Περίπου 10%-20% των ενήλικων τρίζει τα δόντια του το βράδυ - Τι λένε οι ειδικοί;

Έχετε ποτέ ξυπνήσει το βράδυ εξαιτίας του πόνου στα δόντια ή στη γνάθο; Είναι πολύ πιθανό ο πόνος αυτός να οφείλεται στο τρίξιμο των δοντιών – ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και μάλιστα χωρίς καν να το υποψιάζονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι λόγοι οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι το άγχος και το στρες. Δεδομένου ότι έχουμε την τάση στον ξύπνιο μας να κρατάμε τη ένταση στο λαιμό και το σαγόνι μας είναι πολύ πιθανό να τρίζουμε τα δόντια μας όταν κοιμόμαστε!

Το φαινόμενο είναι μάλιστα αρκετά κοινό: 10%-20% των ενήλικων το κάνει λέει ο καθηγητής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Sunil Wadhwa ενώ το ίδιο ποσοστό ενήλικων έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το τρίξιμο των δοντιών.

Πώς όμως θα καταλάβετε ότι τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Αν δεν σας το έχει αποκαλύψει ακόμα ο/η σύντροφός σας είναι πολύ πιθανό να το ανακαλύψει ο οδοντίατρός σας σε μια τυχαία επίσκεψη. Μπορεί βέβαια κι εσείς οι ίδιοι να το καταλάβετε αν ξυπνάτε με έντονο πονοκέφαλο ή πόνο στο σαγόνι, στο στόμα ή ακόμη και στα αυτιά. Η πιο κοινή αιτία είναι το άγχος, αλλά ο βρυγμός (επισήμως το τρίξιμο των δοντιών) μπορεί να είναι επίσης παρενέργεια μιας ευθυγραμμισμένης γνάθου ή ακόμη και ορισμένων φαρμάκων.

Αν και τις περισσότερες φορές το τρίξιμο των δοντιών δεν είναι κάτι ανησυχητικό, παρ’ όλα αυτά μπορεί να προκαλέσει φθορά των δοντιών, ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό, πρόβλημα στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, υπερτροφία του μασητήρα, καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος της περιοχής και πονοκεφάλους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ