Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις - Πλειστηριασμούς πάνω από τις 100.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές

 
Μεγάλο «αγκάθι» στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το όριο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, καθώς κυβέρνηση και δανειστές κρατούν σταθερή στάση.

Αν και η συζήτηση συνεχίζεται ως «το παραπέντε» της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας (καθώς το Euroworking Group αναμένεται να συνεδριάσει μόλις λίγες ώρες πριν, ώστε να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια), η διάθεση συμβιβασμού είναι περιορισμένη και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί ως το τέλος. 

Το ζήτημα ξεκίνησε από τις εξής αφετηρίες: Οι δανειστές ζητούσαν το όριο για να βγαίνει «στο σφυρί» η πρώτη κατοικία να τεθεί στις 100.000 ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr. Από την διεξαγωγή και την πρόοδο των συζητήσεων  διεφάνη πως η αρχική τους πρόθεση ήταν να προκύψει ένας συμβιβασμός με την ελληνική πλευρά στις 150.000 ευρώ. Τα στοιχεία όμως που συνέλεξαν οι δανειστές από τις τράπεζες έδειξαν πως το να τεθεί το όριο στις 150.000 ευρώ, ουσιαστικά θα σημαίνει πως προστατεύονται σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτές, ποσοστό πολύ υψηλό για τα δεδομένα τους. 

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, το όριο τέθηκε εξαρχής στις 200.000 ευρώ. Αν και η βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να μην μπουν στην διαπραγμάτευση αξεπέραστα εμπόδια, εν τούτοις το ζήτημα των πλειστηριασμών θεωρείται κομβικό. Το όριο των 150.000 ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα αποδεκτό όριο για συμβιβασμό, όμως η κυβέρνηση επιμένει μέχρι ώρας στις 200.000 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι ναι μεν δεν θα αποφευχθεί το φαινόμενο να βγουν σπίτια σε πλειστηριασμό, όμως τουλάχιστον, βάσει των εκτιμήσεων του κυβερνητικού επιτελείου, θα έχουν προστατευτεί οι 9 στου 10 δανειολήπτες. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ