Ο Ρίτσαρντ Γκιρ έγινε Viral 25 χρόνια μετά τον θρίαμβο Pretty Woman, 2 διαζύγια & πολύ Δαλάι Λάμα‏

Οταν στις αρχές Οκτωβρίου η φωτογραφία του -μεταμφιεσμένου σε άστεγο στους δρόμους της Νέας Υόρκης- ανέβηκε στο Facebook, το όνομά του μονοπώλησε τις συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, έγινε viral, έστειλε κόσμο και κοσμάκη στο YouTube να βλέπει και να ξαναβλέπει την κλασική πια σκηνή με το κολιέ από το «Pretty Woman».

 Είχε καιρό να απασχολήσει την επικαιρότητα ο Ρίτσαρντ Γκιρ - ίσως η τελευταία φορά ήταν το 2013 λόγω των εξαιρετικών κριτικών που είχε αποσπάσει για την ερμηνεία του στο  «Αλλοθι» του Νίκολας Τζαρέκι.

Η αφορμή για το άρθρο οι φωτό του ζητιάνου 

Ομως τις τελευταίες εβδομάδες, οι χρήστες του Facebook βλέπουν να εμφανίζονται στο timeline τους διάφορα «τσιτάτα» του πάλαι ποτέ ωραιότερου -σύμφωνα με το περιοδικό People- άνδρα στη Γη, που τον περασμένο Αύγουστο έκλεισε τα 66.

Ολα προέρχονται από τον ίδιο λογαριασμό: ένα fanpage που έστησε ομάδα θαυμαστών του. Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για την «επίσημη» σελίδα του ηθοποιού διόλου δεν το έλαβαν υπόψη τους όσοι διέδωσαν με ταχύτητα φωτός την «είδηση» ότι ο Αμερικανός ηθοποιός δημοσιοποίησε μέσω Facebook την εμπειρία που βίωσε ως άστεγος για λίγες ώρες στους δρόμους του Μανχάταν. Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία προέρχεται από τα γυρίσματα της νέας του ταινίας «Time Out of Mind», που έχει αφήσει παγερά αδιάφορο το κοινό - όπως προδίδει η πορεία της στο box office. Οσο για την προσωπική γραπτή του «μαρτυρία» που τη συνοδεύει, αποτελεί το ρεζουμέ ορισμένων εκ των όσων συνέβησαν στη διάρκεια των γυρισμάτων πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Και δεν τα είπε ποτέ ο ίδιος.

Μερικά ποστ ήταν ωστόσο αρκετά για να τον κάνουν λίγο παραπάνω συμπαθή από όσο έχει υπάρξει στα 40 και πλέον χρόνια της καριέρας του. Δευτερότοκος γιος ενός ασφαλιστή και μιας νοικοκυράς με πέντε παιδιά, ο Γκιρ παράτησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία για να ασχοληθεί με την υποκριτική. Σε ηλικία 24 ετών, θα πρωταγωνιστήσει στο θεατρικό μιούζικαλ «Grease» στο Λονδίνο και πέντε χρόνια αργότερα θα γίνει ένας από τους πρώτους χολιγουντιανούς σταρ που υποδύθηκαν γκέι χαρακτήρα, αναλαμβάνοντας το ρόλο ενός ομοφυλόφιλου, θύματος του Ολοκαυτώματος, στο «Bent» στο Μπρόντγουεϊ. Η διασημότητα θα έρθει το 1980 με το «Επάγγελμα: ζιγκολό», ενώ θα ακολουθήσει το «Ιπτάμενος και τζέντλεμαν» το 1982. Μεσολαβούν 8 χρόνια και 7 αδιάφορες ταινίες μέχρι τον εμπορικό θρίαμβο του «Pretty Woman», τον οποίο θα εξαργυρώσει με σχετικά μέτριες επιλογές έως το «Chicago», που θα του χαρίσει τη Χρυσή Σφαίρα Ανδρικής Ερμηνείας.

Εσωστρεφής και εγωκεντρικός

Ενα από τα πιο γνωστά αστεία εσωτερικής κατανάλωσης μεταξύ των κινηματογραφικών συντακτών είναι το πόσο... πληκτική μπορεί να είναι μια συνέντευξη με τον Ρίτσαρντ Γκιρ: τον περιγράφουν ως ψυχρό, εσωστρεφή, βαθιά εγωκεντρικό, λιγομίλητο και συγχρόνως εμμονικό με τις αρχές του βουδισμού - τον οποίο ασπάστηκε τη δεκαετία του ’70 και δεν υπάρχει στιγμή  που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να μη δράττεται της ευκαιρίας να τον φέρει δυναμικά στην κουβέντα. Η δημοσιογράφος των Financial Times Λούσι Κελαγουέι είχε σχεδόν... σοκαριστεί όταν πριν από περίπου δύο χρόνια τής είχε πει: «Από βουδιστική σκοπιά μιλώντας, τα συναισθήματα δεν είναι αληθινά. Ως ηθοποιός, κατασκευάζω συναισθήματα. Είναι κάτι σαν παιχνίδι. Το ίδιο συμβαίνει και στην πραγματική ζωή. Απλώς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Τα συναισθήματά μας μοιάζουν αληθινά επειδή πιστεύουμε στην ταινία της ζωής μας από την οποία προέρχονται».

To κατά πόσο... αισθάνεται μόνο ο ίδιος είναι φυσικά σε θέση να το γνωρίζει. Το περασμένο καλοκαίρι απολάμβανε τον μεσογειακό ήλιο στις παραλίες της Σικελίας αγκαλιά με τη νέα σύντροφό του, την 32χρονη Ισπανίδα Αλεχάντρα Σίλβα.

Στο μεταξύ, η δικαστική διευθέτηση του διαζυγίου του με την επί 11 χρόνια σύζυγό του και μητέρα του 15χρονου γιου του Χόμερ, την όμορφη Κάρι Λόουελ του «Νόμος και Τάξη», δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αν και δεν ζουν μαζί από το 2013. Ηταν ο δεύτερος γάμος του που έληξε άδοξα.

Ο πρώτος -και πολύ πιο σύντομος σε διάρκεια- ήταν με τη Σίντι Κρόφορντ το 1991: οι δρόμοι τους χώρισαν τέσσερα χρόνια αργότερα, λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση στους New York Times μιας μίνι ανακοίνωσής τους εν είδει αγγελίας, στην οποία επιβεβαίωναν τη «βαθιά αφοσίωσή» τους ο ένας στον άλλο... 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ