυπήθηκε μόνο μια γενιά, αλλά ένας τρόπος ζωής: η μουσική, η γιορτή, η φιλία, η αγάπη, η ζωή γενικά. Ο Γάλλος πρόεδρος, αναμένεται επίσης να καλέσει τους συμπατριώτες του να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πριν, δίνοντας την καλύτερη απάντηση «σε όσους εξυμνούν τον θάνατο», χρησιμοποιώντας την φράση «αυτοί είμαστε».

«Η επιλογή του τόπου, του Invalides, εξυψώνει τα θύματα της 13ης Νοεμβρίου σε μια βαθμίδα παρόμοια με αυτή των ηρώων πολέμου, σε ήρωες καθημερινούς. Αυτό δεν τους μεταμορφώνει σε μαχητές, αλλά υπάρχει λίγο και από αυτό το στοιχείο. Αυτές οι επιθέσεις συνιστούσαν πράξη πολέμου, πρόκειται για πόλεμο, συνεπώς αυτά τα θύματα είναι θύματα πολέμου. Με την τελετή στο Invalides, τα θύματα της τρομοκρατίας τελικά αναγνωρίζονται ως εκπρόσωποι μιας συγκεκριμένης ιδέας που είναι αυτή η ιδέα του πολιτισμού μας» εξηγεί μιλώντας στην Figaro, ο Πατρίκ Γκαρσία, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cergy-Pointoise.

Σήμερα και τα πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων είναι αφιερωμένα στη μνήμη των θυμάτων, ενώ οι Γάλλοι πολίτες καλούνται να βάλουν την γαλλική σημαία στα σπίτια τους. Ορισμένοι από τους συγγενείς των θυμάτων αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην τελετή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία των αρχών να προστατεύσουν τους πολίτες, μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και το εβραϊκό σουπερμάρκετ, τον Ιανουάριο που στοίχισαν την ζωή συνολικά σε 17 ανθρώπους. Κατά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 350 τραυματίστηκαν.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ