Τσακαλώτος - Σταθάκης κοντά σε συμφωνία με κουαρτέτο για πλειστηριασμούς και φόρο στα τυχερά παιχνίδια

Στην Αθήνα επέστρεψαν χθες το απόγευμα οι επικεφαλής της τρόικας που αναμένεται σήμερα να συναντηθούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη. 

Για σήμερα είναι επίσης προγραμματισμένη και συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).Κοντά σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές στα δύο «ακανθώδη» ζητήματα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που αφορούν στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την επιβολή ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ως ισοδύναμο για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Aντίθετα συνεχίζονται τα «παζάρια» μεταξύ των δυο πλευρών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για την οποία ξαφνικά προέκυψε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα ανοιχτά μέτωπα θα πρέπει να κλείσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων πριν τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup την ερχόμενη εβδομάδα όπου θα ανοίξει ο δρόμος όχι μόνο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ αλλά και των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επέστρεψε το κουαρτέτο
Εν τω μεταξύ από χθες το απόγευμα βρίσκονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Το πρώτο και βασικό θέμα της ατζέντας είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι οποίοι πλέον συνδέονται ανοιχτά με την εκταμίευση, τόσο της δόσης των 2 δισ. ευρώ, όσο και με τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια είναι ακόμη ανοιχτή, θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα η διαπραγμάτευση. Σκοπός είναι να λήξει η διαπραγμάτευση μέσα στην εβδομάδα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας ότι «για την πρώτη κατοικία η διαπραγμάτευση έχει φτάσει πολύ κοντά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης».

Η τελευταία πρόταση της Αθήνας για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια να προστατεύεται το 60% των δανειοληπτών με το όριο της αξίας της κατοικίας να φτάνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και να κλιμακώνεται στις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια και το εισόδημα να πέφτει κάτω από τις 30.000 ευρώ.

Ρύθμιση οφειλών 
Για να γεφυρωθούν οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν λύση μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο με θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών σε αυτή.
Το «παζάρι» συνεχίζεται και σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα αλλάξει, με την κυβέρνηση να εμμένει στη «γραμμή άμυνας» των 30 ημερών από την ώρα που θα κοινοποιηθεί ειδοποιητήριο για την ύπαρξη νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής, ως κριτήριο απώλειας της ρύθμισης. Ωστόσο σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προτείνει να μειώνεται το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 20 ημέρες εντός του επόμενου εξαμήνου και σε 10 ημέρες μετά από ένα έτος.


Οι δανειστές όλο το προηγούμενο διάστημα επέμεναν στην αυτόματη απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την επόμενη ημέρα που θα καταστεί ληξιπρόθεσμη μια νέα οφειλή (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος). Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται να συνδέουν και το θέμα της ρύθμισης των 12 δόσεων στην οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να υπαχθεί χωρίς... όρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που αναζητείται κινείται σε δυο άξονες:

Να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων βεβαιωμένων οφειλών οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Σήμερα, η ρύθμιση των 12 δόσεων γίνεται ηλεκτρονικά μόνο εφόσον τουλάχιστον μία δόση τρέχουσας οφειλής καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αντίθετα, βεβαιωμένες οφειλές, οι οποίες δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μπορούν να ρυθμιστούν σε δώδεκα δόσεις μόνο στην εφορία του υπόχρεου, σύμφωνα με τον νόμο 4174/2012.
Τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για την ένταξη των οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Σήμερα για να υπαχθεί ένας φορολογούμενος στην πάγια ρύθμιση το Taxis ζητάει μόνο την υποβολή μιας υπεύθυνης δήλωσης - ηλεκτρονικά στην οποία ο υπόχρεος καταγράφει το διαθέσιμο μηνιαία εισόδημα του και τις μηνιαίες δαπάνες του (στο περίπου). Τα στοιχεία αυτά δεν ελέγχονται με αποτέλεσμα να εντάσσονται στη ρύθμιση φορολογούμενοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλούν στην ώρα τους τις οφειλές τους στο Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να καθιερωθούν αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση που θα διευκολύνουν μόνο τους φορολογούμενους - οφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Αντίθετα, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές ζήτημα αλλαγών σε σχέση με το επιτόκιο της ρύθμισης των δώδεκα δόσεων, το οποίο πρόσφατα μειώθηκε από το 8% στο 5% με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των θεσμών, στο πλαίσιο ενιαίας αντιμετώπισης των οφειλετών (σε σχέση με όσους είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων).

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση 
Για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση προκρίνεται η λύση της επιβολής ειδικού τέλους στον ηλεκτρονικό τζόγο και σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα προωθείται το σχέδιο για την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, ΚΙΝΟ, Λόττο). Η πρόταση εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το κατά πόσο αποδίδει τα 330 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, σε αντίθεση με την αύξηση της φορολογίας, δεν δημιουργεί νομικό πρόβλημα στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε, επιχείρημα το οποίο επικαλούνται παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Σημειώνεται ότι με βάση τη σύμβαση έχει προβλεφθεί ετήσια φορολόγηση των ακαθάριστων κερδών της εταιρείας με «κλειδωμένο» συντελεστή 30%. Παράλληλα, με την επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η Αθήνα προωθεί το άνοιγμα της διαδικτυακής στοιχηματικής αγοράς ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών με διαγωνισμό σε διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων.
 

Ανείσπρακτα ενοίκια 
Την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βάζουν στο τραπέζι και το θέμα της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων. Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη φορολόγησή των ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν στο χρόνο που θα αποκτηθούν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ