Επέστρεψε η Τρόικα!!!

Σε δύο φάσεις επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα μαζί με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης».Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι ο νέος κύκλος των επαφών με την τρόικα θα αποτελέσει την αφετηρία για ουσιαστικές αλλαγές στη δανειακή σύμβαση, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμη και για μειώσεις φόρων, με πρωταρχικό στόχο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από 23 τουλάχιστον στο 13%).Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις μιλώντας στην Ουάσιγκτον αποκάλυψε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έλθει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, για την αξιολόγηση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων, και θα ακολουθήσει και δεύτερη «διαπραγματευτική» αποστολή η οποία θα συζητήσει και θα κρίνει τις ιδέες της νέας κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.


Σε δύο φάσεις επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα μαζί με τον επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης».Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι ο νέος κύκλος των επαφών με την τρόικα θα αποτελέσει την αφετηρία για ουσιαστικές αλλαγές στη δανειακή σύμβαση, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμη και για μειώσεις φόρων, με πρωταρχικό στόχο τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από 23 τουλάχιστον στο 13%).


Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις μιλώντας στην Ουάσιγκτον αποκάλυψε πως το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα έλθει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, για την αξιολόγηση των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων, και θα ακολουθήσει και δεύτερη «διαπραγματευτική» αποστολή η οποία θα συζητήσει και θα κρίνει τις ιδέες της νέας κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, στην κυβέρνηση αναμένουν ότι η έλευση της τρόικας μπορεί να συνδυαστεί και με θετικές εξελίξεις στο βασικό αίτημα για την επιμήκυνση κατά ένα ή δύο χρόνια της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το Μνημόνιο.

«Η διαδικασία θα γίνει βήμα με βήμα. Πρώτα αποτύπωση των δεδομένων ύστερα η διαπραγματευτική αποστολή» σημείωσε, ο Τζέρι Ράις καταδεικνύοντας σε κάθε περίπτωση την καταρχάς θετική στάση του Ταμείου για προσαρμογές του μνημονίου.

Παζάρι σε δύο φάσεις

Ο Ράις τόνισε συγκεκριμένα πως ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδος και το κλιμάκιο της τρόικας θα επικεντρωθεί στην συλλογή στοιχείων και στην αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος κατά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

«Θέλουμε να γνωρίσουμε την νέα κυβέρνηση και να συζητήσουμε τις απόψεις της» δήλωσε.

Ακόμη, αποκάλυψε πως σε δεύτερο χρόνο -τον οποίο δεν προσδιόρισε- θα ακολουθήσει δεύτερη διαπραγματευτική αποστολή των επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση οι δυνατότητες αναπροσαρμογής του προγράμματος.

«Η διαδικασία θα γίνει βήμα με βήμα. Πρώτα αποτύπωση των δεδομένων ύστερα η διαπραγματευτική αποστολή» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες αλλαγών στο Μνημόνιο ο κ. Ράις είπε: «Οι στόχοι του προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί, αποτελούν την βάση των διαπραγματεύσεων. Αν η κυβέρνηση έχει ιδέα για το πώς οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν θα το συζητήσουμε».

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος τα οποία λήγουν στα τέλη Ιουλίου, είπε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αποτελέσουν μέρος της αξιολόγησης που θα κάνει η τρόικα, ενώ δεν προσδιόρισε το πότε θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την έγκριση της επόμενης δόσης.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ΔΝΤ για την παρατεταμένη ύφεση και την υψηλή ανεργία στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως επιδιώκεται η επίλυση αυτών των προβλημάτων, ενώ αναφερόμενος στις βασικές επιδιώκεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα σημείωσε πως αυτές είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η μείωση του δημοσίου χρέους.

Ο Ράιχενμπαχ  στην Αθήνα

Την πρώτη του επαφή με τη νέα κυβέρνηση, θα έχει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα, προκειμένου να διερευνηθούν οι προτεραιότητες και η τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Γερμανός αξιωματούχος θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη.

Ο κ. Ράιχενμπαχ θα επισκεφθεί επίσης τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αρμόδιο για την επίβλεψη της Δημόσιας Διοίκησης και των δαπανών, Ιωάννη Καραβοκύρη.

Θα μετάσχει ως ομιλητής σε δύο συνέδρια. Το ένα οργανώνεται από τον Economist στις 3 Ιουλίου, με τίτλο «16th Roundtable with Government of Greece-Transforming uncertainty into stability, wisdom and growth" και το δεύτερο στις 5 Ιουλίου, με τίτλο "Exports Money Conference".

Πηγή: www.tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ