Τα 20 καλύτερα ελληνικά κρασιά από τους ειδικούς στο Oinos - Δημοφιλή ή λιγότερο "επώνυμα"

Χειμωνιάζει & ανατρέξαμε στο Oinos, το καλύτερο ενημερωτικό site για ελληνικά κρασιά και στην τελευταία του επιλογή από τα 20 καλύτερα της περασμένης χρονιάς.

Ας τα δούμε ένα ένα!

20. Μαγικό Βουνό 2003 Nico Lazaridi

Περιοχή: Αγορά Δράμας, Τοπικός Οίνος Δράμας
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Σε φιάλη η οποία κοσμείται από έργο του Δημήτρη Γαλιατσάτου, το Μαγικό Βουνό 2003, ωρίμασε για 16 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Το πασίγνωστο οινοποιείο της Αγοράς, έχει την ικανότητα να παράγει για πολλά χρόνια υψηλής ποιότητας Bordeaux blend κρασιά.

Βαθύ κόκκινο χρώμα, η μύτη εμφανίζει πικάντικα αρώματα βατόμουρου, φραγκοστάφυλλου, φρούτων του δάσους, δαμάσκηνου & γλυκόριζας, με νότες καπνού και μπαχαρικών να κερδίζουν δύναμη με τον αέρα. Γεμάτο σώμα, ο ουρανίσκος είναι πλυμμυρισμένος με πολύ γενναιόδωρα ώριμα φρούτα που ορίζονται από τις γεύσεις φραγκοστάφυλου και γλυκόριζας και ακολουθούνται από κέδρο και μπαχαρικά. Βελούδινες τανίνες και μακρυά φινετσάτη επίγευση προσθέτουν γοητεία στο πολύ όμορφα ισορροπημένο αυτό κρασί. Καταναλώστε το τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Τιμή: 35€
Βαθμολογία: 90/100
 

19. Τετράμυθος Cabernet Sauvignon 2011
Περιοχή: Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Ένα αριστοκρατικό ελληνικό Cabernet Sauvignon που (ξανα)δοκιμάσαμε πρόσφατα. Βαθύ πορφυρό χρώμα, στη νεαρή μύτη το κρασί αυτό διαθέτει ένα εντυπωσιακό μπουκέτο που οδηγείται από πανέμορφα αρώματα βατόμουρου, μαύρου κερασιού, γλυκόριζας, creme de cassis, βιολέτας και βανίλιας. Στο «γεμάτο» στόμα αποκαλύπτει καταπληκτική καθαρότητα φρούτου και συμμετρία ενώ το ψηλό αλκοόλ (14%) δεν προβληματίζει καθόλου. Η οξύτητα δίνει σαφήνεια στις γεύσεις φρούτων και οι «φιλιγκράν» τανίνες υπενθυμίζουν τη νεότητα του. Η επίγευση είναι παρατεταμένη και κομψή με μια ευχάριστη και αρμονική ισορροπία φρούτων και δρυός. Το εντυπωσιακό αυτό Cabernet μπορεί να ωριμάσει αβίαστα για τα επόμενα 10-12 χρόνια.

Τιμή: 13€
Βαθμολογία: 90/100

 

18. ΤΑΩΣ 2004 ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗΣ Μαυροδάφνη

Taos2004

Δεκα χρόνια μετά…

Χρώμα βαθύ ρουμπινί με μέτριο μηνίσκο.
Μύτη σχεδόν έντονη με μεγάλη εναλλαγή φρούτου δαμάσκηνου, από βανίλια σε μαύρο μέχρι μερικώς ενυδατωμένο αποξηραμένο δαμάσκηνο. Βοτάνια φασκόμηλου και δάφνης.
Σώμα σχεδόν γεμάτου όγκου με σαρκώδεις μελωμένες μέτριες τανίνες.
Το στόμα είναι ένα ποίημα, μια ωδή στο γλυκόπικρο περιβάλλον που αγκαλιάζει τον ουρανίσκο, τόσο γλυκόπικρο όσο είναι το κόκκινο σούμακ που ανιχνεύεται. Λιαστές κόκκινες πιπεριές, νωπές σε ελαιόλαδο που πραγματικά είναι σαν ζουμερό γλυκό φρούτο, μαύρο ώριμο δαμάσκηνο και ακόμα πιο ώριμο μύρτιλο. Το φρούτο »αγκαζάρει» περίφημα με την βοτανικότητα και η μόνη παρατυπία είναι το λίγο – μα λίγο – πιο αισθητό από όσο θα ήθελα, βαρέλι.
Μέτρια προς έντονη επίγευση, γλυκόπικρη, με σαγήνη, φινέτσα και μοναδικότητα.
Ένας τόσο ηδονικός, πολύπλοκος και φινετσάτος οίνος! Πλατώνι στη γάστρα σε ξυλόφουρνο με γκλασαρισμένη σάλτσα ροδιού, φασκόμηλου, κεδρόμηλου και μελιού. Απαραίτητος και ο πουρές ξινόμηλου και σελινόριζας. Τέλος. Αλκοόλ 13,5% Καλύτερο τώρα -2018

Τιμή: 20 ευρώ
Βαθμολογία: 90/100
 
 
17. Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο 2005
 
Περιοχή: Αμύνταιο Π.Ο.Π.
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Ζωηρότατο μέτριο προς βαθύ ρουμπινί χρώμα με πλούσιο ιξώδες.

Συγκλονιστική μύτη με ασύλληπτη πολυπλοκότητα.Ίσως να είναι κουραστική η απαρίθμηση, αλλά είναι αδύνατον να συγκρατηθώ :Τα φρούτα του δάσους, κεράσια ,φράουλες,σμέουρα, μοσχοβολούν φρεσκάδα, σαν να τα βλέπεις ιδρωμένα από την πρωινή πάχνη.Το ίδιο και η γλυκιά ανθοδέσμη από ιβίσκους ,τριαντάφυλλα και βιολέτες.Τα άγρια μανιτάρια και η τρούφα περιπλέκονται με γλυκόριζα ,μοσχοκάρυδο, έλαια ξηρών καρπών και βερνίκι επιπλοποιίας. Τέλος (ουφ..), η τυπικότητα της ποικιλίας με φύλλα και καρπούς ντομάτας ,αλλά και ελαιόλαδο.

Το γεμάτο σώμα δονείται απο νεανική ορμή,όντας ευέλικτο και »αθλητικό». Η οξύτητα καίρια επεμβαίνει ,ενώ αυτό που απαλά χαϊδεύει τον ουρανίσκο, δεν είναι τίποτα άλλο από τις έκτακτα λεπτοδουλεμένες τανίνες .Το αλκοόλ απλά αναγράφεται στην σήμανση, χωρίς να δίνει λαβές για άλλα σχόλια.Είναι άραγε ξινόμαυρο αυτό..?Δαντελένια φινέτσα και στον ουρανίσκο, που μπορεί να υπολείπεται της απίστευτης πολυπλοκότητας της μύτης, χωρίς βέβαια να πάει πολύ πίσω, αλλά προσθέτει μία εξαιρετική νότα φρεσκάδας από ώριμο σαγκουίνι. Το βαρέλι παραδίδει μαθήματα λελογισμένης χρήσης. Ο οίνος, αναμφισβήτητα βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα, θυμίζοντας χωρίς υπερβολή ,ώριμα barolo αξιώσεων 15ετίας και πλέον,κυρίως από τη la morra, όπου είναι περισσότερο αρωματικά και λιγότερο συμπυκνωμένα.

Επίγευση μόνο μακρά.

Το κτήμα του Αμυνταίου δείχνει το δρόμο για το ξινόμαυρο… Αποκλειστικά για κυνήγι. Καλύτερο 2014-2019. Αλκοόλ 13,5%

Τιμή: 15€
Βαθμολογία: 90/100
 

16. Ράμνιστα 2010 Κυρ-Γιάννη

Περιοχή: Νάουσα
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Μιά απο τις διαχρονικά σημαντικότερες εκφράσεις του ξινόμαυρου, η Ράμνιστα συνεχίζει την διαδρομή της στο χρόνο φτάνοντας να περαιώσει σχεδόν μιά γενιά.
Μέσα από το περίπου βαθύ ρουμπινί χρώμα, αναδύεται με ένταση μιά πολύ κλασάτη αλλά και sexy μύτη ,που συγκεράζει όλες τις αξίες του ξινόμαυρου: Ωραίο κόκκινο φρούτο με πυκνή δομή, σταύλος, γήινα στοιχεία και ισχυρή φυτικότητα που διαχέεται σε πολλές μορφές. Πραγματικά προκλητική ,σε προτρέπει νοητά να την μυρίσεις ξανά και ξανά..

Στο στόμα, χωρίς να απεκδύεται τα αδιαπραγμάτευτα , υψηλή οξύτητα και τανίνες, δίνει ενα κατάτι διαφορετικό στίγμα.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθώ την πορεία της ετικέτας για αρκετά χρόνια και έχω την πεποίθηση ότι πρόκειται ίσως γιά την πιό φινετσάτη Ράμνιστα, αν και φανερά ανέτοιμη.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι περιέχει στοιχεία από τον κλώνο του Αμυνταίου.

Η επίγευση σε πολύ καλό μάκρος. Ολόκληρο μπουτάκι αρνιού στο φούρνο με πατάτες, Μαμαδίλα. Καλύτερο 2014-2023. Αλκοόλ 13,5%

Τιμή: 13€
Βαθμολογία: 90/100
 

15. ΜΕΤΑ 2011 Πιερία Ερατεινή: η «orange» διάσταση της Μαλαγουζιάς
meta1

Περιοχή: Πιερία, Π.Γ.Ε. Μακεδονία
Ποικιλία: Μαλαγουζιά

Orange wine, είναι ένα κρασί (συνήθως ξηρός οίνος) φτιαγμένο από λευκή οινοποιήσιμη ποικιλία που οινοποιείται σαν ερυθρό κρασί, έχει περάσει δηλαδή κάποιο χρονικό διάστημα διαβροχής σε επαφή με τους φλοιούς του σταφυλιού (η διαβροχή δημιουργεί σουλφίδια που προστατεύουν το κρασί από την οξείδωση). Συχνά γίνονται σε πήλινα αγγεία ή ξύλινα βαρέλια, λείψανα της αρχαίας οινικής παράδοσης με ίχνη στον Καύκασο. Ανερχόμενα σε δημοτικότητα πρόσφατα από Ιταλούς και Σλοβένους, παράγονται σήμερα από οινοποιούς σε όλο τον κόσμο.Η εκρηκτική δημοτικότητά τους μεταξύ των trendsetting σομελιέ έχει αμφισβητηθεί ενώ oι κριτικοί τα απορρίπτουν ως ιδιότυπα, εκθειάζοντας τα για την καινοτομία τους, παρά για την ποιότητά τους

Το ΜΕΤΑ 2011, έπειτα από την αμπελουργική συμπύκνωση του χυμού των σταφυλιών και την διαδικασία εκχύλισης τανινών και χρωστικών, συνέχισε με την έκθεση του κρασιού σε συνθήκες οξειδωτικής ωρίμανσης σε γυάλινους αμφορείς περίπου για δύο χρόνια.

Στο ποτήρι εμφανίζεται θολό, κάτι το οποίο οφείλεται στο ότι το κρασί εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο & χωρίς σταθεροποίηση, όπως επίσης δεν προστέθηκαν θειώδη. Το χρώμα του είναι μέτριας έντασης καστανόξανθο ενώ τα αρώματα στη μύτη προδίδουν γρήγορα την ποικιλία: γλασσαρισμένα εσπεριδοειδή, τροπικά φρούτα & βότανα, αρχικά μας δείχνουνε μαλαγουζιά αλλά στο πολύπλοκο μπουκέτο του μπορούμε να ανιχνεύσουμε επίσης σφένδαμο, περγαμόντο και κάποιες ανθικές νότες που μας πηγαίνουν περισσότερο σε αγιόκλημα και άνθη πορτοκαλιάς. Στο στόμα το hipster αυτό κρασί, έχει γεμάτο σώμα, μέτριες τανίνες και οξύτητα προσφέροντας γεύσεις φλούδας εσπεριδοειδών, κουμ κουάτ, μανταρινιού, κομπόστας ροδάκινου, όπως επίσης νότες φρούτων του πάθους, ιβίσκου και άνθη εσπεριδοειδών, ενώ αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στην μέτριας διάρκειας επίγευση του. Αλκοόλ 14,5%. Ένα πραγματικά πολύ ιδιαίτερο -και προσιτό κρασί-, που έχει ενδιαφέρον να το δοκιμάσετε. Αγαπάει «salty» πιάτα με θαλασσινά.

Τιμή: 20€(500 ml)
Βαθμολογία: 90/100

 

14. AVATON Γεροβασιλείου 2005
 

Περιοχή: Επανωμή Π.Γ.Ε

Ποικιλία: Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο

Ένα μοναδικό χαρμάνι τριών αυτόχθονων ερυθρών Ελληνικών ποικιλιών. Το Λημνιό είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία και κυριαρχεί στο κρασί. Μετά την εκχύλιση και την ολοκλήρωση της αλκοολικής και της μηλογαλακτικής ζύμωσης σε ειδικές δρύινες δεξαμενές Βουργουνδίας, το κρασί παλαίωσε για πολλούς μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Το Άβατον Γεροβασιλείου 2005, προερχόμενο από μια μεγάλη χρονιά, δείχνει να εξελίσσεται ιδανικά με δελεαστικά αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους όπως μύρτλο & φραγκοστάφυλο, νότες καβουρντισμένου καφέ αλλά και γήινα αρώματα βρεγμένων φύλλων του δάσους και μανιταριού. Το μπουκέτο συμπληρώνουν αρώματα καπνού και μπαχαρικών, αποτέλεσμα της πολύμηνης σχέσης του κρασιού με τη βελανιδιά αλλά και της παραμονής του στην φιάλη. Αυτό το πανέμορφα ισορροπημένο κρασί χαρακτηρίζεται στην παλέτα από ώριμο φρούτο, πικάντικη βελανιδιά, βελούδινη τανικότητα, γεμάτο σώμα και μια φρουτώδη αίσθηση στην μακριάς διάρκειας επίγευσή του. Αλκοόλ 14%. Θα παραμείνει απολαυστικό για την επόμενη πενταετία. Το δοκιμάσαμε 19/12/2014 στο Canteen με Μοσχαράκι με μανιτάρια, πατατίνια και χόρτα εποχής.

Τιμή: 20
Βαθμολογία: 90/100
 
13. Vinsanto Γαβαλά 2005
Περιοχή: Μεγαλοχώρι, Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλία: Aσσύρτικο, Aθήρι, Aϊδάνι
Oίνος Παλαιωμένος Φυσικώς Γλυκύς από Λιαστά Σταφύλια

H οικογένεια Γαβαλά ασχολείται αποκλειστικά με την οινοποίηση του κρασιού της Σαντορίνης από τα τέλη του 19ου αιώνα. Tις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οινοποιούσε τα σταφύλια που τρυγούσε στους ιδιόκτητους αμπελώνες της, στο οινοποιείο της (κάναβα) στο Mεγαλοχώρι.

Λόγω των σπάνιων βροχοπτώσεων και των πολύ δυνατών ανέμων, η στρεμματική απόδοση είναι πολύ χαμηλή, (300-500 κιλά) σταφύλι ανά στρέμμα, με τέλεια όμως ωρίμανση. Oι ανωτέρω ποικιλίες όταν ωριμάσουν (14-15 Be) τρυγούνται και λιάζονται σε ταράτσες και αυλές για 10-15 ημέρες.

H οινοποίηση γίνεται με τον πατροπαράδοτο τρόπο, στην κάναβα στο Mεγαλοχώρι, πάντοτε μεσημεριανές ώρες, ώστε οι ρόγες των σταφυλιών που έχουν γίνει πια τελείως σταφίδα να είναι ζεστές για να συνθλίβονται πιο εύκολα. O λιγοστός χυμός που αποδίδουν είναι πλούσιος σε σάκχαρα (10 κιλά περίπου σταφύλια για 1 κιλό Vinsanto) και η ζύμωση διαρκεί περίπου μέχρι τα Xριστούγεννα.

Tο Vinsanto εμφιαλώνεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό φιαλών χωρίς να υποστεί καμιά τεχνική επεξεργασία.

Μέτριας έντασης κεχριμπαρί χρώμα, στην μύτη φέρνει αρώματα σταφίδας, καραμέλας, αποξηραμένων φρούτων, καβουρντισμένου καφέ και γλυκών μπαχαρικών. Η πτητική οξύτητα γίνεται ανεπαίσθητα αντιληπτή με νότες ρευστής κόλλας. Στο γεμάτο στόμα κυριαρχούν αρώματα σταφίδας, μελιού, χαρουπιού και γλυκών μπαχαρικών που οδηγούνε σε μακριά γλυκιά επίγευση. Αλκοόλ 10%.

Τιμή: 25€
Βαθμολογία: 90/100

 

12. Γαία, Θαλασσίτης 2013

thalasitis
Περιοχή: από τους αυτόριζους αμπελώνες της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου. Η δε μέση ηλικία αυτών των αμπελώνων υπολογίζεται σε 70 με 80 χρόνια περίπου. Σαντορίνη Π.Ο.Π.
Ποικιλία: Ασύρτικο
Ο «Θαλασσίτης» παράγεται από Ασύρτικο, την παραδοσιακή λευκή ποικιλία κρασοστάφυλων της Σαντορίνης. Ίσως πρόκειται για τη μοναδική ποικιλία στον Μεσογειακό χώρο που καταφέρνει κάτω από αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες να συνδυάσει την ικανοποιητική ωριμότητα των σταφυλιών με μία σχετικά υψηλή οξύτητα, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για τη γευστική ισορροπία των λευκών ξηρών οίνων.

Η ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση, που σπάνια ξεπερνά τα 350 kg (26hl/ha), σε συνδυασμό με το έδαφος και την ποικιλία, δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.

Θυμηθείτε να περάσετε τον «Θαλασσίτη» σας (τον νέο ή τον παλαιωμένο) σε μία φαρδιά καράφα (decanting) περίπου μισή ώρα πριν τον απολαύσετε. Θα εκπλαγείτε.!

Χρώμα καθαρό μέτριο (-) λεμονί. Μύτη καθαρή μέτριας (+) αρωματικής έντασης, εξελισσόμενη, με χαρακτήρα από πράσινο μήλο, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, τροπικά φρούτα σε συνδυασμό με άγουρα φυτικά αρώματα πράσινης πιπεριάς, φυλλώματα, γρασίδι μαζί με μεσογειακά βότανα και νότες λευκού πιπεριού που συμπληρώνονται από νότες ξηρών καρπών. Όλο το σύνολο περικλείεται από έντονες νότες «καμμένης» ηφαιστειακής γης.

Στο στόμα είναι ξηρό, με οξύτητα προς υψηλή, τανίνες χαμηλές, αλκοόλ μέτριο, σώμα γεμάτο και ένταση γεύσης μέτρια (+). Εδώ ξανασυναντούμε τον αρωματικό χαρακτήρα της μύτης, με τα κυρίαρχα -αρψματικά-εσπεριδοειδή ωστόσο να είναι πιο ώριμα και να συνδυάζονται με νότες τσαγιού και με μια έντονη ξηροκαρπάτη διάθεση. Επίσης οι χαρακτηριστικές καπνιστές ορυκτές νότες συνδυάζονται με μια αίσθηση αλμυρής κιμωλίας. Η επίγευση είναι μακράς διάρκειας.

Συνόδευσε καρπάτσιο ξιφία μαριναρισμένο σε λάδι καπνιστής πάπρικάς, με τζίντερ, ξύσμα λαϊμ, ανθό αλατιού και πιπέρι, στο εστιατόριο «Τριζόνι» στης Κρυοπηγή της Χαλκιδικής. Θα συνεχίσει να εξελίσσεται για τα επόμενα 6 με 7 χρόνια. Αλκοόλ: 13,00%

Τιμή: 13,45 ευρώ
Βαθμολογία: 91/100

 

11. Θυμιόπουλο​ς Γη και Ουρανός 2011
 

Περιοχή: Τρίλοφος, Νάουσσα Π.Ο.Π.
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι ο πιό εκμοντερνιστής από την άτυπη τριανδρία του νέου αίματος της Νάουσσας.Στην πολύ επιτυχημένη δουλειά του,που έχει περάσει από εξετάσεις με αριστείο καιρό τώρα, αντανακλάται η εκτός συνόρων προοπτική του ξινόμαυρου. Οι υπόλοιποι δύο, ο Κ.Δαλαμάρας και ο Μ.Μαρκοβίτης επιχειρούν από διαφορετικό σημείο εκκίνησης ο καθένας του , αλλά από το ίδιο μετερίζι και με την ίδια πίστη ,αφοσίωση και ενθουσιασμό.

Σχεδόν βαθύ ρουμπινί το χρώμα του »Γη και Ουρανός»,με την μύτη να παρουσιάζει εξαιρετικά στοιχεία ομοιότητας με μιά καλή Βουργουνδία, το οποίο βέβαια περιποιεί τιμή για οποιοδήποτε κρασί. Ορμητική εισβολή ποιοτικού φρούτου, φράουλας και κερασιού σε πρώτο πλάνο,καρυκευμένο με γλυκά μπαχαρικά, καπνό & υφέρπουσα φυτικότητα που υποβοηθάται από τόνους τομάτας, αρμύρας και στιλβωμένου δέρματος.

Το γλυκό, σαρκώδες φρούτο, σβέλτα επιχρίζει κάθε τετραγωνικό εκατοστό του ουρανίσκου, που »άνεβαίνει» από την υψηλή οξύτητα και την αβίαστη βοήθεια των ισχυρών αλλά εκτός του αναμενομένου φιλικών και πολιτισμένων τανινών.Πλούσιο το σώμα ,βρίθει εκτενούς εκχύλισης και ΄΄βολεύει» πολύ καλά τους 14%, ενώ η συνετή χρήση του βαρελιού δίνει καπνό και διακριτικά μπαχαρικά.

Η επίγευση προχωράει σε καλό βάθος.

Εξαιρετικό new-age ή post-modern αν θέλετε ως προς την φιλοσοφία του, ξινόμαυρο,» λουστραρισμένο΄,με ψαλιδισμένες τις ρουστίκ γωνίες που το “κάναν όχι ιδιαίτερα προσιτό πολλές φορές. Δεν σνομπάρει την παραδοσιακή κληρονομιά του, την ίδια ώρα όμως είναι κατάλληλα »άρματωμένο΄΄ γιά σπουδαία -θέλω να πιστεύω- διεθνή καριέρα, με την οξυδερκή και διορατική ματιά του Αποστόλη.Πολύ νέο και κάπως ασύνδετο ακόμα, θα επιδείξει ιδιαίτερη εστίαση στα χαρακτηριστικά του στο μέλλον. Γιά ζουμερό στήθος πάπιας. Αλκοόλ 14% Καλύτερο 2014-2023

Τιμή: 17€
Βαθμολογία: 91/100

 

 10. Μαλαγουζιά κτήμα Γεροβασιλε​ίου single vineyard 2013
Περιοχή: ΠΓΕ Επανωμή
Ποικιλία: Μαλαγουζιά
Η χρυσή-καφέ στάμπα στην ετικέττα του μπουκαλιού ,φάνταζε σαν αστραφτερό γαλόνι στό πέτο κάποιου απόμαχου γερο-στρατηγού: Decanter world wine awards, Regional Trorhy. Regional Trophy? Θα το πω το κρίμα μου. Ειμαι από κείνους – τους λίγους θαρρώ-, που δεν πολυπιστεύουν στη μαλαγουζιά,.Τουλάχιστον με τον τρόπο που την χρησιμοποιούν και αυτή οινοποιείται. Κι’ύστερα όλος αυτός lifestyle ντόρος τα τελευταία χρόνια… Αλλα τι τα θες, this is the marketing..

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει.

Η μέτρια λεμονί με χρυσαφείς τόνους όψη, δίνει διαδοχή σε μιά έξοχη, ηδονικά γαργαλιστική μύτη. Μήπως άφησα ανοιχτό κάπου εδώ γύρω αυτό το ρημαδοβαζάκι με το παραδοσιακό Εγγλέζικο lemon curd; Μπα.. Περί συνομωσίας της μύτης συνέχεια και τα τροπικά φρούτα μαζί με τα κίτρινα άνθη δίνουν τα διαπιστευτήριά τους με έντονο το φρέσκο βοτανικό στοιχείο και μιά κάποια υποψία κιμμωλίας.Α, και ζουμερό αχλάδι.

Το υγρό κελαρύζει με γλύκα στο στόμα, μεταφέροντας με αξιοσημείωτο focus το φρούτο σε κάθε γωνιά του ουρανίσκου.Πω πω ρε μάγκα μου, είναι καλή αυτή η μαλαγουζιά… Η ζαχαρίτσα, έτσι όπως το κόβω πρέπει να είναι +/- 4 g/l, αλλά του πάει πολύ.

Kαι τι ωραία που είναι όταν η οξύτητα φρεσκάρει έτσι το φρούτο ώστε να αισθάνεσαι ότι σπάνε παιχνιδιάρικα τραγανές ρωγίτσες στο στόμα..Αυτό και συμβαίνει.

Οι 13,5% παρεισφρέουν σωστά στο σώμα δημιουργώντας την κατάλληλη ισορροπία και ή επίγευση, σίγουρα δεν φτάνει μέχρι το Βλαδιβοστόκ, αλλά παρουσιάζει ωραία στοιχεία με την ίσα διαφαινόμενη τανικότητα να δείχνει γιατί χρειάζεται η προζυμωτική εκχύλιση.

Aρα, έχουμε και λέμε λοιπόν:

Ωραίος καρπός+battonage+κρυοεκχύλιση+μέρος του κρασιού να ζυμώνει σε σωστό βαρέλι+Γεροβασιλείου= Καλή μαλαγουζιά.
Άρεσε και στούς Αμερικάνους, με το wine & spirits να του δίνει 92pts
Την επόμενη φορά που θα τ’ανοίξω, σε μερικά χρόνια, κάτι μου λέει ότι θα εισπράξει μεγαλύτερη βαθμολογία.
Ζητάει μετ’επιτάσεως λευκή πρωτεΐνη. Σωστά μαγειρεμένα ψαρονεφράκια στο φούρνο (να λιώνουν και όχι σαν πετσιά) με σάλτσα μουστάρδας και φρέσκων βοτάνων, θα ξετρελλάνουν. Αλκοόλ 13,5% Καλύτερο 2014-2020

Τιμή: 13€

Βαθμολογία: 91/100

 

9. T-OINOS 2011 Clos Stegasta
T_OINOS

Περιοχή: Στεγαστά, Τήνος, Κυκλάδες Π.Γ.Ε.
Ποικιλία: Ασύρτικο
Μια διαφορετική άποψη κυκλαδίτικου ασύρτικου άκρως ενδιαφέρουσα. Με την πυκνότερη -ίσως- φύτευση ανα στρέμμα στην Ελλάδα και με σύμβουλο οινοποίησης τον Θάνο Φακορέλη, οι Τηνιακοί Αμπελώνες που βρίσκονται στην περιοχή Στεγαστά της Τήνου, δημιουργήσανε ένα οινοποιείο με στόχο τη διάσωση των γηγενών ποικιλιών του νησιούΈντονο κρυστάλλινο λεμονί χρώμα. Το άρωμα στη μύτη είναι μια σύνθεση αρωμάτων λάιμ, γκρέιπφρουτ λευκού ροδάκινου, floral τόνων αλλά και άγριου μάραθου και διάσπαρτης αίσθησης ορυκτών. Ξηρό και πληθωρικο στο στόμα, πολύ καλά δομημένο και σχεδόν αυστηρό, με χαρακτηριστική γεύση βρεγμένης πέτρας, θαλασσινής αύρας και μια υπέροχη petrol διάσταση, το chablis-like αυτό κρασί τελειώνει με μια αξιοσημείωτα παρατεταμένη minerally επίγευση. Ένα φινετσάτο, premium κρασί, από τα πιο ενδιαφέροντα λευκά κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι.

Τιμή: 35€

Βαθμολογία: 91/100

 

8. ΛΊΒΑΣ 2000 Τσάνταλης
 

Περιοχή: Ο.Π.Α.Π. Ραψάνη
Ποικιλία: Ξινόμαυρο, Κρασάτο, Σταυρωτό
Κάποιες χρονιές στους προσήνεμους αμπελώνες της Ραψάνης ο ζεστός Λίβας, ανεβαίνοντας στα διάσελα του Ολύμπου, πυκνώνει το γλυκό μούστο των ώριμων σταφυλιών.

Από τις κορυφαίες στιγμές του οινοποιείου, μια ετικέτα εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής. Η τελευταία φιάλη Λίβας που είχαμε στην κατοχή μας, στο ποτήρι εμφανίστηκε με βαθύ γκρενά χρώμα καί ένα υπέροχο αρωματικό μπουκέτο με δελεαστικά αρώματα σμέουρων, γλυκόριζας, μαύρων κερασιών, φρούτων του δάσους, αποξηραμένων βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών, σε ένα σύνολο αξιοσημείωτα κομψό. Ο ουρανίσκος εξίσου δελεαστικός με απόλυτη σαφήνεια, ορίζεται από γεύσεις ώριμων φρούτων του δάσους, μούρων και bramble λικέρ μαζί με ζωτικής σημασίας νότες βιολέτας και γλυκών μπαχαρικών. Οι σχεδόν γλυκές τανίνες, η αρμονική οξύτητα και η παρατεταμένη φρουτώδης επίγευση συνεργάζονται στην ενέργεια αυτού του καρασιού. Αναγραφόμενος αλκοολικός τίτλος 13,5%( πιθανώς λίγο ψηλότερο).

Κανένα ίχνος κούρασης η οξείδωσης δεν υπήρχε σ΄αυτή την γοητευτική Ραψάνη η οποία όχι μόνο δεν έδειξε διάθεση συνταξιοδότησης αλλά συνεχίζοντας το εξαιρετικό της ιστορικό εξέλιξης στην φιάλη, μπορεί να παραμείνει αποκαλυπτικά αισθησιακή για την επόμενη πενταετία.

Τιμή:
Βαθμολογία: 91/100

 

7. ΌΒΗΛΟΣ Λευκός 2013 Κτήμα Βιβλία Χώρα
 

Περιοχή: Π.Γ.Ε. Παγγαίον
Ποικιλία:50% Semillon, 50% Ασύρτικο

Από τα πιο συναρπαστικά Ελληνικά λευκά κρασιά, ο ΟΒΗΛΟΣ λευκός είναι ένα ιδιαίτερα πετυχημένο χαρμάνι Semillon/Ασύρτικου που ξεχώρισε από την πρώτη κιόλας χρονιά παραγωγής του.

Ο ΌΒΗΛΟΣ Λευκός 2013, από φιάλη magnum που δοκιμάσαμε πρόσφατα, έχει χρώμα λαμπερό λεμονί με πρασινωπές ανταύγειες, ενώ η εντυπωσιακά σύνθετη μύτη του είναι πλυμμυρισμένη με αρώματα τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών,λευκόσαρκου ροδάκινου, νότες βοτάνων και τοσταρισμένου ξύλου που προδίδει την οκτάμηνη παραμονή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στην παλέτα άριστη ισορροπία με υπέροχα ζουμερά φρούτα, νότες ορυκτού και έναν ασυνήθιστο βοτανικό χαρακτήρα να συμπηρώνονται με διακριτικά toasty στοιχεία. Το υψηλό αλκοόλ 14,5%, όχι μόνο δεν προβληματίζει αλλά προσθέτει απαλή αίσθηση γλυκύτητας συμβάλλοντας στην πολυπλοκότητα του αριστοκρατικού αυτού κρασιού. Χρειάζεται χρόνο.

Τιμή: 30€ 1,5lt.
Βαθμολογία: 91/100

6. Σαντορίνη 2013 Κτήμα Αργυρού

Argyrou_Santorini2013
Περιοχή: Επισκοπή, Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλία: Ασύρτικο 100%
Από αμπέλια 150 ετών με πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση (>300 Kg/στρέμμα), οινοποιήθηκε σε ανοξείδωτες δεξαμενές ενώ το 20% ωρίμασε για 6 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια των 500 λίτρων.

Η Σαντορίνη 2013 Κτήμα Αργυρού έχει λαμπερό, μέτριο λεμονί χρώμα με πολύ αχνές πρασινωπές ανταύγειες. Στη μέτριας αρωματικής έντασης μύτη , διακρίνονται αρώματα λεμονιού, φλούδας εσπεριδοειδών, άσπρων ανοιξιάτικων λουλουδιών και νότες βρεγμένης πέτρας. Στο στόμα μια υπέροχη, κομψή και συγκρατημένη Σαντορίνη, με το βαρέλι να «ακούγεται» πολύ αμυδρά, να συνισφέρει όμως σημαντικά στη δομή του πλούσιου αυτού κρασιού. Πικάντικη και χυμώδης με την τραγανή οξύτητα και την χαρακτηριστική ορυκτότητα να συνωμοτούν προσφέροντας μια δυναμική αίσθηση αλληλεπίδρασης. Aυτή η fine-tuning Σαντορίνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα επόμενα 8-10 χρόνια συνοδεύοντας παραδοσιακά Σαντορινιά πιάτα όπως φάβα, ντοματοκεφτέδες, τηγανητά λιπαρά ψάρια κ.α. Αλκοόλ 13,5%

Τιμή: 13€
Βαθμολογία: 92/100

5. Hatzidakis Santorini Assyrtiko de Mylos Vieilles Vignes 2013
 

Περιοχή: Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλία: Ασύερικο
Χρώμα μέτριο λεμονί.

Μύτη σχεδόν έντονη, με όλο το φάσμα των εσπεριδοειδών,λευκά και μπλέ άνθη, passion fruit και μικρή υποψία ανανά, λευκό ροδάκινο, διάφορα σιρόπια, αποξηραμένο δενδρολίβανο, θρούμπι και το απαραίτητο ορυκτό.

Πλούτος ,οξύτητα, φρούτο, στροβιλίζονται σε ακραίους ρυθμούς ,θυμίζοντας καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο.

Το εντυπωσιακό 15% του αλκοόλ δειχνει να αφομειώνεται στη δίνη των αρωμάτων που σφύζουν από ζωντάνια και νεύρο. Τα εσπεριδοειδή, από τα πιο αιχμηρά κιτρινοπράσινα μέχρι τα πιο γλυκά ροδόχρωμα ,αποτελούν την ραχοκοκκαλιά του οίνου και τα υπόλοιπα -πιο υποτονικά – αρώματα της μύτης περνούν στο παρασκήνιο .

Η αρχέγονη δύναμη των παλαιών κλημάτων που αγκομάχησαν να αντλήσουν τα μεταλλικά άλατα και λοιπά ιχνοστοιχεία , φαίνεται στο ποτήρι και με κάνει να μελαγχολώ στην ιδέα ότι σε λίγα χρόνια θα δυκολευόμαστε να αποκτήσουμε με την ίδια ευκολία αυτό το θαύμα της Μεσογείου.

Νεανικό ,νευρώδες,πιο κλειστό και Δωρικό από τα σπουδαία 2009 και 2011 και με λιγότερο τροπικό χαρακτήρα, σίγουρα θα δώσει κάτι περισσότερο στη μεστότητα του.

Η μακρά επίγευση δεν σταματά ούτε στιγμή να υπενθυμίζει την ορυκτή μήτρα που το ανέθρεψε.

Παρότι κάνει ζάφτι όλα τα λευκά κρέατα ,από γουρουνάκι μέχρι κατσίκι ,θα πέθαινα να το γευτώ με ενα τρίκιλο+ κεφάλι απο φαγγρί ή συναγρίδα με τα υπέροχα γλυκάδια του. Αλκοόλ 15%. 2015-2026

Τιμή: 22 ευρώ
Βαθμολογία: 92/100

 

4. BICANTO 1989 Santo Wines
Περιοχή: Σαντορίνη ΟΠΑΠ
Ποικιλία: Ασύρτικο, Αιδάνι
Το Βισάντο απέκτησε την παγκόσμια φήμη του, συμπληρώνοντας τις γευστικές πανδαισίες των αρχόντων του Μεσαίωνα και γεμίζοντας τα δισκοπότηρα της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας πασών των Ρωσιών.

Αυτό το παραδοσιακό και ευγενικό προιόν της γης των ηφαιστείων και του καυτού Αγαιοπελαγίτικου ήλιου -με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, προέρχεται από λιασμένα σταφύλια των ποικιλιών Ασύρτικο και Αιδάνι, πάνω σε Σαντορινιές ταράτσες. Ένα υπέροχο κρασί που κλείνει μέσα του τον ήλιο και τις γεύση που χαρίζει η μυθική γη της Ατλαντίδας.

Χρώμα θολό καφέ με πορτοκαλί ανταύγειες, στη σύνθετη μύτη του ξεπηδάνε αρώματα καμμένης ζάχαρης, καραμέλας, καβουρντισμένων κόκκων καφέ, γλυκόριζας, σταφίδας, αποξηραμένου σύκου, καστανόμελου, rancio, μοσχοβολιστές νότες γλυκόριζας και αποξηραμένων πυρηνόκαρπων φρούτων. Στο στόμα γλυκό, αρχετυπικό, εξαιρετικά πολύπλοκο, το κρασί αυτό είναι ακόμα εντυπωσιακά ζωντανό. Αυτό το θαυμάσια πετυχημένο κρασί έχει ακόμα χαμηλό αλκοόλ (9,5%) και μια αιθέρια, μακριά σε διάρκεια επίγευση. Great stuff.

Τιμή: 
Βαθμολογία: 93/100
 

3. Πορφυρογέννητος Grande Reserve 2001 Chateau Carras

porfyrogennitos2001
Περιοχή: Π.Ο.Π. Μελίτωνα
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Λημνιό.
Ένα πραγματικά εμβληματικό κρασί από τον μοναδικό αμπελώνα του Porto Carras στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Η δύναμη φρεσκάδα, ισορροπία και η κομψότητα που επιδεικνύει αυτό το Grande Reserve μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα γίνει μια θρυλική σοδειά, -κάτι που είχαμε εντoπίσει σε επισκεψή μας στο Κτήμα πριν από μερικά χρόνια.

Βαθύ πορφυρό χρώμα, στην πολύπλοκη μύτη (αν και εμφανώς κλειστή) αποκαλύπτει υπέροχα αρώματα φρούτων, γλυκόριζας, καπνού, βρεγμένων φύλλων του δάσους, bitter σοκολάτας και μια λεπτή αίσθηση βοτανικότητας ανάμεσα στα διάσπαρτα μπαχαρένια αρώματα του. Στην παλέτα εξαιρετικά εκφραστικό, εμφανίζει ευπρόσδεκτη φρεσκάδα, συμπύκνωση και ζωντάνια, βελούδινες τανίνες που αγγίζουν κάθε χιλιοστό του ουρανίσκου και αξιοζήλευτη ποιότητα και ένταση φρούτου που παραμένει στη μακριάς διάρκειας μπαχαρένια επίγευσή του. Ένα Bordeaux-like κρασί, όπως άλλωστε επιθυμούσε να δημιουργήσει ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς, με πανέμορφο συνδυασμό δύναμης, λεπτότητας και βάθους και μια αστείρευτη διάθεση για παλαίωση.

Το Grande Reserve αυτό κρασί μόλις βγεί από την μετα-εμφιάλωσης νάρκη του, θα συνεχίσει να προσφέρει συγκινήσεις για 15 τουλάχιστον χρόνια. Εμπιστευτείτε το σε συνδυασμό με κρέατα μαγειρεμένα Sous-vide με έντονες σάλτσες και εκλεκτά κυνήγια. Επίσης ώριμα τυριά και κρεατικά συνοδεύουν άριστα το κρασί αυτό.

Τιμή: 185€(Πορφυρογέννητος 1993)
Βαθμολογία: 94/100
 

2. ROMEIKO DOURAKIS 1997
 

Περιοχή: Χανιά, Κρήτη
Ποικιλία: Ρωμέικο
 
Το Ρωμέικο Dourakis 1997 έμεινε για 2 περίπου χρόνια σε βαρέλι 600 λίτρων με σκοπό να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της η ποικιλία και ακολούθησε πολύχρονη ωρίμανση στη φιάλη.
Σε φιάλη -και γραφή- που θυμίζει το East India Solera SHERRY(Emilio Lustau), το Romeiko Dourakis 1997, έχει μέτριο κεχριμπαρί χρώμα με χρυσές ανταύγειες, ενώ στην συναρπαστική του μύτη, θυμίζει ένα υπέροχο Fino»Tres Palmas» sherry, προσφέροντας απίστευτη πολυπλοκότητα με μια ευρεία γκάμα αρωμάτων καβουρντισμένων ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και βοτάνων, σταφίδας και φλούδας πορτοκαλιού, στα οποία με το πέρασμα της ώρας προστίθονται αρώματα καρυδιού, τομπάκο, κόκκων καφέ και μαύρης σοκολάτας. Η πολύχρονη παλαίωση έχει χαρίσει σε αυτό το σπάνιο sherry-like κρασί μια εντυπωσιακή συγκέντρωση, βάθος και πολυπλοκότητα γεύσεων γύρω από τον yeasty πυρήνα του, ωστόσο η ζεστασιά από το ψηλό αλκοόλ (15%) και η επιμονή στην επίγευση κάνουν αυτό το οινικό διαμάντι απαράμιλλα γοητευτικό.
 
Τιμή: 37€
Βαθμολογία: 94/100
 

1. ΝΥΧΤΕΡΙ Σιγάλας 2010 Magnum
Περιοχή: Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλία: Ασύρτικο
Νυχτέρι ονομαζόταν το παραδοσιακό λευκό κρασί της Σαντορίνης, το οποίο προερχόταν από υπερώριμο τρυγητό. Κατα τη διάρκεια επεξεργασίας του γλεύκους για το Νυχτέρι προοριζόταν αποκλειστικά ο πρόρογος, με τη ζύμωση και την παλαίωση να λαμβάνουν χώρα σε παλαιά, δρύινα βαρέλια. Η παλαίωση ήταν μακρόχρονη σε βαρέλια, που δεν απογεμίζονταν, με συνέπεια να λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της οξειδωτικής παλαίωσης. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία του παραδοσιακού οίνου Νυχτέρι ήταν η υψηλή αλκοόλη (συνήθως άνω των 15%vol.),τα υπολειμματικά σάκχαρα ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας, παρόμοιος των οίνων Sherry.

Το Νυχτέρι Σιγάλας 2010, ζύμωσε και ωρίμασε σε παλαιά δρύινα βαρέλια, μαζί με τις οινολάσπες για 30 μήνες. Λαμπερό μέτριο χρυσαφένιο χρώμα με απαλές λεμονί ανταύγειες, στη μύτη ελευθερώνει αρώματα κίτρου και ώριμων εσπεριδοειδών, ροδάκινου, αποξηραμένων κίτρινων λουλουδιών, λουίζας, ορυκτού, άσπρου πιπεριού και φευγαλέο πέρασμα καπνού. Το ¨τεραστίων διαστάσεων¨ αυτό κρασί κατακτά τον ουρανίσκο με ένα συνδυασμό απρόσκοπτης αρμονίας και αχαλίνωτης δύναμης. Όλα βρίσκονται εδώ, λεπτομέρεια, βάθος & συμπύκνωση, άψογη ισορροπία, καθαρότητα και μια ατελείωτη επίγευση. Η διεισδυτική του οξύτητα μετράει περισσότερα από 7 g/lt., τα υπολειματικά σάκχαρα γύρω στα 5.5 gr/lt ενώ είναι απίστευτη η αίσθηση του «υγρού» ορυκτού στον ουρανίσκο, μαζί με ζελατινοποιημένα εσπεριδοειδή, καπνού και μελιού, την γλύκα των υπολειματικών και του ψηλού αλκοόλ (15%), δημιουργούν έναν ανείπωτο συνδυασμό, ικανό να μουδιάσει το μυαλό και τις αισθήσεις. Καλύτερο μέχρι το 2025.

Τιμή: 75€ (Magnum)
Βαθμολογία: 95/100

 

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ