ΝΔ: Οργή στη βάση του κόμματος- Η επόμενη μέρα, ο κίνδυνος διάσπασης 

Συνεδριάζει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπήτης Νέας Δημοκρατίας στις 13.00  γιά να μετρήσει τις πληγές της μετά το φιάσκο της αναβολής της ψηφοφορίας γιά την εκλογή του νέου Προέδρου. 
 

Τα μέλη της ΚΕΦΕ θα προχωρήσουν - σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την ΝΔ - στην ανάθεση του έργου στη δεύτερη, κατά σειρά εταιρεία που υπέβαλε πρόταση για το έργο, με στόχο η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί στις 6 ή στις 13 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος γύρος, εφόσον απαιτηθεί, μία εβδομάδα αργότερα. 
Παρά το γεγονός ότι απομένουν δύο μόλις εβδομάδες, στελέχη της ΚΕΦΕ εκτιμούν ότι καθώς η νέα  εταιρεία διαχειρίστηκε και τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, η διεξαγωγή των εκλογών είναι εφικτή. 

 Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση κλυδωνίζεται και η κοινωνία δοκιμάζεται, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει περιέλθει σε πλήρη πολιτική ανυποληψία ενώ οι υποψήφιοι και οι ομάδες βουλευτών που στοιχίζονται πίσω τους δημιουργούν κλίμα μετωπικής σύγκρουσης που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο διάρρηξης της ενότητας και υλοποίησης σεναρίων που ναι μεν συζητούνταν στο εσωτερικό αλλά άπαντες ξόρκιζαν.


Λάθος η δόλος ; 

Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται στο εσωτερικό του κόμματος είναι και οι αιχμές εκατέρωθεν για δόλο στη χθεσινή εξέλιξη.

Το μήνυμα έστειλε η πλευρά του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Όχι μόνον βάλλει κατά Μεϊμαράκη, ως Προέδρου που είχε εκ των πραγμάτων την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αλλά αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για δόλο που οδήγησε στη μη διεξαγωγή των εκλογών. Το υπαινίχθηκε και ο ίδιος ο κ. Τζιτζικώστας, όταν στις δημόσιες δηλώσεις του χθες ζήτησε την παραίτηση του κ. Μεϊμαράκη και επεσήμανε ότι στόχος της αναβολής ήταν να φιμωθεί η η βούληση των νεοδημοκρατών για αλλαγή. Το έλεγαν και οι στενοί του συνεργάτες, «φωτογραφίζοντας» την πλευρά Μεϊμαράκη ως έχουσα συμφέρον να αναβάλλει τη διαδικασία καθώς θα έχανε στις κάλπες.
Ανάλογου υπαινικτικού περιεχομένου ήταν και ένα σχόλιο του κ. Ευρ. Στυλιανίδη, εκ των στελεχών που βρίσκονται κοντά στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. «Ποιοί φοβήθηκαν την ενωτική υποψηφιότητα Μειμαράκη; Ποιοί επενδύουν στη διάλυση της ΝΔ; Δύναμη της παράταξης ο λαός της» έγραψε στο διαδίκτυο ο πρώην Υπουργός.

Πάντως, τα σενάρια για δόλο δεν υιοθετούνται από τους δύο άλλους υποψηφίους. «Δεν ασχολούμαστε με τέτοιες μικρότητες» σχολίαζαν συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι η κριτική τους προς τον Ευ. Μεϊμαράκη ήταν πολιτική αλλά και ότι σε κορυφαία θέση στην ΚΕΦΕ βρίσκεται θερμός υποστηρικτής του κ. Τζιτζικώστα. Πιο σαφής υπήρξε, χθες, ο Άδωνις Γεωργιάδης που υποστήριξε (Μέγκα) ότι «δεν υπήρξε δόλος, αλλά αστοχία» και ζήτησε την παραίτηση του κ. Ανδ. Παπαμιμίκου ως Προέδρου της ΚΕΦΕ που είχε και την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο τελευταίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής του κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Αλλο σενάριο; 

Αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της διαδικασία εκλογής τάχθηκαν και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι. «Κάθε άλλη σκέψη είναι επικίνδυνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης που συμφώνησε με τα αιτήματα συναδέλφων του βουλευτών για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 


Ο κ. Μεϊμαράκης – που δεν έχει μιλήσει δημοσίως από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αναβολή των εκλογών – προσανατολίζεται στην διεξαγωγή των εκλογών το ταχύτερο δυνατό και, φυσικά, ουδεμία διάθεση δείχνει να παραιτηθεί της θέσης του Προέδρου, όπως του ζητήθηκε.

Σε αυτό το κλίμα κρίσιμη αναμένεται να είναι η σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας (όπως ζήτησαν πολλοί βουλευτές όπως ζήτησαν σειρά βουλευτών όπως οι Ν. Δένδιας, Λ Αυγενάκης) ή άλλων οργάνων του κόμματος, αν και είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε θέατρο για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των υποψηφίων.

Η εταιρεία, η ΚΕΦΕ και οι υποχρεωτικές παραιτήσεις

Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για την αντικατάσταση της ΚΕΦΕ με μία επιτροπή κύρους από έμπειρα στελέχη του κόμματος που θα αναλάμβανε να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία, για την οποία ακούστηκαν ήδη τα ονόματα του Δημ. Σιούφα και της κας Μαριέττας Γιαννάκου, την οποία πάντως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε για μεταβατική Πρόεδρο του κόμματος μέχρι και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ μία τέτοια εκδοχή δεν συγκέντρωνε πολλές πιθανότητες υλοποίησης και προκρινόταν να συνεχίσει το όργανο ως έχει προκειμένου να διεξαχθούν το ταχύτερο οι εκλογές.

Δεν αποκλείεται με αυτή την επιδίωξη στη θέση του να παραμείνει και ο Γραμματέας του κόμματος και επικεφαλής της ΚΕΦΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ονομαστικά οι Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης, μη ονομαστικά ο Απ. Τζιτζικώστας ενώ δέχθηκε και βολές από το στρατόπεδο Μεϊμαράκη που, πάντως, στην ανταλλαγή ευθυνών που έχει ξεσπάσει προτιμά να τον έχει στη συγκεκριμένη θέση.

Το ενδεχόμενο παραιτήσεων μεταξύ των μελών της ΚΕΦΕ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ενώ αντικαταστάσεις θα γίνουν σε κομματικά στελέχη που είχαν (αρνητικό) πρωταγωνιστικό ρόλο στο χθεσινό φιάσκο. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο υπεύθυνος μηχανογράφησης της Ν.Δ. κ. Πέτσας, στον οποίο «χρεώνεται» σημαντικό μέρος ευθύνης, εκτός από την εταιρεία Infosolutions του κ. Αθαν. Κλωναρή, για τη χθεσινή ντροπιαστική εξέλιξη.

Επίσης, ο Διευθυντής του κόμματος κ. Κ. Τσιμάρας, που μαζί με τον κ.Α. Παπαμιμίκο έχει βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο του Ευ. Μεϊμαράκη, φέρεται να είναι έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του.

Τι λέει ο Αντώνης Σαμαράς; 

Σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτές που συνομίλησαν με τον Αντώνη Σαμαρά λένε ότι πιστεύει πως μετά τα όσα έχουν συμβεί ο Β. Μεϊμαράκης θα πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας και μάλιστα άμεσα.

Όπως τόνιζε σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς, ο επόμενος υπηρεσιακός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ουδέτερο το οποίο θα εξασφαλίσει και την εγκυρότητα των διαδικασιών, αλλά και την ίση μεταχείριση των υποψηφίων.

 

Και ο Κώστας Καραμνλής; 

Απο το περιβάλλον του Κ. Καραμανλή έγινε γνωστό ότι ο πρώην πρωθυπουργός φοβάται ακόμη και για τη συνοχή της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή της αποκάλυψης ρου μεγάλου φιάσκου στην εκλογική αναμέτρηση για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας την ανησυχία του για το μέλλον του κόμματος. Δεν έκρυψε μιλώντας με βουλευτές ακόμη και το φόβο του για διάσπαση της παράταξης.

Ακόμη  έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα και πως και οι τέσσερις υποψήφιοι θα πρέπει άμεσα να συμφωνήσουν πως δεν πρέπει να γίνει τώρα συνέδριο για αλλαγή του τρόπου εκλογής και να τηρηθεί η διαδικασία εκλογής από τη βάση, όπως συμφωνήθηκε και από τους τέσσερις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ