Σήμα κινδύνου για το περίφημο μας Φοινικόδασος του Βάι - Το κόκκινο σκαθάρι κατατρώει τους φοίνικες‏

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η υπόθεση του κόκκινου σκαθαριού που προσβάλλει τους φοίνικες, με το Φοινικόδασος του Βάι να δέχεται καίριο πλήγμα. 

Τα τελευταία 10 χρόνια περίπου, η δημοτική αρχή της Σητείας "παλεύει" με το έντομο που "κερδίζει" όλα τα βιολογικά φάρμακα και... αυξάνεται, προσβάλλοντας τον ένα μετά τον άλλο, τους φοίνικες τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους.

"Πρέπει να αλλάξουμε πλεύση" - τονίζει ο δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα πρέπει να ξεφύγει από το τοπικό επίπεδο και να απασχολήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο για την καταπολέμηση του σκαθαριού, με έμφαση στην προστασία του Φοινικοδάσους του Βάι, μίας περιοχής αναγνωρισμένου κάλλους η οποία συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πλήθος τουριστών.

Σήμερα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας, ο δήμαρχος θα εισηγηθεί την εκπόνηση ειδικού σχεδίου, και μάλιστα άμεσα, την τρέχουσα περίοδο οπότε το κόκκινο σκαθάρι βρίσκεται σε "ύφεση", καθώς είναι εκτός περιόδου αναπαραγωγής. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες δράσεις θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα και για να προλάβουμε την επόμενη τουριστική περίοδο αλλά και για να διασφαλιστεί ότι δε θα επηρεαστεί το Φοινικόδασος του Βάι.

"Ήδη ο τελευταίος φοίνικας που θάψαμε βρισκόταν σε απόσταση 30 μέτρων από το φοινικόδασος. Ποιος μας διασφαλίζει ότι δε θα προσβληθούν και οι φοίνικες στο Βάι;" λέει ο δήμαρχος που ζητάει άμεσες παρεμβάσεις, με τη βοήθεια και την Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία βρίσκεται άλλωστε σε επαφή αλλά και σε κοινή γραμμή για το θέμα.

Πηγή: creatalive.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ