Έκπληξη! Ο "κακός" από τα παλιά Σερβάς Ντερούζ - Ο πρώτος Επικεφαλής του Α' Μνημονίου με Ντομπρόβσκις στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται και συνοδεύει τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις  στην επίσημη επίσκεψη του , ο Σερβάς Ντερούζ , ένας "φίλος" από το 201 ! 

Αξίζει να διαβάσετε την συνέντευξη που είχε δώσει πριν από 5 χρόνια ο Σερβάς Ντερούζ ο πρώτος επικεφαλής του πρώτου κλιμακίου της Τρόικας 3 μήνες μετά την εφαρμογή του Α μνημονίου . Τότε τον χαρακτήριζαν ως τον "κακό" της Τρόικας " Ο καλός ο κακός και ο άσχημος"  ή μάλλον ο ωραίος αναφερόμενα τότε τα media στον Δανό εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πωλ Τόμσεν.

Δείτε παλαιότερη συνέντευξη του:
«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ από μηχανής θεός» απαντά στα ελληνικά ο κ. Σερβάς Ντερούζ στην ερώτηση αν αισθάνεται ως «ένας από τους αλλοδαπούς θεούς » που έρχονται για να σώσουν την οικονομία στη χώρα των θεών. «Δεν ερχόμαστε για να επιβάλουμε πολιτικές» λέει.

«Μεταφέρουμε γνώσεις και πείρα για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση. Εχουμε μεγάλη ευθύνη καθώς ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί τώρα την Ελλάδα». Ο φλαμανδός επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςστην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε προς «Το Βήμα της Κυριακής» αναφέρεται στην εμπειρία των πρώτων τριών μηνών στην εφαρμογή τού τριετούς διάρκειας μνημονίου.

Εχοντας μαζί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τους δύο στενούς συνεργάτες του, τον κ. Ζοάο Νογκουέιρα Μαρτένς και τον κ. Γιώργο Μοσχόβη, τον μοναδικό Έλληνα εμπειρογνώμονα της τρόικας, ο κ. Ντερούζ μίλησε για την αγορά ενέργειας και τις άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που θεωρούνται απαραίτητες, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και απέκλεισε τρία ζητήματα για τα οποία υπάρχει αρκετή συζήτηση:τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και την επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης.

- Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος είπε πρόσφατα σε κυβερνητική σύσκεψη ότι θέλετε να κυβερνήσετε την Ελλάδα. Θέλετε πράγματι να κυβερνήσετε την Ελλάδα;

«Εκτιμώ πολύ τον αντιπρόεδρο, είναι πολύ σεβαστός, έχει μεγάλη πείρα και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είπε κάτι τέτοιο».

- Πώς περιγράφετε τη συνεργασία σας με την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος;

«Είναι πολύ καλή. Είναι εξαιρετικό που μέσα σε τρεις μήνες, όχι μόνο το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση εργάζεται ουσιαστικά για την επιτυχία του προγράμματος».

- Πού δυσκολεύεται η κυβέρνηση;

«Το Ασφαλιστικό ήταν μια δύσκολη μεταρρύθμιση, που όμως προχώρησε επιτυχημένα. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται τα πλεονεκτήματα, ακόμη και των δύσκολων μεταρρυθμίσεων και γι΄ αυτό τις αποδέχεται».

- Η αποδοχή των αλλαγών δεν είναι πάντως δεδομένη. Σας προβλημάτισαν οι αντιδράσεις απέναντι στην πρόταση για την (μερική) ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;

«Υπήρξε παρανόηση. Μιλάμε για απελευθέρωση του κλάδου ενέργειας, όχι για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Και υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για την απελευθέρωση. Το θέμα είναι ότι η ΔΕΗ διατηρεί μονοπωλιακή θέση στην αγορά ενέργειας και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να συμμετάσχουν στην αγορά ανεξάρτητοι παραγωγοί».

- Ωστόσο η απελευθέρωση δεν λειτουργεί χωρίς κρατικές επιδοτήσεις στους ανεξάρτητους παραγωγούς. Ομως τι είδους απελευθέρωση είναι αυτή όταν το κράτος απλώς μεταφέρει την υποστήριξή του από μια δημόσια επιχείρηση ενέργειας σε πολλές ιδιωτικές; Και πάντως μήπως μέσα από την απελευθέρωση η Ελλάδα γίνει μια «Καλιφόρνια της Μεσογείου» με πεπαλαιωμένο δίκτυο και συχνές διακοπές ρεύματος;

«Το παράδειγμα της Καλιφόρνιας είναι ενδιαφέρον, αλλά, εν προκειμένω, τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικτύου αναγκάστηκε να τις κάνει το κράτος. Αν η αγορά απελευθερωθεί, σύμφωνα με αξιόπιστες μελέτες θα εισρεύσουν ιδιωτικές επενδύσεις στην ενέργεια ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ».

- Θα πρέπει όμως να αυξηθεί και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που σήμερα είναι χαμηλό, επηρεάζοντας αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

«Το κόστος θα αυξηθεί ούτως ή άλλως π.χ. γιατί πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Η ουσία είναι ότι το κόστος θα αυξηθεί περισσότερο χωρίς την απελευθέρωση της αγοράς».

- Η δεύτερη δόση του δανείου «έκλεισε». Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η τρίτη δόση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ, στον ΟΣΕ και στην ενέργεια;

«Ολα λαμβάνονται υπόψη, αλλά οι παραπάνω αλλαγές είναι δύσκολες και απαιτούν χρόνο. Δεν περιμένουμε να ολοκληρωθούν εντός του Σεπτεμβρίου, αλλά ως το τέλος του χρόνου».

- Πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές γιατί δεν πρόκειται να της το επιτρέψετε.Είναι σωστό αυτό; «Είναι λάθος! Δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε αν και πότε θα γίνουν εκλογές σε μια χώρα στην οποία προσφέρουμε βοήθεια».

- Πιστεύετε ότι γίνονται αρκετά για τη δημοσιονομική εξυγίανση; «Τα έσοδα αυξάνονται αλλά όχι όσο περιμέναμε. Πάντως ο προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο υπερβαίνει τους στόχους και ελπίζουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ακόμα πιο δυναμικά στο δεύτερο εξάμηνο».

- Θα μπορούσε και να επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη;

«Αν η κυβέρνηση κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 8% του ΑΕΠ, θα στείλει ένα πολύ ισχυρό σήμα στις αγορές, ότι το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο και εφαρμόσιμο. Ωστόσο, δεν θα ήταν σοφό να αναστραφούν μέτρα που ελήφθησαν. Αντίθετα θα πρέπει να στραφεί η προσοχή στις επόμενες μεταρρυθμίσεις για έναν μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα».

- Θα ζητήσετε απολύσεις στο Δημόσιο;

«Δεν ζητήσαμε ποτέ απολύσεις. Μιλάμε για αλλαγές. Επιμένουμε, για παράδειγμα, στην αναλογία πέντε συνταξιοδοτήσεις για καθεμία νέα πρόσληψη που αναφέρεται στο μνημόνιο».

- Τελικά, ποιο είναι το συμπέρασμά σας για τους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής του μνημονίου;

«Ασφαλώς υπάρχουν πολλά να γίνουν ακόμη, αλλά είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την ως σήμερα πρόοδο. Η Ελλάδα αλλάζει. Μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη».

- Θα κάνετε διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί;

«Ηδη πήγα μία εβδομάδα στη Νότια Γαλλία, και από εδώ και πέρα θα είμαι διαρκώς στο γραφείο. Ωστόσο πρέπει να σας πω ότι τις πρώτες μου διακοπές μόλις αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο τις έκανα στην Ελλάδα, τρεις εβδομάδες, Αθήνα, Κρήτη και Σαντορίνη».

«Δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους»

- Πολλοί εκτιμούν ότι τα μέτρα λιτότητας φέρνουν ύφεση και πληθωρισμό που ενδεχομένως θα κάνουν χειρότερο στο μέλλον το δημοσιονομικό πρόβλημα. Μήπως η προτεινόμενη θεραπεία φτάσει τελικώς να οξύνει τις γενεσιουργούς αιτίες του προβλήματος;

«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η Ελλάδα έχει ένα διπλό πρόβλημα, πρόβλημα δημοσιονομικό και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν και τα δύο ταυτόχρονα. Χωρίς το μνημόνιο πάντως η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη».

- Ωστόσο οι αγορές θεωρούν υψηλή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Κάνουν λάθος. Δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους». - Πού βασίζετε την αισιοδοξία σας; Επειτα από τρία χρόνια το χρέος θα αγγίζει το 150% του ΑΕΠ. Πώς θα το πληρώσουμε; «Εφόσον η κυβέρνηση πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, κάτι απολύτως εφικτό, θα το αξιοποιήσει για να αποπληρώνει το χρέος. Και αν οι μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν σε ανάπτυξη 3%, κάτι επίσης εφικτό, τότε σε 10 χρόνια το χρέος θα είναι το μισό!».

- Ποια είναι η άποψή σας για το μέλλον του τραπεζικού τομέα και τον ρόλο του κράτους σε αυτόν; Προτείνετε να πουλήσει το κράτος τις συμμετοχές του σε τραπεζικά ιδρύματα;

«Δεν ζητάμε απολύτως τίποτε. Υπάρχει ασφαλώς η ανάγκη να εξετάσουμε το μέλλον του τραπεζικού τομέα. Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη που η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ξένη επενδυτική τράπεζα θα συζητηθούν οι πιθανές επιλογές».

- Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις μεταξύ τους. Υποστηρίζετε ότι είναι απαραίτητες;

«Πιθανότατα δεν είναι κακό να υπάρξουν μερικές εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ωστόσο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του κράτους στο τραπεζικό σύστημα αυτό θα γίνει με διεθνή διαγωνισμό».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ