Γεροβασίλη: Προσπαθούμε με το λαό όρθιο, να βγούμε από τον δύσκολο δρόμο

Για δύσκολες ημέρες και «απαιτητικό, πυκνό», κυβερνητικό έργο έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της το μεσημέρι στον ραδιοσταθμό Real, τονίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να φτάσουμε στη συζήτηση για ρύθμιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους», καθώς «όλα μπροστά μας θα είναι πιο εύκολα».

Αναγνώρισε ότι «οι πολίτες, δικαίως έχουν αγωνία, διότι υπάρχει μια σειρά θεμάτων, για τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να ρυθμιστούν αυτές τις μέρες», ωστόσο συνέστησε «ψυχραιμία για λίγο». «Δε μπορούμε να είμαστε πρόχειροι. Θα πρέπει να παίρνουμε μέτρα, τα οποία να μπορούμε και να εφαρμόζουμε και να είμαστε και ειλικρινείς, ανοιχτοί, διαφανείς απέναντι στον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο σημείωσε:

«Είπαμε ότι μέτρα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε. Μέτρα όχι μόνο από τα μνημόνια, αλλά και από την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας για την οποία επαναλαμβάνω δεν είμαστε οι υπεύθυνοι. Βρήκαμε μια κατάσταση και προσπαθούμε με το λαό όρθιο, να βγούμε από αυτό τον δύσκολο δρόμο. Επομένως, η φροντίδα μας όλη είναι να προστατεύσουμε αυτούς που είναι οι πιο αδύναμοι και επίσης να επιβαρύνουμε κάποιους που είναι πλούσιοι και είναι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Θα επιβαρυνθούν αυτοί, αλλά προστατεύονται λιγότερο, αυτοί που αντέχουν περισσότερο».

Η κ. Γεροβασίλη, επανέλαβε ότι το μέτρο για τον ΦΠΑ στη εκπαίδευση ήταν άδικο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση το δέχθηκε «κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς μπροστά στον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας», ενώ στην παρατήρηση ότι η κυβέρνηση αναζητάει πάρα πολλά ισοδύναμα για πάρα πολλά πράγματα, ανέφερε πως «δεν είναι έτσι».

«Όχι, δεν αναζητάμε πάρα πολλά ισοδύναμα. Υπάρχουν προτεραιότητες. Προτεραιότητα σας είπα ότι είναι το θέμα της Παιδείας αυτή τη στιγμή που εξετάζεται» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Στη συνέχεια, υπάρχουν άδικα μέτρα επαναλαμβάνω -συμφωνούμε απολύτως- στα οποία δεν θα αναζητήσουμε τη λύση όλων αυτών, αυτές τις συγκεκριμένες μέρες, και μέχρι να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Και αυτό, όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί πραγματικά θα πρέπει να τηρήσουμε αυστηρά τις προτεραιότητες, τον οδικό χάρτη που έχει χαράξει η κυβέρνηση, με την έννοια των προτεραιοτήτων. Και προτεραιότητα είναι να φτάσουμε, στη συζήτηση για τη ρύθμιση του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα μπροστά μας θα είναι πιο εύκολα».

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση αφαίρεσε από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων, γεγονός που δημιουργεί μια τρύπα 200 εκατ., τόνισε πως «ό,τι βγήκε με απόφαση, σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος να επιλυθεί ήδη, δεν είναι κάτι που το ψάχνουμε στο κενό».

Για το ασφαλιστικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού σημείωσε ότι «όλες οι μελέτες λένε πως αν δεν υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το 2018 δεν θα υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα», επισήμανε πως κομμάτι της επιτυχίας της διαπραγμάτευσης, το καλοκαίρι, είναι και το γεγονός πως εάν η κυβέρνηση παρουσιάσει στους δανειστές μια ολοκληρωμένη δική της πρόταση, που «θα εξασφαλίζει και βιωσιμότητα στο Ασφαλιστικό Σύστημα με κοινωνικά χαρακτηριστικά, τότε μπορεί πολλά από αυτά τα οποία προσπαθούσαν οι δανειστές να επιβάλλουν να μην ισχύουν». «Αυτό είναι ήδη μια κατάκτηση. Και είναι διατεθειμένοι και το συζητάνε. Επομένως, εδώ ακριβώς βρισκόμαστε τώρα», τόνισε.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στη συμβολή των ΜΜΕ στον δημόσιο διάλογο, λέγοντας πως «σε πολλές δημόσιες συζητήσεις επιχειρείται τρομολαγνεία, κατατρομοκράτηση», «ανακοινώνονται νούμερα και μεγέθη τα οποία δεν είναι αποφάσεις της κυβέρνησης και τα οποία δεν είναι αληθινά».

Τέλος, είπε πως το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες «έρχεται για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με όρους διαφάνειας αλλά και βιωσιμότητας αυτών που θα αποφασίσουν να μπουν σε αυτόν τον διαγωνισμό». «Δεν μπορεί να υπάρχει ένα αδιαφανές τοπίο, όπως υπάρχει τα τελευταία πολλά χρόνια», «δεν μπορεί να είναι με συνθήκες "γαλέρας" οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μέσα και δεν μπορούν να είναι εκβιαζόμενοι κατ’ αυτόν τον τρόπο», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ο στόχος να κλείσει κάποιος [σταθμός]. Ο στόχος είναι όμως το δημόσιο αγαθό, όπως οφείλει η κυβέρνηση να κάνει, να το διαχειρίζεται με τους όρους που σας περιέγραψα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ