Οι άγνωστες υπέροχες γλυκοπατάτες σε 5 μοναδικές συνταγές: Με μπλε τυρί, με μέλι - μουστάρδα

Οι γλυκοπατάτες έχουν σχεδόν την ίδια γεύση με το κάστανο και είναι περίεργο που στην Ελλάδα δεν τρώμε αυτήν την τόσο γευστική λιχουδιά (οι ελληνικές γλυκοπατάτες, που βγαίνουν αυτήν την εποχή, έχουν καφέ φλούδα και λευκή σάρκα ενώ οι εισαγόμενες ρόδινη φλούδα και πορτοκαλί σάρκα). 

Μαγειρεύονται πολύ εύκολα, φθάνει να τις ψήσουμε και ούτε που χρειάζεται να προθερμάνουμε το φούρνο, συνδυάζονται πολύ καλά με άλλες ρίζες και κονδύλους (πατάτες κανονικές, παντζάρια, καρότα, σελινόριζες, ρέβες, κλπ), γίνονται πουρές, τηγανίζονται σαν τις άγλυκες αδελφές τους, σηκώνουν μπαχαρικά (κόλιανδρο, κύμινο, πιπέρι) και αρωματικά βότανα, γίνονται γλυκές πίτες και πουρές. 

της Άρτεμις Τζίτζη

Εκτός από τις γευστικές τους αρετές έχουν πολύ μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχουν βιταμίνη Α, C, Β6 (η γλυκοπατάτα με την κόκκινη σάρκα περιέχει και Β καροτένιο) και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο και ασβέστιο είναι από τα τρόφιμα που επιτρέπεται να τρώνε όσοι πάσχουν από ζάχαρο και τέλος, είναι ένα τρόφιμο που κάνει πολλά για τον έλεγχο του βάρους: μας χορταίνει για πολλή ώρα, αφού περιέχει πολλές ίνες και έχει πολύ λίγες θερμίδες –μόνο 140 θερμίδες αν την ψήσουμε ή τη μαγειρέψουμε στον ατμό. Τέλος, ένα ακόμα «μυστικό». Η κρύα, ψητή γλυκοπατάτα κομμένη σε φέτες με μέλι ή σκέτη είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο για πρωινό ή σαν σνακ ή για δύναμη πριν το γυμναστήριο, που μας δίνει εκτός από την εξαίρετη γεύση, ενέργεια για πολλές ώρες, χωρίς να βαραίνει καθόλου το στομάχι αφού είναι άκρως εύπεπτη.

«Γκρατέν» γλυκοπατάτας με μπλε τυρί και καρύδια

Υλικά
1 κιλό γλυκοπατάτες 
1 φλ. ροκφόρ ή μπλε τυρί 
1φλ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
¾ φλ. τριμμένη καρυδόψιχα 
½ φλ. φασκόμηλο φρέσκο 
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Εκτέλεση
Χοντροκοπανίζουμε την καρυδόψυχα και τρίβουμε το τυρί με το πιρούνι. Ενώνουμε το τυρί με το βούτυρο στη μουλινέτα ή με δύο πιρούνια μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Πλένουμε, καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε καθέτως σε μεγάλες σε φέτες πάχους 1 εκ. Αλείφουμε με βούτυρο ένα χαμηλό πυρίμαχο ταψί, αραδιάζουμε μια στρώση φέτες γλυκοπατάτας η μία ίσα –ίσα να καλύπτει την άλλη, καλύπτοντας τελείως τον πάτο του ταψιού. Στρώνουμε από πάνω το μισό μείγμα τυριού –βουτύρου και πασπαλίζουμε με τη μισή καρυδόψιχα.  Σκορπάμε τα φύλλα φασκόμηλου και σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες γλυκοπατάτας. Τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα τυριού –βουτύρου και την υπόλοιπη καρυδόψυχα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10 λεπτά. Σερβίρουμε σαν συνοδεία σε κρέας ή σαν κυρίως φαγητό, με σαλάτα.

Γλυκοπατάτες με μουστάρδα και μέλι

Υλικά
1 κ. γλυκοπατάτες 
1 κ.σ μουστάρδα  
2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο 
½ φλ. μέλι 
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
½ φλ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
½ φλ. φρέσκος χυμός λάιμ
½ κ.γ. αλάτι 
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Πλένουμε , ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα τις γλυκοπατάτες. Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα, το καγιέν, το αλάτι σε κατσαρολάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα υφή σιροπιού. Το ρίχνουμε στις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε να καλυφτούν καλά. Τις αραδιάζουμε σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο σε μια στρώση, τια καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο καλά (γυρίζουμε το αλουμινόχαρτο κάτω από το ταψί και ψήνουμε 40 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να τρυπιούνται με ένα μαχαίρι και να καραμελώσουν στις άκρες. Τις σερβίρουμε ζεστές μαζί με αλλαντικά ή κρεατικά ψητά στη σχάρα ή λουκάνικα.

Πίτα με γλυκοπατάτα (γλυκιά)


Υλικά
Ένα πακέτο κατεψυγμένη ζύμη κουρού  
1 ½ κ. γλυκοπατάτες ψημένες και λιωμένες 
2 αβγά 
2 ασπράδια  
½ φλ. ανθόμελο + 1 κ.σ ανθόμελο   
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο 
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο 
1 γερή πρέζα αλάτι 
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη  
1/2 φλ. καραμελωμένα φουντούκια 
Εκτέλεση
Αποψύχουμε  το φύλλο. Σπάμε τα καραμελωμένα φουντούκια σε γουδί.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε το φύλλο σε ένα ταψί αφήνοντάς το να εξέχει από τα χείλη του ταψιού.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον πουρέ γλυκοπατάτας, τα αβγά, το ένα ασπράδι αβγού το μισό μέλι, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι, δουλεύουμε με το μίξερ να αναμιχθούν καλά τα υλικά. Μεταφέρουμε τη γέμιση μέσα στο ταψί και την ισιώνουμε με την πλάτη ενός βρεγμένου κουταλιού. Γυρίζουμε ρολάροντας προς τα μέσα το φύλλο και πιέζουμε επάνω τα δόντια ενός πιρουνιού για στόλισμα. Χτυπάμε το ασπράδι που μας έμεινε και αλείφουμε το φύλλο γύρω –γύρω και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Ψήνουμε 40 λεπτά ή μέχρι να πήξει η γέμιση. Αν δούμε ότι αρπάζει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να χλιάνει και την γαρνίρουμε με τα σπασμένα καραμελωμένα φουντούκια. Σερβίρουμε όταν κρυώσει τελείως.

Γλυκοπατάτες στο φούρνο με παντζάρια, καρότα, σελινόριζες και αρωματικά βότανα

Υλικά
1 κ. γλυκοπατάτες 
2 μεγάλα παντζάρια 
2 μεγάλα καρότα  
2 πατάτες 
2 σελινόριζες
1/3 φλ. ξύδι βαλσαμικό  
1 κ.σ. ξερή μαντζουράνα  
¾ φλ. ελαιόλαδο + ½ φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα αρωματικά βότανα (λουΐζα, φασκόμηλο, ρίγανη, κλπ) 
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Πλένουμε και τρίβουμε τις γλυκοπατάτες (δεν τις καθαρίζουμε), πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα παντζάρια και τις σελινόριζες. Τα κόβουμε όλα σε μεγάλους κύβους πλευράς 2 εκ., τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, τα ανακατεύουμε με το βαλσαμικό το ελαιόλαδο και τη μαντζουράνα και τα αλατίζουμε ελαφρά.  Βάζουμε τα παντζάρια και τα καρότα σε αντικολλητική λαμαρίνα και ψήνουμε 30 λεπτά. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες και ψήνουμε άλλα 40 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τη φωτιά, ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα αρωματικά βότανα.

Ψητές γλυκοπατάτες

Υλικά
Γλυκοπατάτες 
Γαρνιτούρες: φρέσκο βούτυρο ή ανθότυρο + μέλι ή φρέσκος χυμός λεμονιού + φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή γιαούρτι ή ξινή κρέμα. 
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάμε μερικές φορές με πιρούνι. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο C, τις φουρνίζουμε στον κρύο φούρνο και τις ψήνουμε για 60-90 λεπτά.  Τις κόβουμε κατά μήκος και τις γαρνίρουμε με κάποια από τις προτεινόμενες γαρνιτούρες. Η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα είτε είναι ζεστή η γλυκοπατάτα είτε όταν κρυώσει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ