Ντέισελμπλουμ: Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων βρίσκεται σε εξέλιξη με τους θεσμούς

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγο πριν τις 18.00 ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πιερ Οποιαδήποτε εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα θα πραγματοποιείται μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι της δανειακής σύμβασης, επαναλαμβάνει σε επιστολή του προς τα μέλη της ολλανδικής Βουλής, o υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, τονίζει ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.
Στην επιστολή του, ο πρόεδρος του Eurogroup εξηγεί ότι από την πρώτη δόση υπολείπεται ακόμα ένα ποσό τριών δισ. ευρώ, ενώ επισημαίνει ότι το ποσό αυτό θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις ύψους δύο και ενός δισ. ευρώ αντίστοιχα, υπό τον όρο της εφαρμογής δύο ομάδων προαπαιτούμενων.
«Η Ελλάδα υπερψήφισε το πρώτο νομοθετικό πακέτο που αποσκοπεί στην υλοποίηση της πρώτης ομάδας προαπαιτουμένων η οποία αφορά την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ. Η εφαρμογή των υπόλοιπων προαπαιτούμενων από την πρώτη ομάδα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε διαβούλευση με τους θεσμούς», αναφέρεται στην επιστολή.


Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «το Eurogroup πιθανότατα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των stress tests και της Asset Quality Review. Στη βάση των εν λόγω αποτελεσμάτων θα καθοριστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει λόγος για κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών».
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, όταν το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος γίνει γνωστό, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες από μόνες τους να αναζητήσουν κεφάλαια. «Εάν το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση. Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ποσό μέχρι 25 δισ. εντός του ESM. Από το ποσό αυτό τα 10 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM. Τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο μνημόνιο», καταλήγει στην επιστολή του κ. Ντέισελμπλουμ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ