Νέα βόμβα από το ΔΝΤ: Ζητεί πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών όπως έγινε & στη Κύπρο

«Νάρκη» στα θεμέλια της διαπραγμάτευσης βάζουν οι δανειστές, που με επικεφαλής την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, αξιώνουν ουσιαστικά την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Αγορά», η Βελκουλέσκου επιμένει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το «μοντέλο Κύπρου» για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο υλοποιήθηκε στη Μεγαλόνησο ύστερα από τις δικές της απαιτήσεις και εκμηδένισε στην πράξη το «δίχτυ προστασίας» για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών. 

Μάλιστα, για τη χώρα μας η κ. Βελκουλέσκου θέτει τον πρόσθετο όρο να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων σε τιμές αγοράς -που έχουν βρεθεί στο ναδίρ- και όχι στις αντικειμενικές, γεγονός το οποίο θα πολλαπλασιάσει τις εκποιήσεις ακινήτων. Το χάσμα για το θέμα αυτό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κατέστη έτσι αγεφύρωτο και ώθησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να το θέσει στον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο τελευταίος ανέλαβε να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup και σε πολιτικό επίπεδο. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μετά τη νέα απαίτηση-βόμβα του ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς καθυστερεί περαιτέρω και τη διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραμένουν ανοικτά βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

Με την αξιολόγηση αυτή συνδέεται ευθέως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους για να αποφευχθείτο «κούρεμα» των καταθέσεων. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι εύκολο να καλυφθούν, καθώς δεν αναμένεται να υπερβούν τα 15 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ