Α. Τσίπρας : Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει - Η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου ντροπιάζει τον πολιτισμό

«Πρόσωπο με πρόσωπο» με τις τραγικές εικόνες στη Λέσβο βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετέβη μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
 

Η κατάσταση είναι εκρηκτική στο νησί καθώς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, στο νησί βρίσκονται παγιδευμένοι περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί και πιστοποιηθεί αλλά δεν μπορούν να αποχωρήσουν λόγω της απεργίας της ΠΝΟ. Την ίδια στιγμή δεκάδες είναι νεκροί των ναυαγίων των παραμένουν άταφοι, καθώς δεν υπάρχει σχετικός χώρος.  


Σημειώνεται πως με μαύρα υφάσματα στο ιστορικό δημαρχείο της Μυτιλήνης και σε άλλα σημεία της πόλης, ξεκίνησε χθες Τετάρτη το τριήμερο πένθος που κήρυξε ο δήμος Λέσβου για τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στη Λέσβο «θύματα του ειδεχθούς και αποτρόπαιου εγκλήματος που συντελείται καθημερινά, από τους αδίστακτους λαθρέμπορους διακινητές». 

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη πρόκληση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την οικονομική και προσφυγική κρίση και στο σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί κανείς να δείξει μια ελαστικότητα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κι ενώ Τσίπρας και Σουλτς έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα προσφύγων και κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, περίπου 15.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με αφορμή την αναχώρηση τριάντα μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΕ. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στον διάδρομο των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου, τόνισε, είναι η γειτονική Τουρκία, γι' αυτό η λιγότερο επικίνδυνη και η πιο αποτελεσματική λύση, προϋποθέτει τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινά και να γίνεται πια στις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το δράμα της απώλειας ζωών. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης» σημείωσε. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ