Συνάντηση Κορυφής 20 λεπτών: Τι είπαν Λαγκάρντ - Τσακαλώτος

Συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την  Γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη Λίμα του Περού, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 Ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε στην Κριστίν Λαγκάρντ τις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος και ανέλυσε τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων της (προαπαιτούμενα, πρώτη αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κ. Λαγκάρντ συμμερίζεται την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1/1/2016.

«Αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, ο υπουργός ενημέρωσε την κα Λαγκάρντ για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων είναι και η πρόοδος του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε στην κ.Λαγκάρντ τις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος και ανέλυσε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σε ο,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, την πρώτη αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Η Γαλλίδα αξιωματούχος, συμφώνησε, αλλά είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις» τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το Ταμείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και ότι είναι σε επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό χρέος.

Στη Λίμα βρέθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος είχε επαφές με ανώτατα στελέχη διευθύνσεων του Ταμείου και μέλη των τεχνικών κλιμακίων με αντικείμενο τη αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Ο υπουργός συζήτησε τις θέσεις της κυβέρνησης και άκουσε τις απόψεις του ΔΝΤ δεδομένου ότι το Ταμείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν όπως ενισχυθεί η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα για το θέμα του ασφαλιστικού. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ