Η συγκλονιστική σκηνή με το κοριτσάκι που φορούσε κόκκινο παλτό στη "Λίστα του Σίντλερ". Τι απέγινε η μικρή που υποδύθηκε τον ρόλο;

Ο επιχειρηματίας Όσκαρ Σίντλερ συνειδητοποίησε τη φρίκη των Ναζί όταν τους είδε να «καθαρίζουν» το στρατόπεδο της Κρακοβίας και ανάμεσα στους στρατιώτες και τα πτώματα, περπατούσε ένα μικρό κοριτσάκι με κόκκινο παλτό. 

Τουλάχιστον αυτή ήταν η εικόνα που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ, στην ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ». Η ταινία ακολουθεί την πραγματική ιστορία του Τσέχου συνεργάτη των Ναζί, Όσκαρ Σίντλερ, που κατάφερε να σώσει 1.200 Εβραίους, δωροδοκώντας τις γερμανικές αρχές και «αγοράζοντας» τους ως εργάτες για τα εργοστάσιά του, που προμήθευαν τη γερμανική βιομηχανία. Πρωταγωνιστεί ο Ιρλανδός ηθοποιός Λίαμ Νίσον ως ο Σίντλερ και ο Βρετανός Ρέιφ Φάινς ως ο σαδιστής και διεφθαρμένος ναζί διοικητής του στρατοπέδου, Άμον Γκετ. Βέβαια, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας δεν είναι ένας άνθρωπος, αλλά το Ολοκαύτωμα και τα εκατομμύρια θύματά του. Το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική και δυνατή φιγούρα του έργου. Το κοριτσάκι περπατά ανάμεσα στους στρατιώτες, τα πτώματα και τους πυροβολισμούς, χωρίς να το σταματά κανείς. Μπαίνει σε ένα σπίτι, ανεβαίνει τις σκάλες και κρύβεται κάτω από το κρεβάτι. Η τύχης της είναι άγνωστη, μέχρι που ο Σίντλερ παρακολουθεί τη μεταφορά των νεκρών του στρατοπέδου και σε ένα από τα καρότσια με τα πτώματα, βλέπει το κόκκινο παλτό και τα ξανθά μαλλιά του κοριτσιού.

Το φιλμ είναι ασπρόμαυρο και το κόκκινο παλτό ήταν το μοναδικό χρώμα που φαινόταν στη ταινία. Σύμφωνα με τον Σπίλμπεργκ, η επιλογή του δεν ήταν καθόλου τυχαία. Το κοριτσάκι συμβόλιζε την γενοκτονία των Εβραίων, την οποία αγνοούσαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις, αν και γνώριζαν πολύ καλά τι γινόταν: «Ήταν τόσο εμφανής όσο ένα κοριτσάκι με κόκκινο παλτό, που περπατά στο δρόμο, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έγινε τίποτα για να καταστραφούν τα τρένα των Γερμανών. Δεν έγινε τίποτα για να διακοπεί η διαδικασία, η εξάλειψη των Εβραίων της Ευρώπης. Αυτό ήταν το μήνυμά που ήθελα να περάσω». 

Διαβάστε όλη την συνέχεια εδώ - mixanitouxronoug,gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ