Ο Άκης έχει κέφια για τον χειμώνα: Σούπα με κινόα και φακές ζωμό κοτόπουλου & μπούκοβο

Μια υπέροχη συνταγή, ιδανική για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα!

Συστατικά
100 γρ. κινόα
60 γρ. φακές μουλιασμένες σε νερό για 2 ώρες
1,2 λίτρα ζωμό κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γρ. γιαούρτι
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
1,5 κ.σ. αλεύρι ανακατεμένο με 2 κ.σ. νερό
80 γρ. βούτυρο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ξερό
1 κ.γ. μπούκοβο
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
φρέσκα κρεμμυδάκια
δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Ξεπλένουμε την κινόα καλά 2-3 χέρια και τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τη βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ
Βάζουμε και τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ζωμό, το κρεμμύδι και το σκόρδο που τα έχουμε σοτάρει και τα βάζουμε να πάρουν μία βράση.
Σε ένα μπολ με τη βοήθεια του σύρματος χτυπάμε τα αυγά, το γαιούρτι, και το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με το νερό. Μέσα στο μπολ προσθέτουμε λίγο από το ζωμό ανακατεύοντας καλά και προσθέτουμε το μείγμα μέσα στο ζωμό χαμηλώνοντας τη φωτιά να ζεσταθεί αλλά να μην βράσει ενώ ανακατεύουμε πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το μπούκοβο, τον ξερό δυόσμο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε ξύσμα και χυμό λεμονιού και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε την κινόα με τις φακές στα μπολ, τα απογεμίζουμε με τη σούπα , μοιράζουμε από πάνω το αρωματικό βούτυρο  και προσθέτουμε φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο ψιλοκομμένο. 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ