Tο τετ α τετ Τσίπρα με Μοσκοβισί & Σουλτς: Μέτρα & προσφυγικό στο τραπέζι

Από τις συμπληγάδες των προαπαιτούμενων μέτρων και του προσφυγικού περνά η κυβέρνηση, με τα δυο αυτά θέματα να αναδεικνύονται σε κυρίαρχα για τα προσεχή 24ωρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον Κοινοτικό Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Δύο επισκέψεις, εξαιρετικά κρίσιμες στην παρούσα συγκυρία για την πορεία της χώρας.

 Η κλεψύδρα, άλλωστε, έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα με το Μέγαρο Μαξίμου να καλείται να βρει λύσεις, από κοινού με το Οικονομικό επιτελείο, για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα:  «κόκκινα δάνεια», ασφαλιστικό, προαπαιτούμενα μέτρα και ισοδύναμα για τον συντελεστή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Θέματα που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της διαπραγμάτευσης και από την επίλυσή τους εξαρτάται η πορεία της αξιολόγησης.
 
Τα περισσότερα απ’ αυτά, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν χθες αργά το βράδυ κατά τη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή, με βασικό θέμα βέβαια αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
 
Εποπτεία Μοσκοβισί για δημοσιονομικά - «κόκκινα δάνεια»
Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στις 5:30 μ.μ. θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν στις 6:30 μ.μ. οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης.
 
Μαζί με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών μέτρων, στο τραπέζι της συζήτησης με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να τεθεί, μεταξύ άλλων, και το ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με την ελληνική κυβέρνηση να προσβλέπει σε πολιτική λύση.

Δεν περνά, βέβαια, απαρατήρητο ότι το Μαξίμου έχει στον… κουμπαρά του τις πρόσφατες δηλώσεις στήριξης από τον  Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ μένει να φανεί ποιά μηνύματα θα κομίσει ο Πιερ Μοσκοβισί, αφού τα όσα θα πει θα φωτίσουν τις βασικές «γωνίες» για τη στάση που τηρούν οι δανειστές σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
 
Επιτόπιος έλεγχος και από Σουλτς - Ολο το πρόγραμμα 
Την ίδια ώρα η Αθήνα έρχεται αντιμέτωπη με το ορθάνοικτο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών. Και με το «βλέμμα» στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας η κυβέρνηση διαμηνύει σ’ όλους τους τόνους ότι θα ακολουθήσει ουμανιστική πολιτική για την αντιμετώπισή τους.
 
Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, φτάνει στην Αθήνα απόψε το βράδυ. 
Αύριο το πρωί, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα επισκεφθούν το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και τον Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο θα παρακολουθήσουν την αναχώρηση των πρώτων προσφύγων, τριάντα τον αριθμό, για τη μικρή αυτή ευρωπαϊκή χώρα, το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Eirinika, παράλληλα με την αυριανή μετεγκατάσταση 30 προσφύγων από Ελλάδα σε Λουξεμβούργο - πρώτη επιχείρηση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τέτοιου τύπου για τη χώρα μας / πύλη εισόδου της ΕΕ- αύριο θα γίνει επίσης επιστροφή-απέλαση ομάδας παράτυπων Πακιστανών μεταναστών στη χώρα τους με ευρωπαϊκά κονδύλια . 

Έτσι καταδεικνύεται ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας (πρόσφυγες) και τους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης τους.
 
Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύσκεψη των τεσσάρων στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Σουλτς. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν, ως είθισται, δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
 
Την ίδια ημέρα, είναι πολύ πιθανόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας να επισκεφθούν το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, όπου διαμένουν προσωρινά πρόσφυγες. Εκεί ο κ. Σουλτς θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με εθελοντές που δίνουν την ψυχή τους για να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες.
 
Την Πέμπτη οι κοινές δράσεις Τσίπρα - Σουλτς θα κορυφωθούν με την επίσκεψη στο νησί της Μυτιλήνης. Ο κ. Τσίπρας θα ξεναγήσει τον Μ. Σουλτς σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, ενώ αναμένεται να του εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δημιουργηθούν hot spots και στην Τουρκία, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες πρόσφυγες σε καθημερινή βάση.
 
Τέλος, την  Παρασκευή η κυβέρνηση θα συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή δημάρχων και Μητροπολιτών που έχουν άμεση σχέση με τις προσφυγικές ροές, στα νησιά μας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ