Δημ. Καμπουράκης: Ελέγχουμε την εξουσία εκτός αν είναι αριστερή; Το αριστερό βασίλειο της Δανιμαρκίας δεν τα λέει καλά

Ο Τζώνης δάγκωσε μια μεγάλη μπουκιά από το σάντουιτς που κρατούσε στα χέρια του και απευθύνθηκε στον Κατάλευκο που τον κοίταζε συγχυσμένος:

- «Αρχηγέ, για πες μου, εμένα με θεωρείς συνεργάσιμο βοηθό;» τον ρώτησε ξαφνικά ο Τζώνης, πετώντας ψίχουλα εδώ κι εκεί.

- «Τι ασυνάρτητη ερώτηση είναι αυτή πάλι;» έσκουξε ο Κατάλευκος. «Τι θέλεις να πεις, δεν καταλαβαίνω. Και σταμάτα να τρως όταν μου μιλάς».

Γράφει ο Δημήτρης Καμπουράκης στο ethnos.gr

 

- «Απάντησέ μου ειλικρινά, αρχηγέ, και θα σου εξηγήσω».

- «Τι θα πει συνεργάσιμος, παιδάκι μου; Για εξηγήσου».

- «Α, δηλαδή, αρχηγέ, δεν έχεις φτιάξει έναν λεπτομερειακό κατάλογο για ποιον θεωρείς συνεργάσιμο βοηθό και ποιον όχι; Είσαι πολύ πίσω τελικά».

- «Τζώνη, όσο πάει γίνεσαι και πιο ακαταλαβίστικος. Τι κατάλογο, δεν καταλαβαίνω».

- «Οπως οι τράπεζες, αρχηγέ. Αυτές έχουν καθορίσει με ακρίβεια ποιος είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης και ποιος όχι. Κι από τον χαρακτηρισμό αυτόν εξαρτάται απολύτως η ένταξη ή μη του ανθρώπου στον νόμο για προστασία από τους πλειστηριασμούς».

- «Α μάλιστα, τώρα κατάλαβα. Οχι, εγώ δεν έχω τέτοιο κατάλογο για τους βοηθούς μου. Ο κατάλογος των τραπεζών τι λέει ακριβώς;».

Ο Τζώνης άφησε κάτω το ψωμί, πήρε ύφος σπουδαίου και άρχισε να απαγγέλλει με στεντόρεια φωνή:

- «Συνεργάσιμος δανειολήπτης θεωρείται αυτός που αποδεικνύει στην τράπεζα ότι, πρώτον, όταν χρωστά δεν το ’κανε με δόλο. Δεύτερον, ενημερώνει με λεπτομέρειες και δίχως λάθη την τράπεζα για την πλήρη οικονομική και περιουσιακή του κατάσταση. Τρίτον, ενημερώνει χωρίς να κρύβει τίποτα για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των συγγενών πρώτου βαθμού που έχει. Τέταρτον, ενημερώνει αμέσως για κάθε αλλαγή που επέρχεται στην οικονομική του κατάσταση κατά τη διάρκεια της συμφωνίας. Πέμπτον, σηκώνει αμέσως το τηλέφωνο όταν τον καλεί η τράπεζα και απαντά σε όσες ερωτήσεις του κάνουν με ειλικρίνεια. Αυτός είναι ένας συνεργάσιμος δανειολήπτης».

- «Ολα αυτά;» σούφρωσε τα χείλη έκπληκτος ο Κατάλευκος. «Κι αν είσαι συνεργάσιμος, σου κάνουν ρύθμιση του δανείου;».

- «Αν είσαι συνεργάσιμος, αρχηγέ, τότε ίσως κουβεντιάσουν μαζί σου την πιθανότητα να ενταχθείς στη ρύθμιση, εφόσον βεβαίως διαθέτεις τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος».

- «Μα αν έχεις τις προϋποθέσεις του νόμου, τι νόημα έχει ο χαρακτηρισμός του συνεργάσιμου; Δεν καταλαβαίνω».

- «Εχει μεγάλο νόημα», κάγχασε ο Τζώνης. «Διότι ο σωστός ο τραπεζίτης δεν θέλει μόνο τα λεφτά σου, θέλει την ψυχή σου, αρχηγέ μου. Θέλει να εμπεδώσεις ποιος είναι το αφεντικό σε τούτη δω την κοινωνία. Θα του απαντάς αμέσως στο τηλέφωνο, θα είσαι καλό και ειλικρινές παιδάκι, θα του πεις όλα τα μυστικά σου, θα του αναφέρεις λεπτομερώς μέχρι και τι βρακί φορά η γυναίκα σου. Κι όταν δηλώσεις πλήρη υποταγή, τότε αυτός ίσως σε ανταμείψει και σου μειώσει τη δόση. Κατάλαβες, αρχηγέ;».

- «Κατάλαβα Τζώνη. Αν χρώσταγες πάντως εσύ σε μένα, μ’ αυτήν τη συμπεριφορά δεν υπήρχε περίπτωση να τον γλιτώσεις τον πλειστηριασμό».

Η γνώμη μου
Ελέγχουμε την εξουσία;

Επειδή στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών έχει ξεσηκωθεί δημοσιογραφικός και πολιτικός θόρυβος, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, η δημοσιογραφική κριτική και ο έλεγχος της εξουσίας δεν είναι απλώς ελεύθερα, είναι αναγκαία. Αλλιώς το όλο σύστημα κουτσαίνει επικίνδυνα.

Βεβαίως, η δημοσιογραφική λειτουργία υπόκειται κι αυτή σε κριτική από τον λαό και την εξουσία. Για λάθη, παραλείψεις, αστοχίες, συνειδητές ή ασυνείδητες διαστρεβλώσεις ή υπερβολές. Ενα μόνο είναι ανεπίτρεπτο: Η εξουσία να εντάσσει κάθε καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη κριτική που δέχεται σε κάποιο αόρατο σχέδιο συνωμοτικών κέντρων εναντίον της. Διότι με συνωμότες δεν συζητάς, τους τσακίζεις, έτσι δεν είναι;

Η βασική αρχή της δημοσιογραφίας και των μέσων ενημέρωσης είναι «ελέγχουμε την εξουσία». Αν κάποιοι κυβερνητικοί θέλουν να την αλλάξουν και να την κάνουν «ελέγχουμε την εξουσία, εκτός αν αυτή αυτοχαρακτηρίζεται αριστερή», τότε το αριστερό βασίλειο της Δανιμαρκίας αρχίζει να μη μας τα λέει καλά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ