Μάθιου Νταν: Η ζωή ενός σύγχρονου James Bond - Ολοκλήρωσε επιτυχώς 70 αποστολές & αποφάσισε να γίνει συγγραφέας

Όποτε ο Μάθιου Νταν (Matthew Dunn) πάει σε ένα εστιατόριο ζητά ένα γωνιακό τραπέζι για να έχει την πλάτη του στον τοίχο. Αυτή η συνήθεια δεν είναι παρά μία παλαιού τύπου συμπεριφορά από τα σχεδόν έξι χρόνια που πέρασε ως πράκτορας στη βρετανική MI6, στα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν και λάμβανε μέρος σε αποστολές σε όλο τον κόσμο. 

Ο Νταν ήταν αυτό που ονομάζεται στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών ενεργός πράκτορας πρώτης γραμμής σε χώρες όπου αν συλλαμβάνονταν η ζωή του θα ήταν σε κίνδυνο. Αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία 70 αποστολές αποφάσισε να αφήσει το παρελθόν, να ρίξει ένα πέπλο στις κατασκοπευτικές του ημέρες. Από τότε σφυρηλάτησε μία επιτυχή καριέρα ως ο συγγραφές των διηγημάτων Spycatcher.

- Λοιπόν, πως και αποφάσισες να κάνεις το πρώτο βήμα σε κάτι που σίγουρα δεν είναι και η πλέον συνηθισμένη δουλειά στον κόσμο;

"Τότε με πλησίασε ενώ ήμουν στο πανεπιστήμιο ένας κυνηγός ταλέντων. Τότε η MI6 είχε ολόκληρο δίκτυο από τέτοιους κυνηγούς, διασκορπισμένους σε ολόκληρη την χώρα και με κύριο χώρο δράσης, όχι όμως μοναδικό, τα πανεπιστήμια. Ουσιαστικά, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπεις στην υπηρεσία. Σε πλησίαζαν, όχι το αντίθετο".

Τα προσόντα που απαιτούνται για να γίνει κάποιος κατάσκοπος

Εύλογα απαιτείται ένα υψηλό ποσοστό αντίληψης, διαπροσωπικές ικανότητες, δύναμη πειθούς και κρίση. Όλα αυτά μπαίνουν σε δοκιμασίες, όπως επίσης και η ικανότητα σου να λειτουργείς τόσο ως μέλος ομάδας όσο και μόνος σου. Ίσως ακούγονται εύκολα, όμως επίσης χρειάζονταν να μπορείς να νικήσεις στο ποτό πράκτορα της ΚΑ - ΓΚΕ - ΜΠΕ.

"Ήταν μία άσκηση στην οποία συναντούσες έναν πρώην υψηλόβαθμο πράκτορα της ΚΑ - ΓΚΕ - ΜΠΕ. Είχε ζητήσει συνάντηση και όφειλες να πας και να μάθεις γιατί θέλει να σε δει. Προειδοποίηση: Είχε ήδη καταναλώσει αρκετή βότκα και εσύ έπρεπε να τον ακολουθήσεις και να φτάσεις στο ίδιο σημείο. Αλλιώς θα υπήρχε ζήτημα αξιοπιστίας. Εννοείται πως δεν μπορούσες να κρατήσεις σημειώσεις, οπότε έπρεπε να αποστηθίσεις, με απόλυτη ακρίβεια, οτιδήποτε έλεγε. Την ίδια ώρα τον.. .κυνηγούσες στο μεθύσι. Δεν αποτελούσε έκπληξη που πολλές φορές νέοι πράκτορες που περνούσαν την πρώτη τους δοκιμασία πραγματικά αρρώσταιναν από το πολύ ποτό" λέει ο Νταν.

Οι κατασκοπευτικές εξετάσεις

Στις τελικές τους εξετάσεις οι εξεταζόμενοι οδηγούνταν στο εξωτερικό για ένα σενάριο αποκάλυψης. Ήταν τόσο αληθινό που πολλά πράγματα δεν ήταν άσκηση!

"Η ανεξαρτησία στη σκέψη είναι πάντα κάτι που εξετάζεται διεξοδικά και με αποφασιστικότητα". Στην πραγματικότητα, η αυτοπεποίθηση και η δυνατότητα να λαμβάνει ο πράκτορας αποφάσεις, είναι πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του σε δύσκολες καταστάσεις. Τις περισσότερες φορές δεν θα συντρέξει κάποιος να τον βοηθήσει. "Πάντα βλέπω τους πράκτορες της MI6 σαν στρατηγούς χωρίς στρατό. Είναι στρατηγοί του εαυτού τους" λεει ο Νταν.

Η μνήμη είναι το κλειδί

Μία δυνατή μνήμη είναι αναγκαία για να παραμείνει ένας πράκτορας ζωντανός. Κάποια στιγμή στην καριέρα του, ο Νταν εμφανίζονταν με 14 διαφορετικά ψευδώνυμα, κάθε ένα είχε το δικό του διαβατήριο, τη δική του πιστωτική κάρτα και ιστορία, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν τα σχολεία που πήγε και τα ονόματα των δασκάλων. "Από τη στιγμή που έβγαινα από την οικία μου στο κεντρικό Λονδίνο, ζούσα αυτή την νέα ταυτότητα" λέει ο Νταν.

Δουλεύοντας στην "γκρι ζώνη"

Αντίθετα με τα όσα βλέπουμε στις ταινίες όπου υπάρχουν οι "καλοί" και οι "κακοί" και μάλιστα με σαφήνεια διαχωρισμένοι, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές είναι λιγότερο εμφανείς στην πραγματική ζωή.

"Οι κατάσκοποι λειτουργούν στην γκρι ζώνη. Δούλευα με ξένους οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί και χαριτωμένοι, πολύευγενικοί, αλλά ήξερα το παρελθόν τους και κάποιοι από αυτούς ήταν εντελώς τέρατα σε σχέση με αυτά που είχαν κάνει". Αφού έφυγε από την MI6, χρειάστηκαν 10 χρόνια στον Νταν για να προσαρμοστεί στην κανονική ζωή. "Όταν οδηγώ έχω ακόμα τη συνήθεια να προσέχω και να καταγράφω τα τελευταία 3 ψηφία του αριθμού ενός αυτοκινήτου πίσω μου."

Με τα χρήματα όμως τι γίνεται; Έφτιαξε μια περιουσία όπως ο Τζέιμς Μποντ; "Είναι κρατική υπηρεσία οπότε όχι", λέει γελώντας και καταλήγει: "Μην χτυπήστε την πόρτα της MI6 εάν θέλετε να κερδίσετε πολλά χρήματα".

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ