Γλασκώβη: Εκδρομή στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με σπουδαία αρχιτεκτονική & αμέτρητα μουσεία

Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε για τη Γλασκώβη. Λογικό. Βρίσκεται τόσο κοντά στο πανέμορφο και διάσημο Εδιμβούργο, που από τουριστικής άποψης ζει μάλλον στη σκιά του. 

Αν ωστόσο κάνετε τον κόπο να πάρετε το τρένο και να ταξιδέψετε για μία μονάχα ώρα έως τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας (και τρίτη μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου), είναι βέβαιο ότι δεν θα απογοητευτείτε. Μάλλον το αντίθετο. Μεγάλη φοιτητούπολη γαρ, έχει αρκετές επιλογές για φαγητό, ποτό και διασκέδαση, έχει σπουδαία αρχιτεκτονική, πάρκα, μουσεία, γκαλερί, μουσικές σκηνές και όπερες (εδώ εδρεύουν οι περισσότεροι οργανισμοί και ιδρύματα της Σκωτίας), ενώ είναι από τις πόλεις που τίμησε και τα επόμενα χρόνια τον τίτλο της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (1990). Είναι, επίσης, γεμάτη κτίρια της βικτωριανής περιόδου και πατρίδα του διάσημου Σκωτσέζου αρχιτέκτονα Charles Rennie Mackintosh (1868-1928). Από τη Γλασκώβη, τέλος, έλκουν την καταγωγή τους πολλά, γνωστά και αγαπημένα, σκωτσέζικα συγκροτήματα, όπως οι Simple Minds, Franz Ferdinand, Mogwai, Travis, Primal Scream, Belle and Sebastian κ.ά.

Με το «Ι want the world to stop» των τελευταίων στην επανάληψη, λοιπόν, βολτάρουμε στην πόλη και με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι τα αξιοθέατά της είναι περισσότερα από όσα νομίζαμε πριν αρχίσουμε τα πέρα-δώθε. Οι επιλογές είναι πολλές και περιορίζονται μόνο από το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Οι λάτρεις της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του ντιζάιν θα ξεκινήσετε με τη Σχολή Καλών Τεχνών (Glasgow School of Art, gsa.ac.uk) για να συνεχίσετε με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (Gallery of Modern Art, GoMA) και να ολοκληρώσετε με το Lighthouse (www.thelighthouse.co.uk). Οι μουσικόφιλοι και οι θεατρόφιλοι, πάλι, αξίζει να αναζητήσετε κάποια παράσταση είτε στο Theatre Royal, που αποτελεί έδρα της Οπερας και του Μπαλέτου της Σκωτίας, είτε στο περίφημο King’s Theatre, ένα από τα πλέον ιστορικά και εμβληματικά θέατρα της πόλης.

Καιρού επιτρέποντος, το Kelvingrove Park και -αν πιάσει βροχή- το παρακείμενο Kelvingrove Art Gallery and Museum είναι από τα πολύ ωραία πάρκα και μουσεία, αντίστοιχα, της Γλασκώβης, όπως και η Νεκρόπολη, το βικτωριανό νεκροταφείο, το οποίο, όσο κι αν δεν το πιστεύετε, θα απορροφήσει κάμποσο από το χρόνο σας. Τάφη-μνημεία και απόλυτη ησυχία βάζουν σε τάξη τη σκέψη τώρα που χειμωνιάζει. Χρειάζεται και αυτό πού και πού...

Μετάβαση

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας θα πετάξετε έως το Εδιμβούργο και από εκεί θα συνεχίσετε προς τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας με τρένο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο προορισμός εξυπηρετείται απευθείας μονάχα κάθε Πέμπτη και Κυριακή με την easyJet (www.easyjet.com), ενώ τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας μπορείτε να ταξιδέψετε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω ενός ενδιάμεσου σταθμού. Κατά τ’ άλλα, Εδιμβούργο και Γλασκώβη απέχουν μόλις μία ώρα με το τρένο (www.scotrail.co.uk).

Διαμονή

Αν και πολύ λιγότερο τουριστική -συγκριτικά με το διάσημο Εδιμβούργο τουλάχιστον-, η Γλασκώβη διαθέτει επιλογές διαμονής για όλα τα γούστα και... τα περισσότερα πορτοφόλια. Εχει κάμποση κίνηση, άλλωστε, ένεκα των αμέτρητων φοιτητών που φιλοξενεί, ενώ θα βρείτε και αρκετές γνωστές ξενοδοχειακές αλυσίδες.

citizenM Glasgow (60 Renfrew St, Glasgow, Lanarkshire, G2 3BW, Τ/+44 20 35191111, www.citizenm.com). Design hotel της γνωστής αλυσίδας, με μικρά αλλά πολύ μοντέρνα δωμάτια, με μεγάλα παράθυρα και τηλεκοντρόλ που ρυθμίζουν όλες τις συσκευές! Ενδιαφέρουσα και πολυσύχναστη και η είσοδος του ξενοδοχείου. Το δε καφέ του λειτουργεί όλο το 24ωρο. Από 102 ευρώ το δίκλινο.
Blythswood Square (11 Blythswood Square, Glasgow, G2 4AD, Τ/+44 20 30247879, www.townhousecompany.com/blythswoodsquare/). Πεντάστερο ξενοδοχείο με σπα, στην ομώνυμη πλατεία της πόλης. Μαρμάρινη είσοδος, τεράστια σκάλα, περιποιημένοι χώροι και ένα πολυσύχναστο εστιατόριο και μπαρ που τιμούν ντόπιοι και επισκέπτες. Από 144 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.


Grasshoppers Hotel Glasgow (87 Union St, Glasgow, G1 3TA, Τ/ +44 141 2222666, www.grasshoppersglasgow.com). Βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό του τρένου και έχει αποσπάσει τελευταία πολύ καλές κριτικές. Διαθέτει 30 πολυτελή δωμάτια, κομψά και πλήρως εξοπλισμένα. Από 109 ευρώ το δίκλινο.
ABode Glasgow (129 Bath St, Glasgow, G2 2SZ, Τ/ +44 141 2216789, www.abodeglasgow.co.uk). Πρόκειται για μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις διαμονής στην πόλη, σε ένα κτίριο που χτίστηκε την εδουαρδιανή περίοδο -ήτοι την πρώτη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα- και εσωτερικά χαρακτηρίζεται από το πολύ επιτυχημένο πάντρεμα της κλασικής με τη μοντέρνα διακόσμηση. Από 92 ευρώ το δίκλινο.  

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

Φαγητό / Ποτό / Διασκέδαση

Maggie Mays (60 Trongate, T/ +44 141 548 1350, maggiemays.info). Σκωτσέζικο φαγητό και ροκ διάθεση (και μουσικές) σε αυτό το δημοφιλές all day rock bar.
The Αrk (46 North Frederick Street, T/+44 141 559 4331, www.thearkglasgow.co.uk). Μια πιο μοντέρνα εκδοχή γαστροπάμπ, που εκτείνεται σε δύο ορόφους, έχει κλασικό μενού και καμαρώνει για τον μεγαλύτερο κήπο της πόλης (για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες), αλλά και τη μεγαλύτερη οθόνη(!) για τους φαν των διάφορων σπορ. Γεμάτη φοιτητές, καθώς βρίσκεται δίπλα σε πανεπιστήμιο, και με τραπέζι για μπιλιάρδο, θα την προτιμήσετε μόνο και μόνο για να νιώσετε όλα τα vibe της πόλης.
West (Templeton Building, T/+44 141 550 0135, www.westbeer.com). Πολύ καλή κουζίνα και δικές τους μπίρες, καθώς πρόκειται περί μικροζυθοποιίας (άνοιξε το 2006) και μπιραρίας, και εστιατορίου μαζί.
The Counting House (2 St Vincent Pl, Τ/ +44 141 225 0160, www.facebook.com/countinghouseglasgow). Οταν μια πρώην τράπεζα μετατρέπεται σε εστιατόριο, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό, παρά τα 19 χρόνια που έχουν περάσει από τότε που πρωτοάνοιξε. Περισσότερες από 70 διαφορετικές ετικέτες μπίρας και πολύ καλά πιάτα κρατούν σταθερή την πελατεία του, ενώ μπορείτε να έρθετε εδώ όχι μόνο για μεσημεριανό ή βραδινό, αλλά και για πρωινό και μπραντς.
Urban (www.urbanbrasserie.co.uk). Μπαρ και μπρασερί σε εκλεπτυσμένο περιβάλλον για μια πιο ιδιαίτερη έξοδο ή για ένα επαγγελματικό δείπνο. Ελάτε για φαγητό -η κουζίνα του έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές- και επωφεληθείτε των προσφορών που σχεδόν πάντα ανακοινώνει στο site του, με μενού για δύο στην τιμή του ενός κ.λπ.

Τip
Μην παραλείψετε τις βόλτες στο κέντρο της πόλης. Η αγορά της Γλασκώβης συναγωνίζεται εκείνη του Λονδίνου (εντάξει, όχι ακριβώς, αλλά είναι μεγάλη), ενώ στην περιοχή του West End πηγαίνετε μέρα και κυρίως νύχτα, καθώς εδώ χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης. Ενας από τους μικρούς δρόμους που θα σας τραβήξουν την προσοχή ακούει στο όνομα Ashton Lane. Αναζητήστε τον!

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ