Πετρος Κατσάκος: Για να μην μπαίνουν τα παιδιά σε σακούλες σκουπιδιών


Όταν ένα παιδί χωράει σε μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών, όλα τα υπόλοιπα περισσεύουν. Είναι μια εικόνα που δεν χωράει σε καμιά λογική. 

Είναι μια εικόνα που δεν χωράει στη συνείδηση όποιου θέλει να λέγεται άνθρωπος. Όσες συσκέψεις και να κάνουν οι ηγέτες της Ε.Ε., όσα σχέδια και να εκπονήσουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο για τη δήθεν αντιμετώπιση της κρίσης, όλα θα καταλήξουν στα σκουπίδια της ιστορίας μπροστά στις εικόνες της ντροπής που καταγράφονται καθημερινά στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Με ανθρώπινες ψυχές να πνίγονται όχι μόνο στα κύματα αλλά και στις λάσπες της Λέσβου, τα παζάρια ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών αποδεικνύουν την απόσταση που χωρίζει τα κέντρα των αποφάσεων από το πεδίο της εξαθλίωσης και του θανάτου.

*Στην Αυγή

Την ώρα που η Ε.Ε. ασχολείται αποκλειστικά με την περιφρούρηση των εξωτερικών της συνόρων και παζαρεύει κυνικά το δικαίωμα να ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν κάποια «εσωτερικά» σύνορα, η αξία της ανθρώπινης ζωής θα υποτιμάται και θα κατρακυλάει στα χαμηλότερα επίπεδα των ευρωπαϊκών δεικτών ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Με τη δημιουργία βαλκανικών «γκέτο» επιχειρεί ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. να κρατήσει μακριά από την καρδιά της Ευρώπης τους παρείσακτους και τα παιδιά τους, ενώ οι φασίστες παρελαύνουν στις γερμανικές μεγαλουπόλεις ουρλιάζοντας στους πρόσφυγες «γυρίστε πίσω στις χώρες σας».

Οι ευρωπαϊκές μεγαλοστομίες ναυαγούν καθημερινά στα λασπόνερα της Μόριας και του Καρά Τεπέ της Λέσβου και ξυλιάζουν στα τρύπια αντίσκηνα της Ειδομένης. Με τον χειμώνα προ των πυλών και την κακοκαιρία να υψώνει απαγορευτικά τείχη στο Αιγαίο καθιστώντας το πέρασμά του ισοδύναμο με έναν βέβαιο πνιγμό, η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τη θέση της απέναντι στον φράχτη του Έβρου.

Με σχεδόν βέβαιη τη μεταφορά των προσφυγικών ροών στα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία σε λίγες εβδομάδες, ο καιρός είναι αυτός που θα απενεργοποιήσει τα τόσο πολυσυζητημένα hot spots των νησιών του Αιγαίου. Μιας και εκ των πραγμάτων είναι βέβαιο πως πολύ σύντομα οι πρόσφυγες θα αλλάξουν πορεία αναζητώντας δίοδο στην Ευρώπη μέσω του Έβρου, είναι επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία υποδομών που θα αναλάβουν το έργο της υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στη νέα πύλη εισόδου και όποιος δεν το βλέπει αυτό σήμερα θα υποχρεωθεί να το δει στην πιο άγρια μορφή του σε λίγες εβδομάδες. Υποχρέωση της Ελλάδας είναι να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των προσφύγων από τον Έβρο, διεκδικώντας ευρωπαϊκούς πόρους ανθρωπιάς και όχι περιφρούρησης και απώθησης. Όσο αναγκαία είναι η κατάργηση του συγκεκριμένου φράχτη, άλλο τόσο απαραίτητη είναι η ένταξη της διαδρομής από τον Έβρο ώς την Ειδομένη σε έναν οδικό χάρτη προστασίας των προσφύγων.
Με οδηγό τον χειμώνα και τα απαγορευτικά μποφόρ του Αιγαίου, πολύ σύντομα οι προσφυγικές ροές θα αλλάξουν διαδρομή και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν άπαντες και ειδικά αυτοί που θα κληθούν να διαχειριστούν το ανθρώπινο αλλά και το πολιτικό κόστος για τη συνεχιζόμενη ύπαρξη μιας δαπανηρής κατασκευής στα ελληνοτουρκικά σύνορα που όλοι κάποτε καταδικάσαμε.
 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ