«Πυρετός» διεργασιών για το αποψινό Eurogroup - Πλειστηριασμοί & ''κόκκινα δάνεια'' τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις Αθήνας - δανειστών

Στις Βρυξέλλες και τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στρέφονται τα βλέμματα μετά την χθεσινή άκαρπη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, με το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας να παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Το χάσμα που παρατηρείται στο ζήτημα αυτό θέτει εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την χώρα μας.

Οι διαβουλεύσεις, πάντως, θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι -οπότε και θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup- προκειμένου να επιτευχθεί προσέγγιση των δύο πλευρών και να αποφευχθούν αρνητικές δηλώσεις για την Ελλάδα.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ακόμη σημαντικές τόσο στο θέμα πλειστηριασμών όσο και σε αυτό της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση έκανε, την Κυριακή το βράδυ, λόγο για χάος και πραγματική διάσταση απόψεων στο θέμα των πλειστηριασμών και μόνο μερική προσέγγιση στις 100 δόσεις.

Το κύριο πρόβλημα στα «κόκκινα» δάνεια εγείρεται από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ που επιθυμούν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θεωρώντας ότι μόλις γίνουν οι πρώτοι θα αναγκαστούν οι κακοπληρωτές να αλλάξουν στάση και πως αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των ρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη γεφύρωση των διαφορών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την Κυριακή τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στους οποίους ανέλυσε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ