Περισσότερα Κινεζάκια άμεσα: Η Κίνα εγκαταλείπει την πολιτική του ενός παιδιού μετά από 35 χρόνια‏

Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων Xinhua, η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος ενέκρινε το σχέδιο για να επιτραπεί στα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά.

 

Η απόφαση αυτή τερματίζει την πολιτική του ενός παιδιού που ισχύει στην Κίνα εδώ και τρισήμιση δεκαετίες και λαμβάνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για πιό ισορροπημένη ανάπτυξη στην χώρα.

Η ιστορική απόφαση που θα επιτρέψει στους κινέζους να αποκτούν μέχρι δύο παιδιά, ελήφθη κατά την διάρκεια της 5ης ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, έπειτα από τέσσερις ημέρες εργασιών αφιερωμένων στην υιοθέτηση του 13ου πενταετούς προγράμματος (2016-2020).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη "για την βελτίωση της στρατηγικής δημογραφικής ανάπτυξης", με στόχο "την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού".

Η πολιτική του ενός παιδιού ψηφίστηκε το 1978 και τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 1980. Οι εξαιρέσεις είναι πολλές και περιλαμβάνουν όλες τις εθνικές μειονότητες της Κίνας. Σύμφωνα με έρευνα του 2007, η πολιτική ίσχυε για το 36% του πληθυσμού.  Επιπλέον, το 53% μπορούσε να αποκτήσει δεύτερο παιδί στην περίπτωση που το πρώτο ήταν κορίτσι. Το 2013 το Κομμουνιστικό Κόμμα επέτρεψε τα δύο παιδιά στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δύο γονέων ήταν μοναχοπαίδι. 

Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, που συνεδριάζει από τη Δευτέρα με άκρα μυστικότητα, υιοθέτησε επίσης τον στόχο μιας "μέσης-υψηλής" οικονομικής ανάπτυξης για το 2016 και τα επόμενα χρόνια. Επίσης υιοθετήθηκαν η αρχή του διπλασιασμού των κατά κεφαλήν εσόδων μεταξύ του 2010 και του 2020 και της υποστήριξης στην κατανάλωσης.

Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής επικύρωσε παράλληλα τον αποκλεισμό 10 μελών του Κόμματος, τα οποία κατηγορούνται για διαφθορά, καταχρήσεις και διάφορες παραβάσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ