8 ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις στον γυναικολόγο σου - Όλες οι απαντήσεις που ''καίγεσαι'' να μάθεις

Ειδικά για εμάς τις γυναίκες που ανησυχούμε για τα πάντα γύρω από την υγεία μας, αυτές οι ερωτήσεις, περί γυναικολογικών, είναι πολύ άβολες αλλά πρέπει να γίνουν.
 

Δεν κάνεις αυτές τις ερωτήσεις στην φίλη σου την Μαρία, που το πιο πιθανό είναι να ξέρει όσα ξέρεις και εσύ, αλλά στον γιατρό σου, ο οποίος θα ασχοληθεί με το θέμα σου χωρίς όμως να τον απασχολούν τα περιφερειακά - δηλαδή τα προσωπικά σου.

Μερικές από τις ερωτήσεις που θέλεις, αλλά ίσως ντρέπεσαι να κάνεις είναι:

1.Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου;

Tο τεστ Παπανικολάου δεν είναι το ίδιο με την επίσκεψη στον γυναικολόγο. Στον γυναικολόγο δεν υπάρχει συγκεκριμένο διάστημα που πρέπει να αφήσεις μέχρι την επόμενη επίσκεψή σου. Έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητο κάθε χρόνο το τεστ Παπανικολάου. Άρα κατά αυτό τον τρόπο μια φορά τον χρόνο οπωσδήποτε και όχι μια φορά κι έναν καιρό

2.Αν έχω περίοδο πρέπει να ακυρώσω το ραντεβού μου στον γυναικολόγο;

Εξαρτάται φυσικά από τον λόγο που πας στον γυναικολόγο. Αν πηγαίνεις για να μάθεις τον λόγο που έχεις ασταθή κύκλο τότε δεν πρέπει να έχεις περίοδο. Αν πάλι θες να κάνεις το ενοχλητικό και άβολο τεστ Παπανικολάου δεν πειράζει αν έχεις περίοδο. Ωστόσο, αν αισθάνεσαι άβολα μπορείς να το ακυρώσεις το ραντεβού.

3.Γιατί ενώ είμαι νέα, η σεξουαλική μου ορμή έχει εξαφανιστεί;

Αυτό κι αν είναι άβολη ερώτηση! Καλύτερα να επισκεφτείς τον γιατρό σου γιατί μπορεί να είναι τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνεις ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

4.Πρέπει να πω στον γυναικολόγο μου όλο το σεξουαλικό ιστορικό μου;

Να ξέρεις πως κανένας γιατρός δεν θα σε κρίνει αν το ένα βράδυ έχεις πάει με τον Σπύρο και το άλλο με τον Γιάννη. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου, όχι γιατί θέλει να σε κουτσομπολεύει, αλλά για να μπορεί να σχηματίσει μια πιο σφαιρική άποψη και να ελέγξει όλες τις πιθανότητες για την υγεία σου.

5. Δεν μπορώ να έρθω σε οργασμό. Είναι φυσιολογικό;

Υπάρχουν δυο διαφορετικές κατηγορίες γυναικών, αυτές που δεν έχουν έρθει ποτέ σε οργασμό και αυτές που έβλεπαν πιο παλιά φως στο τούνελ αλλά δεν βλέπουν πια. Συνήθως οι πρώτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο που μπορούν να έρθουν σε κλειτοριδικό οργασμό και απλά πιστεύουν πως έχουν κάποιο πρόβλημα και οδηγούνται στην απογοήτευση. Από την άλλη η γυναίκα που δεν έχει πια οργασμό τις περισσότερες φορές είναι λόγω κάποιας ιατρικής πάθησης και θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό της.

6.  Ποιες ερωτήσεις πρέπει να ρωτήσω στην ετήσια εξέταση μου;

Συχνά οι γυναίκες πιστεύουν πως κάποια πράγματα είναι φυσιολογικά και συνηθισμένα. Για παράδειγμα, ένα γρομπαλάκι μπορεί να είναι συνηθισμένο αλλά δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να είναι. Ή αν σου φεύγουν ούρα όταν γελάς μπορεί να φαίνεται ότι δεν πρέπει να δώσεις την κατάλληλη σημασία, έλα όμως που επιβάλλεται να ρωτήσεις

7.Ο γιατρός μου δεν μου έχει βρει την λύση σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Τι κάνω;

Μην το αφήσεις έτσι. Καλύτερα να πάρεις μια δεύτερη γνώμη από έναν άλλο γιατρό αν ο δικός σου γιατρός δεν γνωρίζει την απάντηση. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει απάντηση απλά ο γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα γύρω από τον σεξουαλικό τομέα.

8.Πως θα ξέρω εάν έχω κάποιο ΣΜΝ;

Συνήθως δεν υπάρχει κανένα σημάδι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αν όμως έχεις ξεκινήσει πρόσφατα τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με έναν νέο σύντροφο, καλύτερα να κάνεις την εξέταση ΣΜΝ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ