Παγκόσμιο σοκ για το μακελειό στην Άγκυρα - φωτογραφίες που συγκλονίζουν

246 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 48 εκ των οποίων είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας - Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία - Εικόνες-σοκ κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου - Για βομβιστές καμικάζι μίλησε ο Νταβούτογλου - Επικοινωνία Ομπάμα-Ερντογάν

95 νεκροί - 246 τραυματίες - Τριήμερο εθνικό πένθος

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Τουρκία έπειτα από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Άγκυρα. Παγκόσμια συγκίνηση για τα δεκάδες θύματα και οργή για τους δολοφόνους που σκότωσαν σε μια πορεία που ήταν αφιερωμένη στην ειρήνη.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 246 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 48 εκ των οποίων παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, κατά την διπλή βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε χθες το πρωί την Άγκυρα.

Οι εικόνες που καταφτάνουν τις τελευταίες ώρες από την Τουρκιά, τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, είναι σκληρές και ο κατάλογος των θυμάτων συνεχίζει να ανεβαίνει.

Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πώς μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης βάφτηκε στο αίμα και η παγκόσμια κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα φονικά χτυπήματα.

 

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ οι πρώτες κηδείες ένθερμων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που σκοτώθηκαν στην επίθεση, θα τελεστούν σήμερα. 

Η επίθεση σημειώθηκε χθες στις 10.04' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). 

Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, όπου είχαν φθάσει χιλιάδες διαδηλωτές απ' όλη την Τουρκία ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο συνδικάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς και, συγκεντρώνονταν στο σημείο αυτό για να καταγγείλουν την επανάληψη της σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας και των κούρδων ανταρτών.

Οι εκρήξεις μετέτρεψαν την πλατεία, που είχε γεμίζει με πτώματα, σε σκηνή πολέμου και προκάλεσαν πανικό στο πλήθος.

 

Δηλώσεις πολιτικών:

 

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, πίσω από την επίθεση βρίσκονται δύο φερόμενοι βομβιστές αυτοκτονίας, ωστόσο, οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται, ενώ η εισαγγελία της Άγκυρας εργάζεται με στόχο την ταυτοποίηση των θυμάτων τα οποία, σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) -το φιλοκουρδικό κόμμα που είχε καλέσει στη διαδήλωση- φτάνουν τα 128 νεκροί.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε μια «επίθεση μίσους κατά της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» και υποσχέθηκε ότι θα δώσει «την πιο ισχυρή απάντηση». 

Από την πλευρά ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι έχει «ισχυρές ενδείξεις» πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο καμικάζι.

Καθώς δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ο πρωθυπουργός υπέδειξε ως πιθανούς δράστες: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C).
 

Επικοινωνία Ομπάμα - Ερντογάν

 

Την ίδια ώρα πηγές από το γραφείο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο απόψε το βράδυ για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του, να καταδικάσει την επίθεση και να υπογραμμίσει ότι η Ουάσιγκτον θα παραμείνει στο πλευρό της Τουρκίας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας.

 

Επικοινωνία Τσίπρα - Νταβούτογλου για το μακελειό στην Τουρκία

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο δεκάδων πολιτών στην σημερινή τρομοκρατική ενέργεια στην Τουρκία εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέντ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου.

 

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Τουρκίας μετά τη φονική επίθεση -Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Παρίσι, Ζυρίχη και Αθήνα 

 

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλοντας την ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πορεία υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα, μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «γνωρίζουμε τους δολοφόνους», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Ερντογάν, δολοφόνε» ή «η ειρήνη θα επικρατήσει» ήταν κάποια από τα συνθήματα στα χείλη των συμμετεχόντων που πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν πλαισιώσει την πορεία, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Εκατοντάδες διαδηλωτές σε Παρίσι και Ζυρίχη 

Περίπου 1000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να καταδικάσουν τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.  Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ νωρίς το απόγευμα, ορισμένοι εξ αυτών κρατούσαν σημαίες του κουρδικού κόμματος HDP.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημοκρατικού Κέντρου των Κούρδων της Μασσαλίας και διαδήλωσαν φωνάζοντας το σύνθημα «Ερντογάν, δολοφόνε!». Στα πλακάτ που κρατούσαν αναγραφόταν το σύνθημα «η Τουρκία δολοφονεί τους πολίτες».

Στο Στρασβούργο περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, στην κεντρική πλατεία της πόλης νωρίς το απόγευμα όπου τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.
Κουρδικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει για αύριο νέα διαδήλωση στις 17.00 ώρα Ελλάδας, με σύνθημα «τέλος στο βρώμικο πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία και το Κουρδιστάν».

Κινητοποιήσεις αναμένονται επίσης στη Λυών και την Τουλούζη.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά σήμερα στη Ζυρίχη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα, γνωστοποίησε η δημοτική αστυνομία.

«Μετά τις επιθέσεις στην Άγκυρα (...) πραγματοποιήθηκε μια διαδήλωση με την άδεια των αρχών και τη συμμετοχή 1.000 ανθρώπων» εξήγησε η αστυνομία σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, όπου διευκρίνισε ότι πρόκειται για "ειρηνική διαδήλωση".

Η κινητοποίηση διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες.

«Τέλος στην κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ats.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην Αθήνα 

Με συνθήματα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν δεκάδες μέλη οργανώσεων της κουρδικής και τουρκικής αριστεράς αλλά και μέλη ελληνικών οργανώσεων πραγματοποίησαν απόψε στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την φονική επίθεση στην 'Αγκυρα, κατά την οποία έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους, 86 άτομα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εκπρόσωποι αριστερών κουρδικών οργανώσεων υποστήριξαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 ανέφεραν ότι η επίθεση είναι έργο παρακρατικών οργανώσεων και την συνέδεσαν με την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε διαδήλωση Κούρδων στη συνοριακή πόλη Σουρούτς στις 20 Ιουλίου , όπου έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το Κοινοβούλιο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ