Ολάντ: Κάποιοι σας ήθελαν εκτός ευρώ - Ευτυχώς δεν τους ακούσατε

Σε γενικές γραμμές, ο Ολάντ πέταξε πολλά καρφιά σε κάθε ευκαιρία, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.

Στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που εξασφάλισαν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ αναφέρθηκε από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ρίχνοντας και ένα... καρφί για το περιβόητο σχέδιο Σόιμπλε περί προσωρινής εξόδου από την ευρωζώνη, «το οποίο ευτυχώς δεν εισακούστηκε». Διαβεβαίωσε εκ νέου για την στήριξη και αλληλεγγύη προς την χώρα μας, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την αξιολόγηση από τους δανειστές.

Ολάντ: Κάποιοι σας ήθελαν εκτός ευρώ - Ευτυχώς δεν τους ακούσατε
«Αυτό που μας ενώνει είναι οι κοινές μας αξίες. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και είναι μεγάλη μου τιμή που μου δίνεται η δυνατότητα να εκφραστώ από το βήμα της ελληνικής βουλής. Εδώ στην αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Φρ. Ολάντ, ξεκινώντας την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

«Η Δημοκρατία είναι πάντα ένας αγώνας και όχι κεκτημένο.  Είστε οι συνεχιστές της εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο...Ένας λαός που έχει αντισταθεί στον φασισμό, στο ναζισμό» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό  της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας της, όπως π.χ. την περίοδο της δικτατορίας».

«Η Ευρώπη, σας παρακολουθούσε και αναρωτιόταν τους τελευταίους μήνες. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Τα κοινοβούλια ψήφισαν σημαντικά προγράμματα στήριξης. Την τελευταία συμφωνία του Ιουλίου την στηρίξατε με μεγάλη πλειοψηφία, εκφράζοντας την θέλησή σας να παραμείνετε στην Ευρώπη».

«Αναγνωρίζω την δυσκολία των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, την φορολογία κλπ. Τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Όλα αυτά όμως είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και την εγγύηση του μέλλοντος των νέων» πρόσθεσε, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην αμφισβητηθούν τα «θεμελιώδη δικαιώματα» των ελληνικών οικογενειών.

Ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις για όσους αδυνατούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο είναι από τα βασικά «αγκάθια» στις συνομιλίες των επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Το «καρφί» για τον Σόιμπλε

Παράλληλα, αναφερόμενος- εμμέσως πλην σαφώς- στο περιβόητο σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, ο Φρ. Ολάντ τόνισε:

«Όλους αυτούς που σας συμβούλευσαν- έστω και περιστασιακά- να φύγετε από την ευρωζώνη, δεν τους ακούσατε. Ανανεώσατε την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές ιδέες. Υποστηρίξατε την εθνική σας κυριαρχία, χωρίς να γίνετε εθνικιστές. Στηρίξατε μια συμβιβαστική λύση που είναι ουσιαστικά, αυτό που θεμελιώνει την Ευρώπη και προστατευτήκατε από την κερδοσκοπία. Αυτή η απόφαση έδωσε στην Ελλάδα μια νέα δυναμική».
Δήλωσε μάλιστα ότι ως Γάλλος, προοδευτικός πολιτικός, στήριξε εξ αρχής την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δύσκολες και πολύωρες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, περιέγραψε το κλίμα ανησυχίας και αμφιβολίας μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών.

«Χρειάστηκαν επιχειρήματα και θα ήθελα να χαιρετήσω την στάση του Αλ. Τσίπρα γιατί αγωνίστηκε για να γίνει σεβαστή η θέση της Ελλάδας» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Επανερχόμενος στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα και την Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους όλο το βάρος αυτής της ροής, δηλώνοντας ότι η Γαλλία θα στηρίξει με μέσα αλλά και προσωπικό την Frontex και τις υπηρεσίες ασύλου στην Ελλάδα.

«Εδώ φαίνεται ποιά είναι η πραγματική σημασία της λέξης αλληλεγγύη, ειδικά όταν η ΕΕ κάνει λόγο για προστασία των εξωτερικών συνόρων της», υπογράμμισε και πρόσθεσε δηκτικά:
«Ορισμένοι δεν ξέρουν γεωγραφία και ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι η Ελλάδα είναι στο νότο και ότι τα σύνορά της απέχουν λίγο από την Τουρκία» σημείωσε ο Ολάντ, αναφερόμενος σε μια «απαιτητική συνεργασία» που πρέπει να εδραιωθεί με την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ